🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За пари набери 0047*

Две програми с участието на Норвегия финансират безвъзмездно български фирми и общини

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над 38 милиона евро за 66 проекта. Безвъзмездно. Това е най-краткото резюме на резултатите от Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), при който основен донор е отново Норвегия (с участието и на Исландия и Лихтенщайн).

Право на участие в програмите имаха частни компании, общини, неправителствени организации и държавни структури.

Партньорство и в бъдеще

Норвежката програма за сътрудничество се управлява от държавната фирма "Иновация Норвегия" и кандидатите за финансиране по тази схема трябва да имат норвежки партньор.

"Подкрепихме 22 проекта на стойност почти 18 млн. евро, без в тази сума да влизат средствата за финансиране на пътувания и за техническа помощ", обобщи Туре Ласи Би, директор в "Иновация Норвегия". Една четвърт от парите отиват за подкрепа на предложения на частния бизнес. Десет са одобрените проекти от обществения сектор и седем – от неправителствени организации (НПО). Най-много са исканията в областта на енергетиката. "Трябваше да отхвърлим много идеи, но за неспечелилите остават контактите с норвежки организации, които са предпоставка за бъдещи отношения", каза Туре Ласи Би. Заради тези двустранни партньорства Боряна Пенчева, директор на дирекция "Управление на средствата от ЕС" във финансовото министерство, смята, че програмата е "източник не просто на финанси, а на знания и опит".

Софийската "Хидроенергийна компания" е една от одобрените за финансиране - с проект за изграждане на фотоволтаична централа край с. Припечене, близо до Кулата. За построяването са нужни 3.451 млн. евро. Българската фирмата и норвежкият й партньор Solkraft Energy получават безвъзмездно (грант) 1.4 млн. евро, а за останалата част от сумата очакват кредит от банка в чужбина.

"Кандидатствали сме и по други донорски програми, но за първи път печелим. Без този грант е почти невъзможно да се реализира такъв тип проект ", казва Владимир Табутов, управител на фирмата. И допълва, че това е българо-норвежка инвестиция, в която партньорите са съсобственици. Но цялата отговорност за проекта носи българското дружество. Табутов е сигурен, че до шест месеца след получаване на средствата централата ще бъде факт.

"Феникс" също е сред одобрените за финансиране по програмата. Компанията произвежда бройлери, пуйки и продукти от тях за около 20 млн. лв. годишно. Производствената база е в с. Мраморен край Враца. Предприятието всеки ден изхвърля около 60 тона отпадъци от основната си дейност. Заедно с норвежката фондация Vekst групата печели финансиране за пилотен за България завод за биогаз. Одобрението е за първата фаза от реализацията - подготвителни дейности за изграждането му. "Бюджетът за тази първа фаза е 417 хил. евро, програмата ни предоставя безвъзмездно 150 хил. евро. С тези пари трябва да подготвим предложението до степен на готовност за банково финансиране", обясни Кирил Владимиров, ръководител на пилотния проект. С продължението на Норвежката програма за сътрудничество от "Феникс" се надяват да получат допълнително финансиране и за изграждането на инсталацията.

Най-активни - неправителствените структури

По втората инициатива - Финансов механизъм на ЕИП, са постъпили 264 искания за финансиране с обща стойност 191 млн. евро. Одобрени са 42 проекта за над 16.8 млн. евро, отчете Женя Динкова, началник отдел "Координация на проекти и програми" в Министерството на финансите. Предложенията трябваше да попаднат в една от четирите приоритетни области на програмата - "Опазване на околната среда", "Развитие на човешките ресурси", "Здравеопазване и грижа за децата", "Опазване на европейското културно наследство".

"Традиционно голям интерес при кандидатстването показаха общините, университетите и училищата. Частният бизнес демонстрира нормален интерес, а неправителствените организации – огромен", обобщи Динкова. С парите ще бъдат модернизирани и изградени сгради на болници, центрове за деца, канализационни системи. А 11 проекта ще получат почти пет милиона евро за възстановяване на манастири, музеи, крепости, исторически комплекси.

Отделно от това със средства от Финансовия механизъм са създадени други два фонда, чрез които безвъзмездното финансиране ще продължи - за неправителствени организации (с бюджет от 2.067 млн. евро) и за обучения и стипендии на преподаватели и студенти (596 766 евро).

Очаквания за септември

От миналата година страните от Финансовия механизъм на ЕИП (Норвегия, Иландия и Лихтенщайн) водят преговори с Европейската комисия за продължаване на тази схема. "Преговарящите се обединиха около виждането, че проектите трябва да са свързани с изменение на климата, зелени технологии, енергийна ефективност, улавяне на въглеродни емисии. Има съгласие и за срока на програмата – 5 години", коментира Вибеке Рист – Йенсен, помощник-генерален директор в Министерството на външните работи на Норвегия. Засега няма окончателно споразумение за общата сума, която ще бъде разпределена безвъзмездно между новите членки на ЕС. "Договорили сме се, че приносът от страна на държавите-донори ще бъде щедър", казва Рист-Йенсен. Очакванията са, че преговорите ще приключат до края на лятото и в началото на есента програмата ще стартира отново.

* 0047 е телефонният код на Кралство Норвегия

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    andreyrusev avatar :-?
    Андрей Русев

    големи пари за големи компании! добре, аз ако нямам голяма компания, нямам компания изобщо, къде да кандидатствам с моя бизнес план?! има ли програми за развитие на малкия бизнес?

    Нередност?
  • 2
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • + 2

    всъщност не е нужно да си голяма компания.

    ние примерно сме НПО и спечелихме от Финансовия механизъм на ЕИП 270 000 евро за педиатрични кабинети в 23 общини по Дунава - подписваме договора този месец.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    dobrudganka
    • - 1

    Аз като не мога да си позволя да изготвя такъв проект,а от 10год се занимавам в екологично чист край със селски туризъм и ме трупат с данъци,пък хората сега по малко ходят по тези места ,как да го направя,че да се намерят спонсори да ме подкрепят???Чудесна природа има много исторически забележителности,река,риба,голям басейн на 300м от къщата ми за гости,Трявна,Етъра Дряновски манастир,еко пътеки за скалите....

    Нередност?
Нов коментар