Падение, възход, рекорд

След резкия спад в активите на взаимните фондове последва рязко възстановяване. Но не и в доходността

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Почти пагубен. Такъв беше ефектът от срива на финансовите пазари през първото тримесечие на годината върху активите и доходността на инвестиционните фондове, които се предлагат и търгуват в България. Само за няколко месеца част от тях реализираха отрицателна доходност между 30 и 40%, което се отрази и на активите им. За първото тримесечие те се понижиха с 401 млн. лв. до 3.92 млрд. лв. според статистиката на Българска народна банка. Тя обхваща регистрираните в България договорни фондове и тези на чуждите управляващи дружества, предлагани тук.

След големия спад дойде и възстановяването - само през второто тримесечие има ръст на активите със 756 млн. лв. и те достигат 4.7 млрд. лв., което е рекорд за историята на фондовата индустрия в България. С по-голям дял при активите са чуждите фондове, предлагани тук - малко над 4 милиарда, а останалите са за българските. Общият брой на предлаганите схеми в страната според данните на БНБ са 1208, от които чуждите са 1077, а местните 131. Общото повишение спрямо година е с почти 100 нови фонда.

Чуждестранна доминация

Доминацията на чуждите инвестиционни схеми тук е логична, тъй като те се предлагат предимно от банки, които имат достъп до по-голяма клиентска база. Често те са част от структуриран продукт или оферирани към по-заможни клиенти като опция за диверсификация на спестяванията им. Взаимните фондове обаче остават слаба алтернатива на банковия депозит - в края на юли сумите по влогове са почти 88 млрд. лв., а от тях на физически лица се падат57.5 млрд. лв. Въпреки нулевите лихви по тях тук основния мотив е сигурността, която дава държавната гаранция по банковия депозит - до 196 хил. лв. И въпреки че активите на фондовете се възстановяват и достигат рекорд, това не може да се каже за доходността. От началото на годината много от тях са на минус, поне по данните на БАУД, които покриват само техните членове. Извън тях са още няколко управляващи дружества, както и чуждите фондове. И към края на август има фондове на минус 20 и повече процента. Онези, които са успели да излязат на плюс, са малко, и то печалбата се ограничава до около 5-6%.

Много надолу, малко нагоре

Това е и показателно, че взаимният фонд трябва да се приема за дългосрочна инвестиция. Възстановяването на доходността е трудно в момента, тъй като когато започна сривът на акциите по световните пазари през февруари, потъваха всички акции. Последвалото възстановяване на индексите обаче не е движено от всички тях, а от определени позиции - най-вече Big Tech (като Apple, Microsoft, Amazon и т.н.) и компании от новата икономика като Tesla и Zoom. Нулевите лихви на централните банки също оказват влияние на резултатите, тъй като се прехвърлят в доходността на държавните облигации и паричните пазари, а оттам и при фондовете, особено при нискорисковите. Към края на юни българските фондове в акции имат активи за 650 млн. лв. С малко повече са и тези в облигации.

В момента въпреки кризата съживеният с напечатани пари бум на фондовите борси продължава с пълна сила, но все повече са мненията, че това няма как да продължи вечно. Разломът между финансовите пазари и реалната икономика става все по-голям и той може да се затвори само с трайно възстановяване на икономиките или срив на акциите. А първото засега не изглежда вероятно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pish_man avatar :-P
    pish_man
    • + 1

    В първата графика на статията сборът на всички проценти е 62, а е избрана графика, която визуално изглежда като обобщение на цялото портфолио.

    Нередност?
Нов коментар