ЕС се прицели и в руския петрол

Брюксел подготвя предложения за санкции заради инвазията на Москва в Украйна, които трябва да бъдат одобрени от всички страни

ЕС се насочва към санкции за руския петрол, който е около една четвърт от вноса на суров нефт в съюза, за да усили натиска върху Русия да спре войната в Украйна
ЕС се насочва към санкции за руския петрол, който е около една четвърт от вноса на суров нефт в съюза, за да усили натиска върху Русия да спре войната в Украйна
ЕС се насочва към санкции за руския петрол, който е около една четвърт от вноса на суров нефт в съюза, за да усили натиска върху Русия да спре войната в Украйна    ©  Reuters
ЕС се насочва към санкции за руския петрол, който е около една четвърт от вноса на суров нефт в съюза, за да усили натиска върху Русия да спре войната в Украйна    ©  Reuters

Европейската комисия (ЕК) изготвя предложения за петролно ембарго срещу Русия, заявиха външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, въпреки че все още няма споразумение за забрана на вноса на руски нефт. Много от министрите на срещата в Люксембург в понеделник показаха подкрепа за санкциите върху вноса на руски петрол, каза висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел, но за други подобна забрана би представлявала "асиметричен шок". Ирландският външен министър Саймън Коуни потвърди, че комисията сега работи върху това да гарантира, че петролът ще е част от следващия пакет от санкции.

ЕС се насочва към санкции за руския петрол, който е около една четвърт от вноса на суров нефт в съюза, за да усили натиска върху Русия да спре войната в Украйна. След разкритията за масови убийства на цивилни граждани от руски войски в Украйна, миналата седмица съюзът одобри пети пакет от санкции срещу Русия, който включва прекратяване на вноса на руски въглища. Русия отрича да е убивала цивилни, но проверката на фактите показва друго.

"Нищо не е извън масата за преговори, включително санкциите за петрола и газа", каза Борел. По-рано той заяви, че ембарго трябва да има "рано или късно". Европейският парламент миналата седмица гласува за налагането на такова ембарго, въпреки че решението му не е обвързващо.

Координиран план

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза миналата седмица, че се обмислят допълнителни санкции, включително за внос на петрол, отчасти въз основа на предложения от правителствата на ЕС. Тези идеи включват налагане на мита върху руския петрол или забрана на някои петролни продукти. Борел разкри, че държавите от ЕС също работят, за да намалят зависимостта си.

Всяко петролно ембарго се основава както на обхвата и времето за въвеждане, така и на подкрепата на 27-те държави в ЕС. Енергийната зависимост на страните варира - България е почти изцяло зависима от руския петрол, а Унгария заяви, че не може да подкрепи петролното ембарго.

В момента Европа харчи около 450 млн. долара на ден за руски суров петрол и рафинирани продукти, около 400 млн. долара на ден за газ и приблизително 25 млн. долара за въглища, според мозъчния тръст Bruegel.

Позицията на Германия като най-голямата икономика в ЕС ще бъде от решаващо значение. Външният министър на страната Аналена Бербок призова за "координиран план за пълно премахване на изкопаемите горива" от Русия. Дипломати от ЕС заявяват пред Reuters, че Берлин не подкрепя активно незабавното ембарго.

САЩ и Великобритания забраниха руския петрол, надявайки се по този начин да прекратят значителен източник на приходи за Москва. Решението е по-трудно за европейската икономика поради нейната зависимост и може да доведе до повишаване на и без това високите цени на енергията.

Важно решение

Нефтът и петролните продукти осигуряват повече от една трета от експортните приходи на Москва през миналата година. В момента Европа харчи около 450 млн. долара на ден за руски суров петрол и рафинирани продукти, около 400 млн. долара на ден за газ и приблизително 25 млн. долара за въглища, според мозъчния тръст Bruegel.

На теория производители като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства разполагат с достатъчно свободен капацитет, за да може Европа да замени руския петрол, който купува. Въпреки това групата производители ОПЕК+ досега се е ангажирала само с постепенно увеличаване на производството.

Нещо повече - ОПЕК заяви в понеделник, че сегашната криза на глобалните пазари на суров петрол, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, е извън контрола на групата. Генералният секретар на организацията Мохамад Баркиндо пресмята, че загубата на руски петролни доставки, причинена от действащите и от бъдещите санкции или бойкот на потребителите, може да надхвърли 7 млн. барела на ден. И картелът няма възможност да попълни това количество с допълнително производство. Това е отговорил Баркиндо на еврокомисаря по енергийните въпроси Кадри Симсон, която е изтъкнала отговорността на ОПЕК да балансира пазара.

В документ, видян от Bloomberg, Симсон е обяснила, че групата може да използва съществуващите си свободни мощности, за да помогне за преодоляване на кризата. Баркиндо обаче е опонирал, като е заявил, че пазарите се клатят от политически фактори, а не от търсене и предлагане, и организацията няма влияние върху тях. Размяната на мнения е станала между представителите на двете страни по време на регулярния диалог между ЕС и ОПЕК.

Условията на всяко петролно ембарго биха могли да определят подкрепата му сред държавите от ЕС, с опции за гъвкавост, включително преходен период - като четиримесечното поетапно въвеждане на санкциите срещу руските въглища или отделяне на специфични продукти (например 10% от европейския дизел идва от Русия).

Санкции срещу руския внос може да доведат до повишаване на и без това високите цени на петрола, които скочиха до 14-годишен връх миналия месец. Въздействието им върху цената ще зависи и от други фактори, включително освобождаване на стратегически петролни резерви, целящи спад на цените. В началото на седмицата цената на брента за първи път падна под 100 долара за барел.

Друго притеснение е, че петролните санкции на ЕС могат да доведат до отмъщение от Русия, като прекъсне и доставките на газ за съюза. Газовите санкции се разглеждат като последна мярка в пакета от потенциални енергийни мерки на ЕС поради зависимостта на индустрията в съюза от синьото гориво и предизвикателствата пред страните да заменят бързо руския газ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mso351112049 avatar :-|
    mso351112049
    • - 2

    Ще караме е колелета и е коли ,не ни трябва петрол .

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    Ако ставаше въпрос за човек, мисля, че имам нерви да го излекувам от патологията на подобни самоубийствени мании.
    Но видимо психическите заболявания на политическо ниво не само са станали заразни, но са и нелечими.
    За тях няма мислена медицинска терапия.
    Всъщност има, но не е медицинска: чужда армия...
    Май натам тласкаме нещата със сетни сили...

    Нередност?
Нов коментар