🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Несигурност на Уолстрийт преди сезона на отчетите

Очакванията са американските компании да отчетат ръст на печалбите от над 20% в края на 2021 г.

Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.
Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.
Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.    ©  unsplash
Какво очакват професионалистите от последното тримесечие на 2021 г.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сезонът на отчетите в САЩ започва тази седмица. Американските компании ще публикуват данните си за последното тримесечие на 2021 г., което ще очертае представянето им и за цялата година. Инвеститорите са сравнително положително настроени. Прогнозите на анализаторите според Factset са за растеж в печалбите от над 20% в сравнение с 2020 г. Освен това компаниите ще направят и прогнози за бъдещето. Това, което носи несигурност обаче, е фактът, че се повишават прогнозите за спад в резултатите и намаляват тези за ръст в печалбите.

"Предвижда се средно компаниите в индекса (S&P 500) да отчетат ръст на печалбите от над 20% за четвъртото поредно тримесечие и повишение на печалбата от над 40% за цялата година", пише в доклада за сезона на отчетите на Factset. "Тези темпове на растеж над средните се дължат на сравненията с по-слабите печалби през 2020 г. поради отрицателното въздействие на COVID-19 върху редица индустрии", допълват анализаторите.

Както обикновено, сезонът ще бъде открит с резултатите на големите банки, чиито очаквания са за по-доходоносна 2022 г., след като Фед започне да повишава лихвите. Резултатите на TSM (Taiwan Semiconductor Manufacturer) днес пък ще покажат ситуацията в момента в сектора с производство на чипове. Инвеститорите ще очакват с нетърпение и числата от Netflix, където най-важната метрика за компанията е броят на потребителите.

Твърде малко компании обаче могат да кажат какви са очакванията им предвид несигурността около новия вариант на коронавируса Омикрон, инфлацията и проблемите с доставките на материали и суровини. Данните на Factset показват, че едва 93 компании от S&P 500 са предоставили прогнози за последното тримесечие. Повечето от тях (60%) очакват понижение в постъпленията им.

Въпреки това очакванията на анализаторите са високи. Девет от единадесетте сектора в S&P 500 се очаква да отчетат ръст на печалбите за четвъртото тримесечие, като енергетиката, промишлеността и материалите вероятно ще бъдат водещи, споделя Джон Бътърс, старши анализатор във FactSet. Единствените сектори, за които се прогнозира намаляване на печалбите, са комуналните услуги и финансите.

Други анализатори обаче смятат, че очакванията за печалбите на компаниите в S&P 500 за четвъртото тримесечие са твърде високи. Според New Constructs, компания за финансови анализи, процентът на компаниите, които надценяват печалбите си, е най-висок от 2012 г. насам.

"Много публични компании имат инвестиции в други фирми, които не са свързани с основния им бизнес, но могат да бъдат достатъчно големи, за да повлияят на печалбите им", пише Кайл Гуске, анализатор в New Constructs. Според проучването на Гуске около 360 компании от S&P 500 (81% от пазарната капитализация на индекса) са с надценени печалби, докато 197 от тях са надценили печалбите си с повече от 10%.

Трудна година

Прогнозите за повишаването на лихвите в САЩ през тази година ще имат огромен ефект върху пазара, смята Майк Стрич, главен инвестиционен директор в BMO Wealth Management. "Като се има предвид къде са нивата днес, това, от което се нуждае (пазарът), е постоянен растеж, за да продължи ралито, смята Стрич. Дори и лихвените проценти да не се повишаваха, мисля, че бяхме някак на върха на това, което хората биха били готови да платят за един долар потенциална печалба."

Все още няма коментари
Нов коментар