🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво означава ваксината за икономиката на САЩ

Въпреки че разпространението на COVID-19 се увеличава, има причини за оптимизъм

На 9 ноември краят на пандемията на коронавируса се появи на хоризонта. Pfizer и BioNTech обявиха, че ваксините им са по-ефективни от очакваното. Надеждите на инвеститорите за по-бързо възстановяване на икономиката повишиха индексите на фондовите пазари. Доходността на десетгодишната облигация е близо 1%, такива нива за последно бяха наблюдавани през март.

Още преди новините за ваксините да достигнат пазара, икономическият отскок на САЩ надхвърляше прогнозите и надминаваше останалите страни в богатия свят. През април МВФ смяташе, че БВП ще се свие с 6% през 2020 г. Сега МВФ предвижда спад 4%. Безработицата достигна своя връх - 14.7%, през април, през юни Федералният резерв очакваше тя все още да бъде около 9% до края на годината. Безработицата се понижи под това ниво само два месеца по-късно.

Може ли ваксината да ускори връщането на икономиката в нейното състояние преди пандемията? Коронавирусът все още се разпространява неконтролируемо, като тежестта често пада върху най-бедните. Но много икономисти също се тревожеха, че пандемията ще остави видими икономически белези, които ще отнеме време да се излекуват. Тук погледът върху финансите на фирмите и домакинствата предлага основания за оптимизъм.

Какви може да са ефектите

Възобновяването на вируса ще намали възстановяването в месеците, преди ваксината да стане широко достъпна. Инфекциите нарастват толкова бързо, че ако настоящите тенденции продължат, 1 млн. американци на ден ще се заразяват с вируса до края на годината. Подновяването на ограниченията изглежда неизбежно. Това ще намали някои видове икономическа дейност и от своя страна би могло да увеличи броя на хората, които да загубят работата си.

И все пак изглежда малко вероятно САЩ да влязат в двойна рецесия, каквато се очаква в Европа. От една страна, Вашингтон вероятно няма да наложи толкова строги рестрикции като тези във Великобритания, Франция или Германия. Високочестотните индикатори, включително анализът на The Economist на данните за мобилността от Google, предполагат, че възстановяването на Америка се е забавило в сравнение с лятото. Но не се е обърнало, както в Европа. И ваксината може да стимулира икономиката по някакъв начин, дори преди да е налична. Торстен Слок от мениджъра на активи Apollo Global Management твърди, че "домакинствата и фирмите отново ще планират предварително, например като резервират пътувания [и] ваканции".

В настоящия темп до края на годината все още ще има 10 млн. работни места по-малко, отколкото, ако нямаше пандемия. Производството е с около 700 млрд. долара, или 4%, по-ниско отколкото би било без заразата. Повечето анализатори смятат, че средният доход няма да надвиши нивата преди COVID-19 до 2022 г., ако не и по-късно. Но растежът ще се ускори, когато се прилагат мерки. Всички дейности - от театрите до обществения транспорт, ще се чувстват по-безопасни. Това допълнително ще съживи пазара на труда. Преди пандемията над една пета от работниците са били на работа, свързана с непосредствена близост до други хора.

По-бързо възстановяване

Има и други причини да смятаме, че възстановяването на САЩ може да е по-бързо, отколкото след предишни рецесии. Историята предполага, че възстановяването е бавно, когато спадовете оставят дълбоки икономически следи. Финансовата криза от 2007 - 2009 г. хвърли огромна сянка през следващите години отчасти поради нейния смразяващ ефект върху банковото кредитиране. Този път ефектът от затварянето на училища върху образованието на децата ще се усеща през следващите десетилетия. Но в много други отношения има по-малко доказателства за трайни икономически щети. Беше избегната вълна от фалити и трайно закриване - особено на малки фирми, които наемат половината работна сила. А финансите на семействата са устойчиви.

Да започнем с малките фирми. По едно време през април почти половината от тях са били затворени според данни на Opportunity Insights, изследователски екип в Харвардския университет, тъй като заповедите за принудително затваряне и страхът от вируса накараха хората да си останат вкъщи. Шест месеца по-късно много фирми все още се борят. В началото на октомври почти една трета от малките фирми съобщават, че пандемията е имала голям отрицателен ефект върху бизнеса, според Бюрото за преброяване. Една четвърт от малкия бизнес остава затворен.

Но затварянията на фирмите може да не са постоянни. Общите заявления за фалит са под тези преди пандемията, да не говорим за нивата по време на последната рецесия. Трябва да се има предвид, че тези данни не са перфектни, защото не всяка фирма, която закрива бизнеса си, подава документи за несъстоятелност. Нова статия на икономистите от Федералния резерв обединява много различни мерки за "излизане от бизнеса" и открива "донякъде смесени" доказателства, че повече бизнеси са закрити през 2020 г.

