🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборите в САЩ: Как Тръмп все пак може да спечели

На 3 ноември и в дните след това може да се случи всичко - Байдън да победи, президентът да получи втори мандат или Америка да затъне в конституционна криза

С Тръмп няма невъзможни сценарии    ©  Reuters

Това вероятно ще са най-оспорваните американски избори. Буквално. Просто защото един от кандидатите и настоящ президент Доналд Тръмп повтаря от месеци, че няма да признае резултата от вота на 3 ноември, ако не е по вкуса му. Иначе според социологическите проучвания бившият вицепрезидент, демократът Джо Байдън, изглежда сигурен победител. Но пък така изглеждаше и Хилъри Клинтън преди четири години.

Всъщност американските президентски избори тази година са много неща с "най" отпред - най-грозните, най-скъпите, провеждащите се в най-необичайни обстоятелства, с очертаваща се най-висока избирателна активност от повече от век насам. И съвсем не е изключено да доведат до най-изненадващия обрат с победа на Тръмп въпреки комфортната преднина на Байдън. Или пък до най-опасния политически хаос, ако Тръмп загуби, но откаже да приеме поражението си.

Известните неизвестни

Тръмп изостава след Байдън във всичко - в набирането на средства за кампанията, в националните социологически проучвания, в допитванията в повечето от т.нар. колебаещи се щати (swing states), които на практика определят изхода от изборите (виж графиките). Според модела за прогнозиране на сп. Economist вероятността Байдън да бъде следващият американски президент е 92%. Сайтът FiveThirtyEight на популярния политически оракул Нейт Силвър дава на Тръмп едва 11% шанс за победа. Но пък през 2016 г. Хилъри Клинтън също имаше солидна преднина. Силвър тогава предричаше вероятност 1 към 10 Тръмп да изгуби националния вот и все пак да спечели изборите. Точно това се и случи - Клинтън събра близо 3 млн. гласа повече в национален мащаб, но не успя да влезе в Белия дом.

Тази травма преследва демократите и социолозите и до днес и мнозина се чудят дали и сега не пропускат нещо. "Истината е, че тази надпревара е много по-оспорвана, отколкото предполагат някои от анализите, които виждаме в Twitter и по телевизията. В ключовите щати, където ще се решат изборите, оставаме с почти изравнени сили с Тръмп", написа преди дни ръководителят на кампанията на Байдън Джен О'Мали Дилън в съобщение до поддръжниците. И зад думите ѝ вероятно стои нещо повече от лошите спомени отпреди четири години. Макар всичко да сочи към победа на Байдън, както предупреждава пред Politico Том Бониер от работещата за демократите компания за анализ на данни ThinkSmart, "проблемът е, че всичките ни инструменти за измерване на нагласите, за правене на анкети, моделите ни за прогнозиране са направени за "нормални избори". А тези избори са всичко друго, но не и нормални."

Те се случват по време на нестихващи протести срещу расизма, надигане на т. нар. бели супремасисти и за капак - нов пик на пандемията от COVID-19, която вече сериозно променя начина, по който американците гласуват. Всичко това добавя към "известните неизвестни" (по фразата на някогашния военен министър Доналд Ръмсфелд), които биха могли да лишат Байдън от наглед сигурната победа.

Една от тези неизвестни е какво значение ще има превесът на републиканците в регистрирането на нови гласоподаватели в "колебаещи се" щати като Пенсилвания и Флорида. Заради епидемията демократите за разлика от републиканците не агитират по традиционния начин "от врата на врата" и резултатът е, че и в двата щата партията на Тръмп има с над 100 000 новорегистрирани гласоподаватели повече от март насам. Почти всички модели за възможна победа на Тръмп показват, че пътят му към нея минава през взимане на Пенсилвания, което обяснява защо в понеделник президентът имаше не един, а три митинга в щата. Макар данните да не показват безспорна взаимовръзка между партийните регистрации и гласуването, факт е, че преди четири години прогнозите подцениха шансовете на Тръмп в "колебаещите се" щати, а в момента преднината на Байдън в някои от тях е крехка и в рамките на статистическата грешка.

Социолозите твърдят, че са научили урока си от 2016 г. и са коригирали инструментите си така, че този път да уловят групи, като например белите мъже с ниско образование, допринесли за изненадващата победа на Тръмп тогава. Проучване на Pew Research Center за това какво се е объркало преди четири години, твърди, че "много от анкетираните просто не са били честни по отношение на това за кого възнамеряват да гласуват. Идеята за т.нар. срамежливи тръмписти предполага, че подкрепата за Тръмп е била социално нежелателна и поддръжниците му не са били склонни да признаят предпочитанията си пред анкетиращите". Подозренията са, че тези "тихи" почитатели на Тръмп още съществуват и продължават да отказват да споделят пред социолозите подкрепата си за толкова дълбоко поляризиращ президент.

Демократите са внимателни с еуфорията дори на фона на очертаващата се безпрецедентна избирателна активност. Близо 70 млн. американци вече са гласували предварително (което е над половината от броя на участвалите във вота през 2016 г.) и се очаква активността да достигне 65% - най-високата от 1908 г. насам. В редица щати, които вече отчитат резултати, демократите водят, но политолозите са предпазливи с прогнозите дали тази ранна преднина ще е достатъчна на фона на очакваната вълна от гласуващи лично в секциите в деня на изборите републиканци.

Друга въпросителна е какво ще се случва на 3 ноември. Призивът на Тръмп към поддръжниците му "да отидат да гласуват и да наблюдават" бе изтълкуван от критиците му като подканване за сплашване около изборните секции. По време на първия дебат с Байдън президентът не само отказа да заклейми белите супремасисти и да се разграничи от тях, но и призова "Гордите момчета", провокираща насилие крайнодясна група, "да стои настрана и нащрек". Девън Бъркхарт от Institute for Research and Education on Human Rights посочва, че въоръжени групи в ключови щати като Джорджия, Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин обсъждат на 3 ноември да бъдат пред изборните секции. "Те се появяват облечени със защитни облекла и с пушки AR-15 в ръце. Те се чувстват окуражени от думите на Тръмп и със сигурност ще бъдат там", казва Бъркхарт пред сп. Economist.

...и мислимите немислими

Още една голяма неизвестна е свързана с определянето на валидността на бюлетините и броенето им. И голяма част от несигурността е свързана с масовото гласуване по пощата заради притесненията от заразяване с коронавирус. Ако преди четири години 25 млн. американци са подали бюлетините си по този начин, сега се очаква това да направят 80 млн. "Този огромен брой пуснати по пощата бюлетини поставя под огромен натиск изборните комисии да ги обработят правилно и същевременно бързо", казва пред "Капитал" Лоурънс Дъглас, професор по право от Amherst College и автор на книгата Will He Go?: Trump and the Looming Election Meltdown in 2020 (Ще си тръгне ли той: Доналд Тръмп и надвисналата изборна катастрофа през 2020).

Бързината има значение, защото колкото повече се забавят изборните резултати, толкова повече пространство се отваря за пропаганда, че вотът е фалшифициран. "Много е възможно в деня на изборите да не знаем кой е спечелил. В зависимост от това какво се случва в "колебаещите се щати", може да минат дни или дори седмици, преди да бъде обявен победител. Ще е нужно търпение, особено предвид вероятността злонамерени сили да разпространяват конспиративни теории, че забавянето е в резултат на измами", предупреждава Лоурънс Дъглас.

Колкото и да е немислимо, сред тези "злонамерени сили" се причислява и самият Тръмп, който от месеци повтаря как гласуването по пощата ще доведе до "най-измамните избори в историята". Факт е, че при пуснатите по пощата бюлетини има по-голяма вероятност да бъдат обявени за невалидни в сравнение с тези, подадени на място в изборните секции. Причината са куп изисквания (като например да бъдат сложени в два непрозрачни пощенски плика, поставени един в друг), които могат да бъдат пропуснати от избирателите. Всъщност, тъй като се очаква повече демократи да гласуват по пощата, дисквалифицирането на бюлетини по-скоро може да облагодетелства Тръмп.

Що се отнася до броенето на гласовете, в щати като Флорида то може да се прави още преди 3 ноември и резултатът да е ясен в деня на изборите. Но в други като Пенсилвания и Уисконсин по закон обработката на бюлетините започва едва в деня на вота. И тъй като според съдебно решение в Пенсилвания комисиите ще броят бюлетини, пристигнали по пощата до три дни след 3 ноември, резултатът най-вероятно ще се забави.

