🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите се преориентират към оспорвани избори или победа на Тръмп

Фючърсите на NASDAQ се изстреляха заради преднината на президента в ключови щати

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Залогът на пазарите за лесна победа на Джо Байдън по пътя към Белия дом към този момент изглежда губещ и инвеститорите бързо се преориентират в ситуацията. На фона на редица новини от ключови щати, в които настоящият президент Доналд Тръмп води в разрез със социологическите данни, фючърсите към борсовите индекси вече сочат червено. Същото се случва и в Европа, където индексите CAC, DAX и FTSE във Франция, Германия и Великобритания отвориха с понижение. Текущото положение обаче е силно волатилно, като фючърсите в САЩ постоянно влизат и излизат от понижения и повишения.

При затварянето на сесията вчера и американските, и европейските индекси приключиха с понижения между 2 и 3% в очакване на слабо оспорвана победа за Байдън - такива бяха очакванията и на социолозите, но поне за момента те изглеждат меко казано грешни. Байдън все още има възможност за победа, но всичко се свежда до няколко щата, а междинните резултати от тях сочат успех за Тръмп.

Доларът поскъпна на валутните пазари спрямо еврото и паунда.

За да стане още по-сложна задачата за инвеститорите, президентската надпревара може да не се реши в рамките на днешния ден. Поне засега данните от САЩ изглеждат повече като повторение на 2016 г., отколкото като синя вълна. Доналд Тръмп вече спечели щатите Флорида и Охайо и има значителна преднина в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Ако това положение се задържи, Байдън ще е "обърнал" само един щат спрямо Хилъри Клинтън през 2016 г. - Аризона.

Текущото положение сочи победа на Тръмп в Джорджия и Северна Каролина. Оттам насетне остават само три щата - Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. За да остане в Белия дом, Тръмп трябва да спечели два от тях, без значение кои. В Пенсилвания и Мичиган президентът има значителна преднина, както и по-скромна такава в Уисконсин. Надеждите на Байдън са за финален обрат, който да го направи президент. Огромният брой бюлетини по пощата и затрудненото броене обаче може да означават, че няма обявен победител днес.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexpetrov avatar :-|
    Еничар

    Човека който пише статията не е отворил да види къде са борсите.
    От къде е преписал ?
    Байдън вече спечели... Сената е в дедлок. Поне тфа напиши

    Нередност?
  • 2
    triglav avatar :-P
    Evgeni Georgiev

    Тръмп по всяка вероятност спечели с реални гласове, за другата страна само ще кажа, че прекалиха с опитите за преврат на всяка цена.

    Нередност?
Нов коментар