Индийският индустриалец, който вече е по-богат от Уорън Бъфет

Богатството на Гаутам Адани се увеличава драстично през последните две години

Индийският бизнесмен Гаутам Адани вече е петият най-богат човек в света, като състоянието му се увеличава десет пъти за последните две години
Индийският бизнесмен Гаутам Адани вече е петият най-богат човек в света, като състоянието му се увеличава десет пъти за последните две години
Индийският бизнесмен Гаутам Адани вече е петият най-богат човек в света, като състоянието му се увеличава десет пъти за последните две години    ©  Reuters
Индийският бизнесмен Гаутам Адани вече е петият най-богат човек в света, като състоянието му се увеличава десет пъти за последните две години    ©  Reuters
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Промените в списъка на милиардери в реално време на Forbes, особено в челото му, са рядкост. Още по-рядко срещано е бизнесмен, който преди две години има състояние 10 млрд. долара, да го увеличи до 122 млрд. долара в толкова кратък период. Индийският индустриалец Гаутам Адани вече е петият най-богат човек в света, като след последните развития в компаниите му той изпревари американския инвеститор Уорън Бъфет. По този начин Адани изпревари и сънародника си Мукеш Амбани, който от години беше най-богатият в Индия.

Адани е основател и председател на Adani Group, която се занимава с много бизнеси, включително пристанища, хранителни масла, летища, производство и разпределение на електроенергия. Групата има седем регистрирани компании, включително Adani Enterprises, Adani Ports, Adani Power, Adani Total Gas, Adani Green Energy и Adani Transmission, като според данни на компанията общата им пазарна стойност е 222 млрд. долара. Какво обаче стои зад главоломния на пръв поглед успех, който компаниите му изживяват.

Кой е Гаутам Адани?

Адани е роден в Ахмедабад, щата Гуджарат, през 1962 г. Той напуска университета в Гуджарат след втората си година на следване по търговия. След това се насочва към диамантената индустрия, първо като сортировчик, а след това и като търговец в Мумбай, пише Silicon India.

Малко след като навлиза в диамантения бранш, братът на Гаутам купува компания, която се занимава с производство и внос на PVC дограми. Гаутам решава да отиде да помага на брат си с управлението на бизнеса, като скоро след това основава и първата си компания - Adani Enterprise. Това се случва през 1988 г., като първоначално компанията се занимава с внос и износ на различни стоки.

Адани е основател и председател на Adani Group, която се занимава с много бизнеси, включително пристанища, хранителни масла, летища, производство и разпределение на електроенергия.

Бизнесът на Адани се развива бързо и успешно, като сигурен признак за това е една случка от 1998 г. Тогава Адани заявява пред изданието The Indian Express, че той и негов съдружник са били отвлечени, след като са били заплашвани с огнестрелно оръжие. Двамата са били пуснати, след като е бил платен откуп 2 млн. долара, а според Times Now India по случая са били арестувани осем души.

Днес Adani Enterprises е най-големият търговец на въглища в Индия и най-големият частен оператор на летища, като притежава или оперира осем в Индия, включително международното в Мумбай.

Диверсифициране на бизнеса

След като бизнесът на компанията се развива успешно в период от няколко години, Адани решава да навлезе в още сектори. Една от първите дъщерни компании, които създава, е Adani Port and Special Economic Zone. Тя се занимава с операции на пристанища, като е и най-голямата компания в бранша в страната. Подразделението оперира 13 пристанища, които са по източния и западния бряг на Индия.

Империята на Адани продължава развитието си, като, общо взето, всяка компания, която основава, се превръща в пазарен лидер в бранша. Следва откриването на Adani Transmission, която също се превръща в най-голямата частна компания за пренос и разпределение на електроенергия в Индия. Adani Total Gas управлява най-големия градски газоразпределителен бизнес в Индия, а Adani Power е най-големият частен производител на топлинна енергия в страната.

Може би най-успешното подразделение на Adani Enterprise е това за зелена енергия Adani Green Energy. Това е и компанията, която има най-висока пазарна стойност от всички под контрола на Адани. През последните три години компанията инвестира сериозно както в произвеждането на соларни панели, така и в тяхната поддръжка. Това превърна компанията в един от най-големите играчи в сферата на слънчевите панели, като акциите й са увеличили стойността си с над 5500%.

Наскоро Адани обяви, че се работи по създаването на подразделение за стрийминг услуги. Това е сектор, в който в Индия доминират YouTube и Netflix, но се очаква сериозна конкуренция в следващите години. Viacom18 Media, местното съвместно предприятие на Мукеш Амбани с Paramount Global, наскоро обяви, че ще получи 1.8 млрд. долара в кръг на финансиране, воден от подкрепяната от Джеймс Мърдок Bodhi Tree Systems.

Притеснения за балон

Въпреки това съществуват сериозни опасения дали оценките на някои от дружествата от групата не са на територията на балона.

Общите 12-месечни приходи от листнатите компании на групата, с изключение на Adani Wilmar, която се занимава с производството на хранителни масла, са 14.5 млрд. долара, докато общата им печалба е само 1.14 млрд. долара. Въпреки това общата пазарна стойност на шестте дружества е 148 млрд. долара, което поражда въпроси дали цените на акциите не са твърде високи в сравнение с фундаменталните показатели.

Дали оценките ще се запазят зависи от това дали успешният опит на Адани за навлизане в потенциални сектори в подходящия момент ще продължи и в бъдещето, докато преследва високите си амбиции за дигитална икономиката и възобновяема енергия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    Времето ще покаже доколкото е устойчиво богатството му. Сещам се за Айке Батиста, който по едно време се беше прецелил в първото място на Карлос Слим.

    Нередност?
Нов коментар