Което при малка разлика в гласовете може да доведе до друго немислимо - Тръмп да не приеме загубата си и Америка да се озове с двама кандидати, претендиращи, че са спечелили изборите. "Ако резултатът показва ясна победа за един от двамата, не мисля, че отказът на другия да признае поражението ще бъде особено дестабилизиращ. Но ако изборите увиснат на броенето на гласовете по пощата и това броене се проточи и затъне в неразбории, ще имаме рецепта за политически хаос", прогнозира Лоурънс Дъглас.

Така на 3 ноември и в дните след това може да се случи всичко - Байдън да спечели, Тръмп да получи втори мандат или Америка да затъне в конституционна криза. Ако 2020 ни е научила на нещо, то е да очакваме неочакваното.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    "Все пак"?!
    Че кой да спечели - хиперанонимната Камала Харис ли?! Защото няма човек с всичкия си, на когото да не е ясно, че болният Байдън я е президент месец-два и после тя ще довършва мандата до 2025-та.
    Тръмп не би имал шанс, ако ДП бяха извадили адекватен кандидат. Явно нямат... Или целят друго.

    А сега се вгледайте внимателно едно по едно в лицата от фотографията горе.

    Да, тя не е представителна за електората на Д.Д.Тръмп, но е много показателна откъде ще дойде подкрепата за него. На нея се вижда, че "за" Тръмп са белите, бедните и небогатите, хетеросексуалните, предимно мъжете, от малките и средните населени места, от промишлените и аграрните райони, с невисоко образование - до колеж, с ипотеки, наемни работници, дребни и средни служители, дребни предприемачи, пенсионери.
    Всъщност това са хората, които се отъждествяват с "американец".

    Защото юпитата, банкерите, Гейтс, Безос, Шорош са космополити - днес са с ЮЕс паспорт, защото Уолстрийт е финансовото сърце на света, утре ако случайно такава помпа стане Бейрут - ще вземат паспорти с ливански кедър.

    Популярната легенда за топилния казан Америка, в който бързо се претопява всеки мигрант и става част от американското общество се пръсна на парчета при летните расови въстания на чернокожи, родени там 150 години след първата Гражданска война и искащи от белите хора, родени също 150 г. след онази война срещу робството, да им плащат ежемесечни "компенсации за страданията на прадедите им"...
    И са ги оценили на по 3 хил долара! На всеки! На месец!
    Чак ми се прииска да съм "негър в щата Алабама", както се пееше в оная песничка...

    Враговете на Тръмп видимо няма да се поколебаят да си спретнат Гражданска 2.0... Цеви по къщи и гаражи има предостатъчно. Може би това е планът?

    И като стана дума за война, американците, а и светът трябва да изпитват определена благодарност към Тръмп, защото за разлика от последните десетина президенти на САЩ и от двете бои през изключително трудния му първи мандат той единствен не отвори нова война!
    След Виетнам, Никарагуа, Панама, Гренада, Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, опитите в Грузия 2008 и Украйна 2013 пета години САЩ не са нахлули и бастисали чужда държава!!! Дори се поизтеглят!

    Безкрайно щастлив съм, че не съм американец, защото за никого от тия сенилни старци не бих се помръднал да ходя до урната!
    И все пак - ако трябва да мисля за неунищожаването на света - ще заложа на Тръмп.
    Мисля, че това ще направят и повечето американци.

    Нередност?
  • 2
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood

    Не знам за Тръмп, но оставям тук този клип на Клинтън, в който казва, че "при никакви обстоятелства" Байдън не трябва да признава загуба:

    https://www.youtube.com/watch?v=44AbGEHhzg4&ab_channel=TrumpWarRoom

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Хей, Капитал, използвам пак червения телефон, защото недоумявам защо един от подпоручиците на неолиберализма и ваш другар - Иван Кръстев, който е написал чутовна статия какво ще се случи с - както ги нарича - "популистите" в ЕС след краха на Тръмп в други ден - още не е публикуван тук!
    В интерес на истината сред множеството "популисти" трън в петата му е единствено Орбан. Може би защото унгарецът сериозно и методично подгони татко му Шорош?

    И след като и тъй, и тъй съм разпалил въображението на публиката, предполагам няма да възразите аз да дам линк към страховете на г-н Кръстев от повторението на "успеха" на Хилъри, нали?

    http://kultura.bg/web/ %d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b8-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0/

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Горе линкът не се отваря.

    http://kultura.bg/web/ %d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%b8-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0/

    Нередност?
Нов коментар