🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големите инвеститори са песимисти за растежа, засилват се очакванията за рецесия

Сред най-големите заплахи за пазарите са инфлацията и твърде агресивно затягане на паричната политика

Погледите са насочени към Федералния резерв на САЩ
Погледите са насочени към Федералния резерв на САЩ
Погледите са насочени към Федералния резерв на САЩ    ©  Reuters
Погледите са насочени към Федералния резерв на САЩ    ©  Reuters

Нагласите сред мениджърите на фондове по отношение на глобалния икономически растеж удариха историческо дъно, а опасенията за стагфлация са най-изострени от август 2008 г. насам. Това показват резултатите от месечното допитване на Bank of America от началото на април, цитирано от Reuters, което обхваща мениджъри на активи на стойност над 833 млрд. долара. Данните идват на фона на растяща инфлация в развитите страни и повишаващ се риск от рецесия.

Почти три четвърти от респондентите са песимистично настроени по отношение на перспективите за глобалния икономически растеж през следващите месеци, което е най-големият дял, откакто започва да се води проучването в началото на 90-те години. Още по-лоши са нагласите по отношение на европейската икономика - 81% от анкетираните очакват тя да се представя по-слабо през следващата година.

Нивото на държаните от фондовете пари в брой, което е индикатор за инвеститорска предпазливост, леко спада до 5.5% през април. Въпреки това рискът от глобална рецесия остава най-голямото опасение за пазарите, показва проучването. Войната в Украйна сама по себе си отстъпва до четвърта позиция, като е изместена от рисковете, свързани с инфлацията и агресивното покачване на лихвените проценти от страна на централната банка.

Участниците в проучването прогнозират Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти до седем пъти през настоящия цикъл, а мнозинството от инвеститорите смятат, че инфлацията ще се смекчи през следващите 12 месеца. Очакванията за глобалните печалби обаче са на най-ниски нива от началото на ковид пандемията през март 2020 г.

Суровините стават една от най-предпочитаните инвестиции и средно достигат дял 38% в портфолиата, показва проучването. Желани са активите и на компаниите в сектор здравеопазване. Мениджърите залагат на лошо представяне на акциите и облигациите, обвързани с икономическия растеж. Разпределенията по региони показват, че най-положителни са нагласите за американските пазари, а по-ниски са залозите за британските и европейските ценни книжа.

Икономистите очакват агресивно вдигане на лихвите в САЩ

Фед вероятно ще предприеме две поредни повишения на лихвите от по половин процентен пункт - през май и юни. Това е преобладаващото мнение сред анализаторите според проучване на Reuters.

Повечето икономисти смятат, че Фед трябва да действа бързо, за да удържи ценовото напрежение под контрол в условията на ниска безработица, рекордно висока инфлация и глобално поскъпване на суровините. Две повишения от по половин пункт биха били най-рязкото покачване на лихвеното равнище в САЩ от 1994 г., с което то ще достигне 1.25-1.50% до средата на годината. Очакваното ниво към края на годината е 2-2.25% след забавяне на покачването през второто полугодие.

Бързото затягане на паричната политика крие рискове, особено в икономика, която е свикнала с ниски разходи по заемите. Респондентите оценяват опасността от рецесия в САЩ на едно към четири през следващата година, а вероятността скача до 40% в хоризонт от 2 години. Пазарът на облигации също показва признаци на страх от рецесия. Това обяснява и предвижданията за по-бавно покачване на лихвите догодина до 2.50-2.75% до края на 2023 г. Въпреки усилията на Фед инфлацията в САЩ не се очаква да спадне до целта от 2% поне до 2024 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар