Компанията за потребителско кредитиране "Ай Ти Еф груп" търси 3 млн. лв. от борсата

Първичното публично предлагане ще е на 7 и 8 декември, като едноличният собственик ще запише половината от емисията

Едноличният собственик на капитала Светослав Ангелов освен финансиране ще търси публичност и имидж за компанията си
Едноличният собственик на капитала Светослав Ангелов освен финансиране ще търси публичност и имидж за компанията си
Едноличният собственик на капитала Светослав Ангелов освен финансиране ще търси публичност и имидж за компанията си    ©  Ай Ти Еф груп
Едноличният собственик на капитала Светослав Ангелов освен финансиране ще търси публичност и имидж за компанията си    ©  Ай Ти Еф груп
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за потребителско кредитиране "Ай Ти Еф груп" ще направи първичното си публично предлагане (IPO) на акции на фондовата борса на 7 и 8 декември. Дружеството ще предложи на инвеститорите до 700 хил. нови акции с емисионна цена 4.30 лв., което означава, че може да набере до малко над 3 млн. лв. С тях ще бъде финансирано разширяването на дейността, като по-краткосрочните планове са за двукратно увеличаване на кредитния портфейл в следващите две години, а по-дългосрочните - за увеличение на дейността още 10 пъти през следващите 10 години.

"Ай Ти Еф груп" вече е позната на инвеститорите от 2019 г., когато издаде емисия облигации в размер на 5 млн. лева с матуритет 7 години и фиксирана годишна лихва 10%, която се търгува на Българската фондова борса (БФБ). Набирането на капитал сега ще се случи на сегмента за растеж на малки и средни предприятия (BEAM), където процедурите са облекчени - с одобряван от БФБ документ за допускане. Посредник по предлагането е "Елана трейдинг".

На две стъпки

В първия ден ще бъдат пуснати 466 хил. акции, като предлагането ще продължи до изчерпване на количествата. В случай че предложените книжа бъдат изкупени, във втория ден компанията ще предложи още до 234 хил. акции, като точният брой ще бъде обявен най-късно до края на първата търговска сесия.

Така максималната сума, която дружеството търси от инвеститорите, е малко над 3 млн. лв. Предлагането ще се счита за успешно при записани най-малко 350 хил. акции или при набрани поне 1.505 млн. лв.

Самият едноличен собственик на "Ай Ти Еф груп", Светослав Ангелов, също ще участва в увеличаването на капитала, като чрез дружеството си "Аби капитъл" ще запише половината от предстоящата емисия, или 350 хил. от новите акции, което може да предполага, че IPO-то ще е успешно. По думите му съществена част от мотивацията за излизането на фондовия пазар е желанието на "Ай Ти Еф груп" чрез повече публичност да спечели доверието на инвеститори и клиенти, като IPO-то е следващата естествена крачка на компанията на капиталовия пазар след облигационната емисия от 2019 г.

"Не всичко опира до финанси. Една от причините да търсим финансиране през капиталовия пазар е публичността и доверието. С тази крачка искам да работим дългосрочно върху това", коментира Ангелов по време на интерактивна дискусия с инвеститори.

Компанията

"Ай Ти Еф груп" е създадена през 2012 г. и започва дейност година по-късно, през 2013 г., когато на пазара е пуснат първият й продукт - отпусканите изцяло онлайн микрокредити до 399 лв. с бранда SmileCredit. През 2015 г. с втория си бранд Get Cash компанията започва да предоставя и офлайн заеми. С разширяването на дейността към днешна дата и под двата бранда се отпускат кредити без обезпечение до 5000 лв. за физически лица - както т.нар. заеми до заплата, така и по-дългосрочно финансиране, погасявано на вноски.

Клиентите са хора от т.нар. рискови аудитории - които нямат достъп или не желаят да ползват средства от традиционните финансови институции. А за оценката на кредитоспособността дружеството, което се самоопределя като финтех, използва собствен софтуер. Дигиталните решения, които са поставени във фокуса на дейността, допринасят за високата гъвкавост и автоматизация на процеса по отпускане на заемите, като от компанията посочват, че одобрението и преводът на суми се случват в близко до реално време.

От създаването й досега "Ай Ти Еф груп" е отпуснала над 100 млн. лв. на над 40 000 клиенти физически лица, като в основната си част средствата са били предоставени онлайн - около 90% от обема на раздадените заеми. Сходен е и делът на по-дългосрочните заеми на вноски до 24 месеца, докато еднократно платимите са с незначителен дял, отбелязват от компанията. Според представените пред инвеститорите данни над 60% от кредитите се погасяват навреме, а средният процент на несъбраните отпуснати главници за последните 3 години е под 11%.

Собственикът Светослав Ангелов сподели, че съществена част от клиентите са собственици на малки бизнеси, които търсят бързи възможности за финансиране за дейността си. Това е и причината дружеството да планира в бъдеще да предложи и продукт, насочен конкретно към малки и средни предприятия.

Пред инвеститорите мениджърът посочи, че 2022 г. е най-добрата година за компанията от създаването й. След лекото забавяне на дейността през 2021 г. за деветмесечието на тази година "Ай Ти Еф груп" отчита 57% годишен ръст на приходите си от финансови активи до 6.9 млн. лв. (при общи приходи от 6.07 млн. лв. за цялата 2021 г.) и над седем пъти скок в нетната печалба до малко над 1 млн. лв. (235 хил. лв. за цялата 2021 г.).

Собственикът

Освен в сферата на потребителските заеми Светослав Ангелов има бизнес и в имотния сектор. Заедно с Вутомир Павлов той е партньор в инвестиционната Axxe Capital ("Екс кепитъл"), чиято дейност е с фокус върху инвестициите в жилищно строителство. Компанията изгражда жилищния комплекс "Глория палас резиденс", който предвижда 20 705 кв.м сгради, хотели, офис и СПА на територията на бившия дипломатически клуб "Горна баня". Заедно с баща си Юрий Ангелов той беше и собственик на дружеството "Велина", което притежава едноименния хотел и бивша почивна станция на ЦК на БКП във Велинград - то беше продадено през 2019 г. срещу почти 12 млн. лв. на пловдивския строителен предприемач и хотелиер Христо Томов. Самият Юрий Ангелов пък е бивш мажоритарен собственик на стъкларския завод "Рубин" в Плевен, който след фалита на КТБ премина под контрола на фирми, свързани с Александър Сталийски.
Все още няма коментари
Нов коментар