Но неуспешните начинания, изглежда, не представляват голям дял от заетостта. В допълнение - вълната от фалити изглежда малко вероятно да се превърне в цунами. Делът на малките фирми, които закъсняват с изплащането на дълга си в момента, е около половината от броя им през 2009 г. Освен това, въпреки че броят на активните предприятия е намалял по време на първата вълна на пандемията, броят на активните предприятия е възстановил почти всички загубени позиции, което предполага, че нови фирми може да са излезли на мястото на старите.

Устойчивост на малкия бизнес

Устойчивостта на фирмите помага да се обясни защо безработицата е спаднала много по-бързо от очакваното. Делът на безработните американци, които казват, че временно са загубили работата си, остава необичайно висок. Тези работници очакват да се върнат при стария си работодател, като посочват по-нататъшно намаляване на равнището на безработицата.

В сравнение с други богати страни САЩ насочиха по-голямата част от своите фискални стимули към защита на доходите на домакинствата.

Какво обяснява изненадващата устойчивост на малките фирми? Трудно може да се каже, че причината са стимулите в САЩ, насочени към бизнеса. Досега по-малко от 4 млрд. долара (или 0.02% от брутния вътрешен продукт) са предоставени от Програмата за кредитиране на Фед, по която се насочват средства към малки и средни предприятия. Икономистите са притеснени и от Програмата за защита на заплатите (ppp) - по нея се предоставят заеми на малкия бизнес, които се превръщат в безвъзмездни средства, стига получателите да не уволняват служителите си. Доклад на Дейвид Автор от Масачузетския технологичен институт установява, че "всяка работа, поддържана от ppp, струва между 162 хил. и 381 хил. долара през май 2020 г.". Но тези пари бяха лошо използвани: голяма част от тях бяха усвоени от фирми, които планираха да продължат да работят, каквото и да стане.

Други фактори са по-важни. Много малки фирми са успели да намалят разходите си. Доклад на Goldman Sachs установява, че през май нивото на събираемост на наемите е паднало до 10% или по-малко за фирми като кина и спортни зали. Нарастващият брой наемодатели сега определят наема като процент от приходите на наемателите - споразумение, което беше необичайно преди COVID-19.

Но може би най-голямата причина за липсата на "касапница" в малкия бизнес е свързана с потребителските разходи. През септември продажбите на дребно са се увеличили с над 5% спрямо предходната година. Изглежда, че американците са отклонили разходите си към малки фирми вместо към големи, като предпоставката е, че е по-малко вероятно да хванат COVID-19 на места с по-малко хора. Последните данни от JPMorgan Chase показват, че разходите по кредитните карти в началото на ноември са незначително по-ниски, отколкото преди година.

Това относително стабилно потребление от своя страна отразява втория фактор, който стои зад липсата на икономически следи този път: устойчивите домакински финанси. В сравнение с други богати страни САЩ насочиха по-голямата част от своите фискални стимули към защита на доходите на домакинствата.

Федералното правителство изпраща чекове на стойност до 1200 долара на човек и временно увеличи обезщетенията за безработица до 600 долара на седмица. Това не означава, че хората в неравностойно положение не са силно засегнати от кризата: някои индикатори за бедността са се повишили рязко. Но погледнато съвкупно, финансовата сигурност на домакинствата се оказа изключително стабилна.

Проучване на Федералния резерв установи, че 77% от възрастните са били "поне ОК" финансово през юли 2020 г. спрямо 75% през октомври 2019 г., преди да настъпи пандемията. Между март и септември домакинствата са спестили 19% от брутния си доход в сравнение с 6% през същия период на предходната година, като по този начин са натрупали 1.3 трлн. долара (6% от БВП) в допълнителни спестявания.

Резервът дава на потребителите буфер за следващите месеци и би трябвало да подпомогне икономическия растеж. Отчасти поради тази причина може да не е необходим друг пакет за стимулиране на издухването, когато ваксината е близо. Законодателите от Демократическата партия настояват за изразходване на 3 или повече трлн. долара. Инжектирането на пари в икономиката може да ускори възстановяването. Но още 1 трлн. долара стимул годишно може да са достатъчни за възстановяване на нормалността, като се предположи, че до началото на следващата година разликата между настоящия и потенциалния БВП на САЩ може да бъде около 4% и че увеличенията на държавните разходи ще доведат до нарастване на БВП, както свидетелстват доказателствата в момента.

Все още много неща може да се объркат. Строги мерки в европейски стил все още могат да провалят възстановяването. Пакетът от стимули може изобщо да не бъде приет. И двете биха влошили икономическите следи от пандемията, които до момента бяха сведени до минимум, например като затрудниха 3.6 млн. американци, които са безработни повече от шест месеца, да си намерят работа. Много от правителствените администрации в Америка могат да забавят разпространението на ваксини точно както не успяха да разпределят тестовете. Но домакинствата и бизнесът поне са в по-добра форма, отколкото бихте предположили.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар