Фeд очаква икономиката на САЩ да нарасне с най-големия си темп от близо 40 години

Прогнозата за растежа на БВП е повишена от 4.2% до 6.5%, индексите на Уолстрийт са на нови рекордни нива

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв на САЩ ще запази лихвите ниски, докато не види реално подобрение в икономиката. В същото време Централната банка на страната силно повиши прогнозата си за растежа на БВП, което върна позитивизма на пазарите и изведе американските индекси до нови исторически рекордни.

"Искаме да видим реални данни за подобрение на икономиката, безработицата и инфлацията преди да решим да действаме", заяви председателят на Централната банка Джером Пауъл след края на заседанието на Комитета по открития пазар (FOMC), което беше второто за тази година.

Фед очаква БВП на САЩ през тази година да нарасне до 6.5%, спрямо 4.2% в предишната прогноза. През 2022 г. се повишават до 3.3% (от 3.2% досега), а за ръста през 2023 г. се занижава до 2.2% (от 2.4%). Ако прогнозата за тази година се сбъдне, това ще е най-големият растеж на американската икономика от 1984 г. насам, стимулирана от фискалните стимули и оптимизма, провокиран от ваксините срещу COVID-19. В резултат на подобрените прогнози S&P500 и Dow Jones 30 достигнаха до нови исторически нива от 3953 и 33010 пункта.

Инфлация и несигурност

Все пак Джером Пауъл подчерта, че несигурността за икономиката е огромна тъй като основни отрасли, като туризма не работят в момента, което има влияние и върху потребителските разходи. Прогнозите на Фед за безработица също се подобриха. Комитетът очаква тя да спадне до 4.5% от сегашното ниво си ниво, което е 6.2%. Прогнозите за следващите две години са за 4.2% и 3.7%, преди да се установят на по-дългосрочно ниво от 4%.

Относно инфлацията, Председателят на Фeд не пожела да назове точна цел, но заяви, че "целта е над 2% засега". Прогнозите на Фед за инфлация се повишават, като сега комисията предвижда 2.2% ръст през тази година, измерена чрез лични разходи за потребление. Очаква се това да падне до 2% през 2022 г. и след това да достигне 2.1% през следващата година, като дългосрочните очаквания са 2%. "В миналото определяхме цел от 2% инфлация на година и не я достигахме, заради това сега няма да назова точна цел. Искаме да задържим инфлацията над 2% за продължителен период от време и около 2% в дългосрочен план" добави по темата Джером Пауъл.

Без промяна за лихвите

Централната банка ще запази лихвите на дъното най-вероятно до 2023 г. Никой от членовете на ръководството не очаква повишения тази година, част от членовете за плавно повишение през следващата 2022 г. и 2023 г., но мнозинството предпочита да ги запази ниски. "Лихвите ще останат непроменени, докато преценим, че икономиката се е възстановила напълно." добави председателя на ФЕД. В дългосрочен план обаче комисията вижда основния лихвен процент между 2% и 3%. Джером Пауъл заяви многократно, че стратегията ще се променя според реалните данни на икономиката и няма да разчита на прогнозите, за да определя паричната си политика (както правеше в миналото). Любопитното е, че Джером Пауъл отказа да отговори на въпрос за специалния коефициент на ликвидност на банките (special liquidity ratio или slr) като заяви, че ФЕД подготвя нещо по темата, което ще обяви през идните дни.

Стратегията в еврозоната

Председателят на Фед следи възстановяването на икономиките и на други региони в света като според него САЩ е най-бързо възстановяващата се страна от кризата в глобален мащаб. Джером Пауъл коментира и изоставането на еврозоната. "Възстановяването на икономиката в САЩ и в Европа е с различни траектории. В еврозоната забавянето се дължи на по-бавните темпове на ваксинация и ограничителните мерки наложени в различните държави към момента", добави на председателя по време на пресконференцията.

"Федералния резерв ще продължи да подкрепя икономиката, но настоящата ситуация е твърде несигурна за точни прогнози.", се казва в прессъобщението и се допълва, че лихвите вече са достигнали дъното си и минаването им в негативна територия не се счита за вариант към момента. Ако се наложи, Фед е готов да приложи допълнителни мерки като промяна в специалния коефициент за ликвидност, който задължава банките да поддържат определен размер от капитала си в наличност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etiboko avatar :-|
    Eti Amcık Ağızlı

    Дано се потвърдят прогнозите на ФЕД ,за 6,5% ръст на икономиката.Но,Байдънчо е доста неадекватен и други ще трябва да решават вместо него.Но,къде е допотопна Турция???Банкрутирала с висока безработица,инфлация и обезценена лира..

    Нередност?
Нов коментар