🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на Saudi Aramco пада с 19% до 32 млрд. долара

Компанията ще представи допълнителни дивиденти от 50 до 70% от годишния свободен паричен поток

Компанията продължава с плановете си за увеличение на производствения капацитет до 13 млн. барела дневно
Компанията продължава с плановете си за увеличение на производствения капацитет до 13 млн. барела дневно
Компанията продължава с плановете си за увеличение на производствения капацитет до 13 млн. барела дневно    ©  Pexels.com
Компанията продължава с плановете си за увеличение на производствения капацитет до 13 млн. барела дневно    ©  Pexels.com

Петролният гигант Saudi Aramco обяви, че печалбата за първото тримесечие на годината е спаднала с 19% на годишна база до 31.9 млрд. долара. Това се дължи главно на намаления интерес към петрола, който доведе и до спад в цените на суровината. Въпреки това резултатите са по-добри от очакваното, като запитване на Reuters показа прогноза за 30.5 млрд. долара.

Освен финансовите резултати за периода януари - март компанията също така обяви въвеждането на нов механизъм за дивиденти, свързани с резултатите, в допълнение към основния такъв. Целта на новопредставените изплащания е те да достигнат между 50 до 70% от годишния свободен паричен поток на държавното предприятие. Новината доведе и до увеличаване на пазарната капитализация на Saudi Aramco с 4%.

Нетната печалба на компанията е нараснала с 3.75% спрямо четвъртото тримесечие, а говорител на компанията заяви пред CNBC, че по-слабият резултат от печалбите е бил компенсиран от по-ниски данъци и по-високи финансови и други приходи. Освен това се отчита тримесечен паричен поток от оперативни дейности на стойност 39.6 млрд. долара и свободен паричен поток в размер на 30.9 млрд., като и двата са леко повишени спрямо предходната година. Дивидентът на Aramco за първото тримесечие, който беше увеличен през четвъртото тримесечие на миналата година до 19.5 млрд. долара вследствие на високите стойности на петрола, ще бъде изплатен в периода април - юни.

Плановете на държавната компания за увеличаване на производствения капацитет от 12 млн. барела дневно до 13 млн. няма да бъдат отлагани заради спада в цените на петрола. По-широката тенденция за постепенно намаляване на добива на суровината с цел ограничаване на вредните емисии също няма да попречи на желанието на базираната в Рияд компания да разшири дейността си. "Ние също се придвижваме напред с разширяването на нашия капацитет и нашата дългосрочна перспектива остава непроменена, тъй като вярваме, че петролът и газът ще останат критични компоненти на глобалния енергиен микс в обозримо бъдеще", каза главният изпълнителен директор Амин Насър в изявление. Повишаването на капацитета трябва да бъде завършено до 2027 г.

Той също така заяви, че ще има увеличение и в инвестициите в алтернативни енергийни източници. Нуждата от подобен ход е почти належаща, след като редица от другите големи играчи в бранша обявиха подобни стъпки за намаляване на вредните емисии. "Нашето намерение е да продължим да бъдем надежден енергиен доставчик със способността да предоставяме по-устойчиви енергийни решения, като подкрепяме усилията за постигане на организиран енергиен преход", добави Насър.

Миналия месец Саудитска Арабия и други производители от Организацията на страните - износителки на петрол и техните партньори (ОПЕК+), обявиха изненадващи съкращения на производството на петрол от май. Това първоначално доведе до скок в котировките, но глобалната икономическа несигурност и неясната перспектива за търсене продължават да натежават върху цените. Повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) с по 0.25 процентни пункта пък прави възможността от рецесия по-голяма.

Суровият петрол и природният газ допринесоха с 32.7% от брутния вътрешен продукт на Саудитска Арабия миналата година, като рафинирането на петрол допълнителни 6%. Въпреки това приходите от петрол на кралството спаднаха с 3% през първото тримесечие до 178.6 млрд. риала, докато приходите от други производства се повишиха с 9%.