🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът поскъпна, след като Саудитска Арабия обяви, че ще намали добивите

Целта на Рияд е да повиши цената на суровината, която спадна заради притесненията за глобалната икономика

Според изчисления на МВФ Рияд се нуждае от цена на петрола от над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си и да финансира някои от гигапроектите на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман
Според изчисления на МВФ Рияд се нуждае от цена на петрола от над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си и да финансира някои от гигапроектите на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман
Според изчисления на МВФ Рияд се нуждае от цена на петрола от над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си и да финансира някои от гигапроектите на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман    ©  Reuters
Според изчисления на МВФ Рияд се нуждае от цена на петрола от над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си и да финансира някои от гигапроектите на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Саудитска Арабия обяви, че временно ще намали добива на петрол с 1 млн. барела дневно в опит да повиши цената. Страната обяви решението си по време на срещата на OPEC+ във Виена в неделя и това е част от сделка с няколко африкански членове на организацията, чиито квоти също ще бъдат намалени от началото на следващата година. Руските производствени цели също могат да бъдат намалени, докато ОАЕ ще може да увеличи своето производство, съобщава Financial Times.

След новината цената на петрола сорт брент се повиши с 1.1% до 76.98 долара за барел в понеделник, а тази на West Texas Intermediate - с 1.3% до 72.66 долара

Според саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман намаляването на продукцията първоначално ще бъде само за юли, но може да бъде удължено. Така добивът на петрол в Саудитска Арабия ще спадне до 9 млн. барела дневно през юли спрямо 10.5 млн. през април, когато кралството обяви, че ще намали производството с 500 хил. барела. Максималният производствен капацитет на страната е около 12 млн. барела дневно, като миналата година тя обяви, че планира да го увеличи до 13 млн. барела дневно до 2027 г.

Според Джовани Стауново, анализатор в UBS, присъствал на срещата, това е "силно изявление" от страна на Саудитска Арабия, тъй като 9 млн. барела дневно е "много ниско" ниво на производство за кралството. "То е много ниско в контекста на това, че не сме в глобална рецесия", каза той, цитиран от изданието. "Това е ясен сигнал, че те искат да постигнат, както казват, "пазарна стабилност"."

Цената на брента се повиши с 1.1% до 76.98 долара за барел в понеделник, а тази на West Texas Intermediate - с 1.3% до 72.66 долара.

Според изчисления на МВФ Рияд се нуждае от цена на петрола от над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си и да финансира някои от гигапроектите на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Намаляване на производствените цели на OPEC+

OPEC+ вече прилага съкращения на добива от 3.66 млн. барела, включващи договорените миналата година намаления от 2 млн. барела, и доброволни съкращения от 1.66 млн. барела, договорени през април. Тези съкращения бяха актуални до края на тази година, но в неделя организацията се договори да ги удължи до края на 2024 г. OPEC+ също така се договори от началото на следващата година да намали общите си производствени цели до около 40.5 млн. барела дневно.

Според анализатори тези намаления няма да се отразят значително на пазара, тъй като новите цели за някои от по-слабите членове на организацията като Нигерия и Ангола, които имат затруднения да достигнат сегашните си квоти, ще отразяват това, което те могат да произведат. Руските производствени цели също могат да бъдат понижени в зависимост от резултатите от анализа на текущите нива на добив, извършен от независими специалисти. Производствените цели на ОАЕ пък ще бъдат увеличени от януари с около 200 хил. барела до 3.2 млн. барела.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Може би деленето на света на Запад и останалите трябва да се преразгледа на имащите суровини и останалите.
    Фактът, че доскорошният американски териер Саудитска Арабия скъсва и с петродолара, и със зависимостта си от САЩ по отношение на съгласуваност на добива, а по-скоро го напасва с Русия и Китай, говори ясно накъде вървят нещата. И че благодарение на западните овърлонени сакнции, светът наистина полека ще изолира Запада.

    Нередност?
Нов коментар