🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индексите в Европа не намериха сили за повишение и отново поеха надолу

Повишението на лихвите от централните банки оказва все по-голям натиск на пазарите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновена в 17.30

Борсовите индекси в Париж и Франкфурт започнаха борсовата сесия в четвъртък с над 2% понижение, продължавайки спада от началото на седмицата. Загубите се задържаха през целия ден в четвъртък, макар към края на сесията да се ограничиха до около 1% спад. Най-засегнати изглеждат акциите на производителите на автомобили, но потърпевши бяха почти всички сектори. Повечето компании в индексите се търгуваха в червените територии, което доказва, че спадът засяга почти всички сектори на пазара. Сред малкото печеливши бяха акциите на производителите на чипове.

В Ню Йорк положението не беше много по-различно, ден след като в сряда разпродажбата на акции в САЩ, която стартира в началото на седмицата, продължи. В центъра на вниманието отново се оказа технологичният индекс на NASDAQ, който приключи сесията с над 3% в червено. Бенчмаркът S&P 500 затвори за трети пореден ден под 4000 пункта.

Какво се случва

Данните за инфлацията в САЩ показаха, че потребителските цени в САЩ са нараснали с 8.3% през април (в сравнение с година по-рано). Въпреки че на пръв поглед инфлацията се забавя в сравнение с 8.5% през март, данните се оказаха по-високи от прогнозите за нива около 8.1%. В същото време в Европа Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, заяви в реч, публикувана на сайта на банката, че институцията може да се наложи да реагира, за да озапти покачването в цените.

"Тъй като инфлацията вероятно ще остане висока за известно време, действията, които демонстрират нашия ангажимент към ценова стабилност, ще бъдат от решаващо значение за справяне с инфлационните очаквания и ще съдържат вторични ефекти", пише в речта си от вчера Лагард. "Това ще помогне да се гарантира, че инфлацията ще се върне до 2%, след като отделните шокове в предлагането преминат. Освен това ЕЦБ последователно набляга на опцията в своята парична политика, което ни създава пространство да реагираме на изненади от инфлацията по навременен и ефективен начин", казва председателят на ЕЦБ, като намекна за потенциално повишаване на ставките.

Очакванията за повишаване на лихвите на Стария континент съвпадат с голяма разпродажба на корпоративни облигации в Европа. От началото на годината повечето борсови фондове, които инвестират в европейски корпоративни облигации с най-висок рейтинг, са загубили около 9%, най-големият спад от март 2020 г. Именно във високата инфлация се корени причината за разпродажбите според анализаторите. "Забелязваме синхронизирана разпродажба, породена от покачващи се лихви и инфлация, като високото качество не се представя по-добре от активите на пазара с по-ниско качество", споделя пред FT Майк Скот, портфолио мениджър в Man Group.

Oчаквайте неочакваното

"Според нас 2022 г. е повратна година, в която политиците нямат друг избор, освен да се стремят към ястребова политика и да продължат да се затягат, дори когато икономиката се забавя", споделят в доклад на 9 май Ниладри Мукерджи, стратег в Bank of America Merrill Lynch. "В резултат на това пазарната среда вероятно ще се характеризира с по-високи нива на волатилност, често объркващи вътрешни ротации, повишена инфлация и нарастващи ставки, водещи до по-висока дисперсия на печалбите", допълва Мукерджи.

Все още няма коментари
Нов коментар