🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес по скандинавски

Двустранна програма и финансов механизъм отпускат бъзвезмездно 41.5 млн. евро

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако имате идея или проект как да намалите енергийното потребление на бизнеса си и ви трябва финансиране, може да потърсите подкрепа от два нови за страната финансови механизма. В следващите две години Норвегия ще подпомогне безвъзмездно с 41.5 млн. евро социалното и икономическото развитие на България. Близо половината от средствата ще се оползотворят чрез двустранна програма, наречена Норвежка програма за сътрудничество, а останалите - чрез действащия финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Норвежката програма за сътрудничество

предвижда безвъзмездно финансиране от 20 млн. евро за България. Крайният срок за договаряне на проектите е 30 април 2009 г., а изпълнението им трябва да приключи до 30 април 2011 г. Ще се приемат проекти в няколко приоритетни области: - Намаляване на емисиите от парникови газове, както и на други емисии във въздуха и водата - Енергийна ефективност и възобновяема енергия
- Подпомагане на устойчивото производство, включително сертифициране и проверка

- Прилагане на достиженията на правото от Шенген, укрепване на съдебната система.

На подкрепа могат да разчитат всички публични институции, частни компании, министерства, неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица и действат в обществен интерес. Задължително условие е кандидатите да имат партньорство с организация, регистрирана като юридическо лице в Кралство Норвегия. От норвежкото посолство в София предлагат сътрудничество при намиране на партньори.

Държавната агенция "Иновация Норвегия" (Innovation Norway) ще администрира програмата, ще получава и оценява проектните предложения, ще подписва споразуменията за сключване на грантове (безвъзмездна помощ), ще наблюдава проектите и ще докладва за изпълнението им.

Финансовата подкрепа не може да надхвърля 60% от стойността на проекта. Останалата част от сумата трябва да бъде осигурена от кандидатите. Предвидени са две изключения. Ще се финансират до 85% проекти на централните, регионалните или местните власти, при осигурено допълнително финансиране от държавния или местния бюджет. До 90% ще получат проекти на неправителствени организации и социални партньори.

Финансовият механизъм на ЕИП

Страните донори на средствата по този механизъм са Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Договорената за България сума е 21.5 млн. евро, от които 20.24 млн. са принос на Норвегия. Крайният срок за договаряне на проекти е 30 април 2009 г., а срокът за реализирането им е 30 април 2011 г.

Първото набиране на проектни предложения ще бъде обявено през следващия месец. Финансовият механизъм на ЕИП ще финансира проекти в няколко приоритетни области:

- Опазване на околната среда
- Развитие на човешките ресурс - Здравеопазване и грижа за децата

- Опазване на европейското културно наследство.

С проекти могат да кандидатстват централни, регионални или местни органи, образователни и научни институции, екологични организации, доброволни и обществени организации, публично-частни партньорства.

Национално координационно звено е дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите. Експерти на дирекцията ще консултират кандидатите, ще приемат и оценяват проектопредложенията, ще наблюдават проектите и ще докладват за тяхното изпълнение. Решение за одобрение на проектите ще се взема от Службата за финансовия механизъм в Брюксел (Financial Mechanism Office).

Подкрепата по финансовия механизъм на ЕИП е до 60% от стойността на проекта. Останалата част от сумата трябва да бъде осигурена от кандидата. Възможно е да бъде финансиран до 85% от даден проект, ако е осигурено съфинансиране от централните, регионалните или местните власти. Ще бъдат финансирани до 90% от проекти в рамките на Фонда за неправителствени организации и Фонда за обучения/стипендии, които ще бъдат изградени със средства на финансовия механизъм, обясни Женя Динкова, началник отдел "Координация на проекти и програми" в Министерството на финансите.

Повече информация на: www.eeagrants.org, www.eufunds.bg, www.minfin.bg

Предистория

Споразумението за присъединяване на България и Румъния към Европейското икономическо пространство (ЕИП) бе подписано през юли т.г. Споразумението за ЕИП обединява страните членки на ЕС и тези на ЕИП/ЕАСТ (Европейската асоциация за свободна търговия) - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн - в единен вътрешен пазар.
Все още няма коментари
Нов коментар