🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на САЩ: рекорден ръст след рекорден спад

БВП скочи с 33.1% през третото тримесечие, но V-образното възстановяване ще е трудно

Потреблението е скочило с почти 41%.
Потреблението е скочило с почти 41%.
Потреблението е скочило с почти 41%.    ©  Reuters
Потреблението е скочило с почти 41%.    ©  Reuters

Американската икономика е нараснала с рекордните 33.1% през третото тримесечие, след като през второто се срина почти също рекордно - 31.4% (според ревизираните данни) и с още 5% през първото. Става дума за наистина рекордно повишение на БВП за периода юли-септември на годишна база, но това не е реалното повишение, а показва с колко би се покачила икономиката, ако обстоятелствата от третото тримесечие на 2020 г. се запазят за 12 месеца. Същото важи и за отчетения срив през второто тримесечие.

Въпреки това резултатът събужда мечтите за т. нар. V-образно възстановяване, което предполага отскок на икономиката до преди пандемичните нива в кратко време. Данните обаче показват, че до такова трудно ще се стигне, а освен това съществуват и рискове за второ затваряне, защото броят на заболелите отново расте и поставя нови рекорди, а за разлика от пролетта, сега идва зима.

Експресните данни показват, че потреблението на домакинствата е скочило с 40.7%, а това е основен компонент на икономиката. Бизнес разходите са се увеличили с над 23% след срив с 27% през предходните три месеца. При представянето на допълнителните данни след няколко седмици ще има промяна нагоре или надолу - такива имаше и при огромния срив през второто тримесечие, в положителна насока. Заедно с ръста на икономиката идва и спад в безработицата, която към края на септември е 7.9%, спрямо 14.7% през април и 3.5% преди коронавируса.

САЩ продължават да бъдат най-тежко засегнатата страна от коронавируса, с най-голям абсолютен брой случаи - 9.12 млн. заразени, както и най-голям абсолютен брой смъртни случаи - 233 хил. души. Страната беше ударена много тежко още през март и на практика не се възстанови, като спадовете в броя на заразените бяха малки, а скоковете - внушителни. Сега броят на инфекциите отново расте.

Данните за ръста на американската икономика могат да намерят и чисто политическо приложение - информацията идва по-малко от седмица преди изборите за президент в САЩ идния вторник. Вече над 50 млн. души са гласували предварително, но очакванията са надпреварата между настоящия президент Доналд Тръмп и съперника му Джо Байдън да се реши в малък на брой щати. Американската система на избори не изисква президентът да бъде избран с мнозинство от гласувалите.

Тръмп по всяка вероятност ще използва данните като едно от финалните си оръжия за убеждение на американското население - той е твърд привърженик на отворената икономика дори в условията на пандемия, докато Байдън го критикува за решението му да рискува животи за сметка на бизнеси. Допреди пандемията икономиката на САЩ се представяше по-силно от очакваното по време на мандата на Тръмп, включително и заради силно орязани регулации и свалянето на данъците през 2017 г.

Все още няма коментари
Нов коментар