Търговските компании се готвят да спрат да купуват руски петрол от 15 май

Дружествата са изправени пред правни проблеми относно изпълнението на договорите си

Санкциите на ЕС към Русия създават проблеми за търговците с руски нефт
Санкциите на ЕС към Русия създават проблеми за търговците с руски нефт
Санкциите на ЕС към Русия създават проблеми за търговците с руски нефт    ©  Unsplash
Санкциите на ЕС към Русия създават проблеми за търговците с руски нефт    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големите световни търговски къщи планират да намалят покупките на петрол и горива от руските нефтени компании до 15 май, за да не попаднат в нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, съобщава Reuters, като се позовава на свои източници. Все още няма наложена забрана за внос на руски енергийни суровини, но според неназовани източници на медията, за да не нарушат санкциите, търговците направо планират да намалят драстично вноса.

ЕС не е наложил забрана за внос на руски петрол в отговор на руската инвазия в Украйна, тъй като някои страни като Германия са силно зависими от руския петрол и нямат инфраструктура за доставка на алтернативни горива. Според търговците обаче липсата на пълна забрана допълнително усложнява прекратяването или изпълнението на съществуващи договори.

Формулировката на санкциите от ЕС към Русия освобождава покупките на петрол от "Роснефт" или "Газпромнефт", които са считани за "строго необходими" за гарантиране на енергийната сигурност на Европа. Търговците обаче нямат идея какво означава "строго необходимо", според източниците на Reuters. Терминът може да обхваща петролна рафинерия, която получава руски петрол през затворен тръбопровод, но може да не покрива купуването и продажбата на руски петрол от посредници. Именно поради това, търговците намаляват покупките, за да си гарантират спазването на санкциите до 15 май, когато влизат в сила ограниченията.

"Всички компании работят с адвокатите си, за да разберат какво могат и какво не могат да правят", споделя пред агенцията анонимен източник от търговския сектор. "Не е ясно какво означава това за цялата верига за доставки, за спедиторите, застрахователите", добавяйки, че неговата фирма проучва последиците от продажби на руски петрол. "Адвокатите се наслаждават на това. Когато има несигурност, компаниите ще отстъпят. Потоците от руски петрол значително ще намалеят в бъдеще".

Големите търговци на руски петрол коментират, че ще изпълнят всички европейски санкции - от Trafigura потвърждават, че ще намалят обемите на търговията от 15 май, от Vitol отказват да коментират този краен срок, но са категорични, че търговията с руски петрол се свиват съществено през второто тримесечие. Други големи търговци със сорта "Уралс" като Gunvor и Glencore отказват да коментират, особено крайния срок от 15 май.

Международната енергийна агенция съобщи в сряда, че доставките на руски петрол могат да спаднат с 3 млн. барела на ден, но според други анализатори числото може да бъде по-малко, тъй като част от доставките може просто да се пренасочат на изток, най-вече към Китай и Индия.

Все още няма коментари
Нов коментар