🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спадът на Уолстрийт се задълбочи, петролът достигна 105 долара за барел

Волатилността на глобалните пазари се увеличи след новините за навлизане на руски войски в Украйна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновена в 16.45 часа

Новините за военни действия в Украйна изпратиха пазарите глобално дълбоко в червените територии. Основните европейски индекси, сред които германският DAX, френският CAC40 и другите водещи индекси в Европа, регистрираха спад от 4 до 5% днес, докато в САЩ ударът по пазарите е малко по-лек. Американските индекси S&P 500 и Dow Jones се търгуват с около 2.5% понижение в началото на борсовата сесия на Уолстрийт, докато при технологичните акции спадът е по-изразителен - Nasdaq надолу с 3% в началото на сесията. Така нарадналото геополитическо напрежение задълбочава спада и корекцията на пазара в САЩ, започнал с очакванията за повишение на лихвите от Федералния резерв. Според анализатори централните банки може да преосмислят намеренията си за разхлабване на монетарните политики заради допълнителното напрежение, което оказва военният конфликт върху пазарите.

Най-засегнати днес са руските индекси, които регистрират спадове около 15-20%. Деноминираният в рубли MOEX дори се срина с 45%, след което ограничи загубите до 34%. С почти толкова губят акциите на компании от енергийния сектор, като "Газпром" и "Лукойл". Срива се и финансовия сектор, а в основния индекс няма компания, която да губи по-малко от 15%.

Рублата също се срина с над 5% спрямо долара. Засега волатилността се увеличава с 10% според VIX фючърсите в САЩ, но очакванията са напрежението да продължи да расте през следващите часове. Волатилността се е увеличила с над 86% от началото на годината, показват данни на Google.

В Европа ударени са всички сектори, като най-много губят акциите на индустриалния сектор, технологиите и автомобилните компании.

Цената на петрола прехвърли 100 долара днес и удари 105 долара на фона на притеснения относно бъдещите доставки на нефт. Цените се покачват с почти 10% днес, като барел суров пертол WTI също мина 100 долара. Инвеститорите, изглежда, се насочват към safe haven активи като златото. Благородният метал поскъпва с над 3% днес, след като достигна цена 1966 долара за унция.

Според анализатори на Meryll Lynch високите енергийни цени (особено при липсата на отговор на доставките от други големи световни производители) и "по-дълбоките връзки на Русия с Китай" може да намалят част от влиянието на Запада върху президента Путин, което допълнително усложнява конфликта.

"На фона на повишена инфлация в САЩ и Европа потенциалът за прекъсване на руските енергийни доставки може да добави по-голяма несигурност към перспективите на паричната политика на големите развити пазари", пише в доклад на банката Ехиварио Ефеини, директор и старши анализатор по пазарна стратегия в Meryll Lynch.

"Тези стъпки (навлизането на руски войски в Украйна) бележат голяма ескалация на напрежението между Русия и Украйна, което назрява през последните седмици, и добавят още несигурност към и без това нестабилното начало на годината за световните инвеститори", добави Евеини.

Все още няма коментари
Нов коментар