Как Европа даде близо 100 млрд. евро на Русия само през 2021 г.

Около 40% от енергийните ресурси в ЕС се доставят от руски държавни компании

От десетилетия Европа е силно зависима от руските енергийни суровини. И това е една от причини ЕС да не си позволява по-твърди позиции спрямо Москва по каквито и да било въпроси, включително военните. Само през 2021 г. общата сума, платена на Русия от европейските страни за природен газ, петрол и твърди горива, достига 100 млрд. евро. Но по-важното от цената е невъзможността бързо и сигурно да се осигури алтернатива.

Европейската Зелена сделка е някаква стъпка в тази посока, но изпълнението ѝ е много далече във времето, а и няма гаранции, че ще е успешно. Сегашната агресия на Русия спрямо Украйна обаче със сигурност ще предизвика нови и по-решителни мерки за диверсифициране на енергийните източници. До дни се очаква ЕК да предложи актуализиран план за намаляване използването на изкопаеми горива. Въпреки всичко този процес ще отнеме години и ще се случи с огромни разходи за европейските данъкоплатци.

Какво се внася

Русия е основният доставчик за ЕС на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива. Оттам идват почти две трети от вноса на суров петрол, три четвърти от вноса на природен газ и половината от въглищата.

В различните държави - членки на ЕС, зависимостта от Русия е различна. В България, Кипър, Малта, Гърция, Швеция, Унгария, Италия, Австрия и Словакия вносът на руски газ и нефт е средно към 80%. В същото време страни като Полша и Словакия, както и прибалтийските държави успяха в последните години значително да намалят зависимостта си от Русия и вече използват алтернативни доставки.

Планове и реакции

Тази седмица германският канцлер Олаф Шолц спря газопровода "Северен поток 2" от Русия към Германия, който в последните години стана емблематичен за енергийно фокусирания подход на Европа към Русия. Следващата седмица, вероятно на 2 март, се очаква Европейската комисия да представи нова стратегия за ускоряване на прехода към възобновяема енергия, така че Европа никога повече да не бъде толкова зависима от Кремъл. Очаква се тя да залага 40% намаляване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. и ще изисква европейските енергийни компании да напълнят на максимум газовите хранилища през това лято, така че континентът да бъде по-малко зависим от руския газ през следващата зима. Последното обаче означава още по-високи цени на газа и съответно на електроенергията.

"Европейският съюз не може да разчита толкова на енергиен доставчик, който заплашва да започне война на нашия континент", каза още в събота председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на конференцията за сигурност в Мюнхен.

Но истината е, че каквито и планове да се чертаят, Европа ще остане привързана към руската енергетика в обозримо бъдеще. В дългосрочен план обаче промяната в източниците на доставки ще пренареди силовата политика и може да направи Русия по-непредвидим геополитически партньор, ако бъде отслабена икономически и се освободи от дългогодишната си нужда да поддържа основни търговски връзки с богатите страни на запад.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 2

    Ще дава я , като няма нейни петрол и газ ...

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Да не забравяме, че ЕС настояваше за доставки по борсови цени...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Споко - от тука нататък ще дава минимум двойно ...

    Нередност?
Нов коментар