🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо САЩ пощадиха някои руски олигарси от санкциите

Причините са основно икономически и целят да предпазят Вашингтон от негативните ефекти

"Целта ни е да на причиним максимални щети на Русия, като същевременно защитим САЩ и нашите партньори от икономическите поражения", коментира американският министър на финансите Джанет Йелън
"Целта ни е да на причиним максимални щети на Русия, като същевременно защитим САЩ и нашите партньори от икономическите поражения", коментира американският министър на финансите Джанет Йелън
"Целта ни е да на причиним максимални щети на Русия, като същевременно защитим САЩ и нашите партньори от икономическите поражения", коментира американският министър на финансите Джанет Йелън    ©  Reuters
"Целта ни е да на причиним максимални щети на Русия, като същевременно защитим САЩ и нашите партньори от икономическите поражения", коментира американският министър на финансите Джанет Йелън    ©  Reuters

"Защо някои руски олигарси са защитени от дълбоките ефекти на санкциите", попита американският демократически конгресмен Дейвид Скот миналата седмица по време на среща с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Причините са основно икономически, пише Financial Times. Наскоро Йелън заяви, че Вашингтон внимателно преценява евентуалните последици от санкциите и чак тогава действа. "Целта ни е да причиним максимални щети на Русия, като същевременно защитим САЩ и нашите партньори от икономическите поражения", коментира тя.

Кой избягва санкциите

Владимир Потанин е най-богатият човек в Русия. Той притежава дял в минно-металургичния гигант "Норилски никел" и е фотографиран как играе хокей с президента Владимир Путин. И все пак шест седмици след инвазията на Москва в Украйна той все още не е ударен от санкции от САЩ или ЕС заради войната, въпреки че е вкаран в "черния списък" на Канада и Австралия.

И случаи с други олигарси, които не са засегнати от замразяване на активите или от забрана на транзакциите, предизвикват недоволство, включително и в Конгреса на САЩ. Например Великобритания и ЕС са санкционирали Алексей Мордашов - стоманен магнат и акционер в Банк "Россия", но не и САЩ. Същото се отнася и за Михаил Фридман и Пьотр Авен - двама добре познати руски олигарси, които през годините са имали близки връзки със Запада.

Нито САЩ, нито ЕС са наложили санкции срещу Леонид Михелсон, които има обширни бизнес отношения с Генадий Тимченко - милиардер и дългогодишен приятел на Путин. Миналата седмица Великобритания го включи към списъка със санкционирани руснаци.

Случаят с Олег Дерипаска

Бивши висши американски представители и представители от администрацията на Джо Байдън казват пред Financial Times, че една от причините за избирателния характер на санкциите е, че Вашингтон иска да избегне грешките, направени с алуминиевата компания "Русал" на руския олигарх Олег Дерипаска през 2018 г. Според служителите, изготвили санкциите по онова време, тогава САЩ не са преценили правилно действията си, защото се е стигнало до сътресения на пазара при скока на цените на алуминия и при последвалото запасяване от страна на индустриалните потребители. За да се облекчи шокът, Вашингтон е бил принуден да приеме изключения за западните компании, работещи с "Русал", и в крайна сметка да премахне санкциите изцяло.

В момента администрацията на Байдън следи да се поддържа стабилността на пазара на суровините и да се избягват икономическите смущения. Например санкциите срещу Потанин биха разтърсили пазара на никел - ключов компонент за батериите за автомобили, предизвиквайки проблеми за автопроизводителите.

Бивш служител на американското министерство на финансите обобщава: "Вече не става въпрос за честно и нечестно. Възпираме се, където ще има последици за САЩ и нашите съюзници".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 1

    Доказателство , че играят от 2-те страни отново . Всичко е насочено срещу ЕС , към момента 1-вата икономическа сила в света .

    Нередност?
  • 2
    strikt avatar :-|
    Николай Василев Николов

    Човешката алчност няма граници.Всичко е пропаганда за "нашите кучи синове"

    Нередност?
Нов коментар