🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо доларовите активи все още са предпочитани

И защо това засяга всеки и навсякъде

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Можете ли да познаете какво или кого описва следното: силно мразен по целия свят, някои привърженици бързо биха се отказали от него, ако се появят други алтернативи, преминава през трудни шест месеца и отказва да си отиде тихо? Ето ви още един жокер: не става дума за политик. Отговорът е доларът. Най-недолюбваната от големите валути, различна от всички останали. И, странно, но устоява на всичко, което се случва предвид бурния изборен процес в САЩ.

Или може би това не е толкова странно. Устойчивостта на долара е един от най-монотонните мотиви на финансовите пазари през последните години. Но тя е свързана и с друга гореща тема напоследък - растящите американски компании, по-специално технологичните гиганти, на световните фондови пазари. Доларът има значение за САЩ, но и за всяко друго място по света. По-слаб долар би позволил догонване от останалите икономики и пазари на активи по света. Подобен сценарий очевидно се забавя.

Причина за устойчивостта на долара са нарастващите притеснения колко ще продължат фискалните стимули в САЩ. Изборите трябваше да бъдат началото на нова ера на фискална щедрост, но постигането на съгласие за всякакъв вид политика сега изглежда трудно. Ако Джо Байдън влезе в Белия дом през януари, той вероятно ще се изправи пред разделен конгрес (текстът е преди крайните резултати на изборите в САЩ - бел. "Капитал"). Но силата на долара не зависи само от политиката. Става въпрос както за икономическите последици от коронавируса, така и за провалените надежди за синя вълна на изборите.

Да започнем със синята изборна вълна. Преди изборите се затвърди идеята, подхранвана от социолозите, че е много вероятно демократите със замах да вземат Белия дом и двете камари на Конгреса. Резултатът щеше да бъде по-слаб долар.

Доларът като стимул за растеж извън САЩ

През 2016 г. подобна перспектива за фискално облекчение поведе долара нагоре, а не надолу. Това има нужда от малко разяснение. Разликата е, че преди четири години Федералният резерв се очакваше да компенсира стимулиращия ефект от намаляването на данъците чрез повишаване на лихвените проценти, за да ограничи инфлацията - като по този начин подкрепи долара. Но с по-слаба икономика в момента Фед се ангажира с печатането на пари. Пакетът сега би стимулирал покупателната способност на САЩ, което означава повече внос, по-голям търговски дефицит и по-слаб долар. А по-слабият долар би помогнал на останалия свят, отчасти поради ролята му на резервна валута извън границите на САЩ. Много компании и правителства в нововъзникващите пазари имат дългове в долари, така че по-слабият долар действа като косвен стимул за глобалния растеж.

Вместо това доларът малко се повиши. Това е така, защото той е специален по друг начин. Доларовите активи, особено акциите, са по-ценени, когато перспективите за икономиката изглеждат несигурни. Притежателите на долари ги пазят за по-дълго, вместо да ги разменят за други валути. Това важи и за държавите с големи доларови резерви от възникващите пазари, или китайските и южнокорейските износители, които трупат долари от своите продажби.

Това важи и за институционалните инвеститори, които в един момента може да са решили да осребрят някои от своите скъпо изглеждащи американски технологични акции и да насочат пари към по-евтините циклични акции в Европа или Азия. Намаляването на перспективите за фискални стимули е една от причините тази "рефлационна търговия" да е по-малко привлекателна от преди. Завръщането на COVID-19 е друга причина "рефлационната търговия" да губи от чара си. Голяма част от Европа сега е в режим на мек локдаун. Икономиката губи пара. Привлекателността на цикличните акции също намалява. Вместо това инвеститорите се втурнаха обратно в технологичните компании, които се възползват от икономиката на работа от вкъщи.

Устойчив като прогнозите

Ако има нещо толкова издръжливо като самия долар, то това са прогнозите, че неговата устойчивост не може да продължи. Какво може да ускори падането на долара сега? Дори и без приятелски настроен Сенат, който да подкрепи плановете на Байдън за увеличени федерални разходи, президентът вероятно би имал по-малко войнствена и произволна търговска политика от Тръмп. Добрите новини за ваксина могат да възродят апетита на американските инвеститори за закупуване на евтини активи в чужбина.

Освен това доларът все още изглежда вероятно да отслабне. Каквато и да е конфигурацията на американския Сенат, фискалните стимули няма да останат извън темата за дълго. Доходността на облигациите е невероятно ниска. При тези обстоятелства би било неразумно да се мисли, че политиците ще се откажат от изкушенията за финансиране на дефицит или намаляване на данъците за дълго. И ако през последното половин десетилетие доларът черпи сила от факта, че краткосрочните лихвени проценти в САЩ бяха по-високи от тези в Западна Европа и Япония, то едно от малкото неща, с които всеки може да се съгласи днес, е, че това предимство до голяма степен е изчезнало.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Тия нищо не разбират според Барба Ганьос който е вещ по всичко и затова залага на бинладенки.

    Нередност?
Нов коментар