Как ще изглеждат банките и финтех компаниите след корона кризата

Банкери и финансисти ще обсъждат бъдещето на сектора по време на конференцията на "Капитал" Annual FinTech Summit

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Годишната конференция на "Капитал" FinTech Summit ще се проведе на 30 март. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите тук.

От финансовите пазари до веригите за доставки, пандемията разруши много от бизнес моделите, познати досега. Един сектор обаче се оказа в доста изгодна позиция - финансовите технологии. Показателен за това е фактът, че финтех компаниите се измъкнаха (почти) сухи от корона кризата - транзакциите и обемите през тях се увеличиха, започнаха да се създават нови модели, други се ускориха. Ускори се и начинът, по който хората комуникират с финансите, благодарение на технологиите. Важен момент е, че се повиши и доверието в новите модели, а новите финансови платформи и решения показаха, че успешно запълват дупката между клиентите и традиционните институции.

Банките обаче все повече прегръщат идеята да са тех, а специализираните компании да стават банки. Това са част от трендовете на последната година. Технологиите обаче не са само във финансите, те обхващат все повече сектори. Именно корона кризата и затварянето на икономиките показа необходимостта от дигитализация на икономиката и много компании прегърнаха тази идея. Което пък е още един шанс за финтех компаниите, които успешно посредничат в този процес.

Какво научиха компаниите, прилагащи финансовите технологии през последната година, какви са трендовете и как ще изглеждат банките и финтех след COVID-19. Това са част и от темите на първия и основен панел на финтех конференцията, организирана от "Капитал". Участници в него са Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, Мариела Атанасова, Мениджър отдел за частни лица в Райфайзенбанк (България), Тамаш Хак-Ковач, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово, Ивайло Главчовски, председател на УС и изпълнителен директор на Уникредит консюмър файненсинг и Мирослав Вичев, изпълнителен директор на БОРИКА. Модератор на панела ще е Филип Генов, съосновател и управляващ директор на F27.

Все още няма коментари
Нов коментар