Изненадващо добрите данни за заетостта изстреляха индексите на Уолстрийт

Инвеститорите са оптимисти, че американската икономика започва да се възстановява

Уолстрийт завърши седмицата със сериозно покачване, след като неочакваният ръст на създадените работни места в САЩ през май засили оптимизма на инвеститорите, че икономиката започва да се възстановява от пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones скочи с 3.15%, широкият S&P 500 - с 2.62%, а технологичният Nasdaq Composite - с 2.06%. Покачването на акциите доведе S&P 500 на ниво само с 1% по-ниско от това в началото на 2020 г., след като по-рано през годината индексът спадна с 30.3%. Dow Jones е на само с 4.9% под старта на годината, след като през март спадна с 34.6%. На седмична база показателят е нараснал със 6.9%, S&P 500 - с 5.2%, а Nasdaq Composite - с 3.7%.

Изненадващи резултати

Заетостта в САЩ през май е скочила с 2.5 млн. души, като безработицата е намаляла до 13.3%, показват данните на Министерството на труда, публикувани в петък.

"Преживяваме невероятен ден", казва Джей Джей Кинахан, главен пазарен стратег в TD Ameritrade. "Единственото нещо, към което все още съм предпазлив, е този невероятен оптимизъм, който движи търговията без никакви данни за печалби, които да го подкрепят", коментира той.

Акциите на авиокомпаниите и операторите на круизни кораби се покачиха заради очакванията за възстановяването на полетите и ваканциите.

Ентусиазмът се пренесе и на петролния пазар, където брентът доближи 42 долара за барел след поскъпване от близо 5%, а американският лек суров петрол се търгува за близо 39 долара след почни същото покачване.

Златото поевтиня с малко над 2% до 1688.35 долара за тройунция.

Все още няма коментари
Нов коментар