Какво може и какво не може да ви каже БВП за икономиката след пандемията

Данните за третото тримесечие са драматични, но се нуждаят от внимателна интерпретация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Горките икономически статистици. В продължение на години нормалните икономически движения ще изглеждат миниатюрни в сравнение с изключителните движения на 2020 г., като например данните за БВП за третото тримесечие, които сега излизат. Тези данни са показателни - измерванията на продукцията днес отчасти е отражение на успеха или неуспеха на правителствата в контрола на разпространението на COVID-19. И все пак данните лесно могат да заблудят окото и трябва да бъдат анализирани внимателно.

Данните за БВП за тази година представляват редица тълкувателни предизвикателства. Например в САЩ и Япония статистиците представят ръста на брутния вътрешен продукт в сравнение с предходното тримесечие като годишен темп, показващ доколко една икономика ще се свие или разшири, ако нейните резултати през съответното тримесечие се запазят за цяла година.

Тъй като икономиките се ограничаваха и рестартираха през годината, статистиката показва числа, които са едновременно поразителни и подвеждащи. Свиването на реалния брутен вътрешен продукт в САЩ с годишни темпове от 31% през второто тримесечие, изглежда, предполага, че COVID-19 е погълнал близо една трета от икономическата продукция на Америка. Всъщност производството през второто тримесечие беше с 9% под това през първото - все още потресаващо, но доста по-малко драматично.

Объркване

Простата математика създава объркване. На 29 октомври Бюрото за икономически анализ отчете, че американският БВП се е увеличил с 33% годишно през третото тримесечие в сравнение с второто. Размерът в този случай е двойно подвеждащ. Производството се е увеличило само със 7.4% от второто до третото тримесечие. Въпреки че нарастването през третото тримесечие е по-голямо в абсолютно изражение от спада през второто тримесечие, фактът, че темпът на растеж през третото тримесечие върху намалена от пандемията база на продукцията, означава, че американският БВП все още е с близо 3% по-нисък, отколкото е бил преди година.

Подобен спад на годишна база се очаква за световната икономика - МВФ очаква глобалното производство да се свие с 4.4% тази година. Изключение като Китай, където БВП през третото тримесечие е с около 5% над нивото си през третото тримесечие на 2019 г., изглежда не само, че се справи с кризата по-добре от други, а е с най-големия скок в целия свят. Изглежда обаче, може да се заблудим. БВП е това, което икономистите наричат променлив "поток": оценка на това колко е произведено (или съответно колко е изразходвано или спечелено) за определен период от време. Ако икономиката е маркуч, пренасящ поток от вода, COVID-19 е изкривяване, свиващо потока. Поради пандемията много нормални дейности - хранене навън, празници, пътувания, ходене до зъболекар - са останали нереализирани. Извиването е било по-остро на някои места, отколкото на други.

Прогнозира се, че икономиката на Германия ще се свие с 6% тази година, докато Испания може да се свие с 13%. Въпросът е дали прегъванията днес причиняват продължителни повреди на маркуча, засягащи дългосрочния му капацитет, т.е. дали ще има това, което икономистите наричат "хистерезис". Размерът на подобни белези не е ясен.

Хистерезисът е сериозно притеснение. Прогнозите на МВФ предполагат, че много големи икономики - Бразилия, Великобритания, Франция и Япония сред тях - в реално изражение ще произведат по-малко през 2022 г., отколкото през 2019 г. В Италия наваксването може да продължи до 2025 г. Но дълбочината и продължителността на тези ефекти е слабо свързана с това колко продукция преминава през маркуча тази година.

Дългосрочни щети

Помислете за потенциалните източници на дългосрочни щети. Изгубените доходи за фирми и домакинства могат да означават неизпълнение на задълженията по кредити и фалити, като всички те влошават възстановяването, когато заплахата от COVID-19 отслабне. Спирането на дейността на компаниите, което прекъсва работните връзки, може да забави връщането към пълна заетост и да удължи периода, през който уменията на безработните се влошават. Недостигът на инвестиции също промени БВП тази година по начини, които могат да потиснат дългосрочния растеж, като намалят нивата на капитал и намалят ръста на производителността. Спадът на частните инвестиции представлява приблизително една четвърт от драматичния срив в БВП на САЩ през второто тримесечие.

И все пак рискът от дългосрочни ефекти може да бъде смекчен. Щедрите държавни стимули биха могли да помогнат за прекъсване на връзката между потреблението на домакинствата днес и способността им да консумират утре. Подобно облекчение може да не е повишило БВП много досега: получателите може да са избрали да запазят чековете си, вместо да ги похарчат, или може да са били принудени да го направят поради карантината. Въпреки че стимулите увеличиха разполагаемите доходи през второто тримесечие в САЩ например, домакинствата все пак спестиха 26% от доходите си в сравнение със 7% през второто тримесечие на 2019 г. Но здравите баланси на домакинствата подготвят икономиката за бум след пандемията. Ето защо позволяването на стимулите да приключат през лятото може да бъде грешка. (Неуспехът да се поднови стимулът също е симптом на грешния акцент на законодателите върху краткосрочните ефекти. Повече заеми днес вероятно ще са по-добре за дългосрочната фискална устойчивост, отколкото оскъден стимул, който потиска доходите за години напред.)

История за споделяне

Степента, до която инвестициите днес влияят на утрешния капацитет за растеж, също е по-трудна за оценка, отколкото бихте предположили. Когато фирмите проучват начини да използват новите технологии, както мнозина са били принудени да правят тази година, те харчат за "нематериален капитал", който може да подобри дългосрочния растеж, без да бъде записан в днешния БВП. Разрастването на Китай тази година се дължи на инвестиции в жилища и инфраструктура. Капиталовите разходи представляват целия икономически растеж през второто тримесечие в сравнение с предходната година, компенсирайки рязък спад в потреблението и повече от половината от нарастването на БВП през третото тримесечие. Ако тези проекти са добре подбрани, те ще допринесат за бъдещ растеж. Ако обаче не са, тогава впечатляващите данни за БВП през 2020 г. може би е разрешило краткосрочно самохвалство за китайското правителство.

Нито една статистическа мярка не е перфектна. БВП е суров индикатор за икономическото здраве на страната в най-добрите времена въпреки сериозните усилия на тези, които събират данните. Колкото и да е изкушаващо да сравнява икономически индикатори, доброто управление изисква различен фокус в лицето на смъртоносната пандемия.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар