🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дай един съвет

Фермери и собственици на гори ще получат субисидии за консултантски услуги

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако се чудите как да сертифицирате земеделската си продукция като екологична. Ако не знаете кой най-изгодно изкупува гъби или боровинки например. Ако търсите помощ да изготвите бизнес плана, за да кандидатствате за субсидия като млад фермер. Отговор на тези и ред други въпроси може да потърсите от консултанти - при това срещу пари от ЕС за предоставения съвет.

Очаква се 6500 фермери и 500 собственици на гори да получат безвъзмездно финансиране по най-новата мярка на Програмата за развитие на селските райони - за консултантски услуги. Планираната за тази цел сума е 36.1 млн. евро до 2013 г.

Максимум по 1500 евро

Предвижда се фермери и собственици на гори да получават безвъзмездно максимум по 1500 евро на година, с които да плащат за консултации. Очаква се тълкуване от Европейската комисия дали тази сума ще се изплаща ежегодно, или ще бъде общо за целия период на действие на мярката. Причината е, че в европейските регламенти, с които се съобразяваме, е посочен само размерът на субсидията, но не и срокът за усвояването й , уточни Димитър Ванев, началник отдел в дирекция "Развитие на селските райони" на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Средствата ще се предоставят за специфични съвети в помощ на земеделците, свързани с технологии за производство и торене например, отглеждане на животните или ветеринарно-медицински дейности. Собствениците на гори ще очакват наставления за ползването на дървесината, залесяването, развитието на туристическата инфраструктура и др. Става въпрос за комплекс от специфични консултации, чиято продължителност трябва да е минимум шест месеца в годината. Целта е стопанствата да станат по-устойчиви и конкурентоспособни, да се приспособят по-лесно към евростандартите. Консултантите ще трябва да изготвят маркетингови анализи, както и бизнес план на млади фермери, кандидатстващи за субсидии.

За да имат право да се възползват от безвъзмездното финансиране за консултации, кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски производители и/или в Идентификационната система за администрация и контрол (ИСАК). Право на субсидия имат и собствениците на гори - физически или юридически лица, техни сдружения и общини. Към тях има поставени допълнителни условия. Частните собственици и техните сдружения трябва да притежават минимум 0.5 ха гори, а общините – най-малко 10 ха. При юридическите лица - частни собственици на гори, максималното участие на държавата не трябва да превишава 25%.

Пръв дошъл - пръв обслужен

Фермерите, които се нуждаят от консултантски услуги, ще кандидатстват пред Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция. Одобряването ще е по реда на подаване на заявленията – с други думи на принципа: пръв дошъл - пръв обслужен.

Одобрените ще бъдат включени в регистър на допустимите бенефициенти (получатели на средства) по мярката. Разплащателната агенция ще изготви и списък с одобрените консултантски организации. Фермерите ще могат да си изберат съветник от този списък и да сключат договор с него. Няма проблем през следваща година да изберат друг, но пак от списъка. Земеделският стопанин ще трябва да плати на консултанта, а след това срещу представена фактура да получи субсидията. Заявления с искания за консултиране ще се приемат до края на 2013 г., но плащания за одобрените в този срок ще могат да се извършват до 2015 г., уточни Димитър Ванев.

Мрежа от офиси

Предвидени са и изисквания към консултиращите фирми. Могат да кандидатстват и държавни, и частни организации. Според обсъждания вариант те трябва да имат квалифициран персонал, специфичен опит в консултирането и мрежа от офиси в страната - минимум един за територията на всеки от шестте района за планиране. Организациите трябва да имат също подходящо офис оборудване и транспортни средства, за да могат техните представители да посещават на място земеделските стопанства.

Изрично е записано, че на тези условия отговаря Националната служба за съвети в земеделието към МЗХ, която ще има право да продължи да консултира земеделските стопани и собствениците на гори и по тази мярка от Програмата за развитие на селските райони. Службата ще може да се кооперира с други звена на МЗХ (например Селскостопанската академия, Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита и др.), както и с Изпълнителната агенция по горите.

Защо не ваучерна система

Изискването консултантските организации да имат мрежа от офиси в страната – минимум един на територията на всеки район за планиране, не се приема еднозначно. Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за екологично земеделие "Биоселена", определя това условие като дискриминационно. "По тази логика двата големи земеделски университета – Аграрният в Пловдив и Тракийският в Стара Загора, очевидно не са подходящи консултанти. Да не говорим за по-малките частни фирми и неправителствени организации", казва Апостолов. И допълва, че в европейските регламенти няма изискване за териториална близост на консултантите до земеделските стопани.

Апостолов предлага критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за съветници, да дадат приоритет на образованието на консултантите (минимум бакалавърска степен по основните направления растениевъдство, животновъдство, управление на фермата), както и на изискването да нямат трудови и търговски отношения с доставчици на торове, препарати, семена, машини и др.

"Биоселена" има конкретно предложение и за схемата на финансиране – чрез ваучерна система на разплащане. "С тези ваучери земеделските стопани ще могат да купуват определени консултантски услуги. На определени периоди от време (например на всяко тримесечие) консултантските организации да представят в Разплащателната агенция ваучерите, придружени с кратък отчет за извършената работа с подпис от получателя на услугата (фермера) и в разумен срок (например 2 седмици) да получат парите по сметките си", обяснява идеята си Стоилко Апостолов. И твърди, че тази система на финансиране на консултантските услуги работи от много години в скандинавските държави и дава много добри резултати. Според него предимствата й са в насърчаване на конкуренцията между предлагащите съвети, в бързината и оперативността, както и в максимално кратките срокове за отчитане и разплащане. Апостолов дава за пример оперативна програма "Човешки ресурси", където също бе приета ваучерната система.

Димитър Ванев от МЗХ коментира, че критериите за избор на консултанти все още се обсъждат и може да бъдат променени, ако се стигне до разумно решение. И предлага на фирмите да се обединяват в консорциуми, за да могат да отговорят на изискването за представителство в районите за планиране (ако то бъде одобрено окончателно).

Ваучерната схема е много добра като механизъм, но Брюксел поставя условия за механизма на разплащане - фермерът плаща на консултанта, представя фактура и получава субсидията, обясни заложения принцип Димитър Ванев.

В момента се обсъждат конкретните изисквания и тече процедура по съгласуването им. След като се постигне единомислие по предложените критерии тук, в България, проектът ще бъде изпратен в Брюксел. Едва след одобрението на Европейската комисия ще започне набирането на кандидати, които се нуждаят от консултации, и на организации, които могат да предоставят съвети. От земеделското министерство очакват кандидатстването да започне в началото на 2010 г.

Изисквания

Комплектът от консултации задължително включва:

-предварителна комплексна оценка на стопанството и съвети за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние,

-най-малко две посещения на стопанството,

-разработване на маркетингов анализ и предоставяне на съвети за управлението на стопанството, за изискванията за водене на счетоводство и възможностите за участие на фермера в подходящи за него групи на производители

-специфични консултации по избор на фермера
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    Гражданин от село
    • - 1
    • + 4

    Програмата за развитие на селските райони - предизвестен провал за българските села :

    Вижте скандални примери и цифри за КРАЖБАТА на еврофондовете и сбърканата логика на ОС 3 от Програмата за развитие на селските райони, както и ФАНФАРНОТО поведение на Бойко Борисов и Мирослав Найденов :

    http://fermer.bg/news/901/1/programata-za-razvitie-na-selskite-rajoni---predizvesten-proval-za-bylgarskite-sela.html

    Нередност?
Нов коментар