🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наплив от идеи

Огромен предприемачески интерес привлякоха двата фонда, които управляват 21 млн. евро по JEREMIE

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Наплив от идеи. Това е резюмето на резултатите от първия по рода си в България процес по финансиране на бизнес идеи в самия им зародиш по програма JEREMIE. В рамките на около два месеца близо 800 екипа са кандидатствали пред двата фонда, става ясно от обзора на Eleven и LAUNCHub, които управляват ресурса от 21 млн. евро по JEREMIE.  Мениджърите на двата фонда бяха избрани в средата на април и последните месец-два проведоха първия си прозорец за кандидатстване.

Резултатите

Резултатите задминаха първоначалните очаквания. Само преди около две седмици около 400 екипа бяха подали апликации. След затварянето на прозорците за кандидатстване - съответно на 24 юни за LAUNCHub и на 30 юни за Eleven - общият брой екипи набъбна до 790. Разбира се, между тях може да има дублиращи се кандидатури, но въпреки това стотици кандидат-предприемачи, повечето от които млади (виж снимката), потърсиха подкрепа за реализацията на идеите си.

"Резултатите са впечатляващи – 490 апликации от 30 страни от 4 континента се борят за дузината инвестиции, които фондът ще направи в началото на есента", коментираха от Eleven. Техният прозорец за кандидатстване беше отворен близо два месеца, през които екипът е провел редица срещи на живо с множество млади предприемачи и е участвал на 15 събития в България и региона. В средата на юни Eleven дори организира събиране на първите кандидати (т.нар. Early Bird), така че да се запознае по-добре с кандидатстващите.

Грубата разбивка на кандидатурите на Eleven показва, че основна част от тях са от България - 62%. Останалите са главно от региона, но има и от екзотични места като Колумбия и Тайван. Проектите са най-вече в сферата на интернет приложенията и социалните мрежи, но не липсват идеи и в областите на мобилните апликации, електронната търговия, производството, зелените технологии и образованието.

Eleven, ръководен от Дилян Димитров, Ивайло Симов, Даниел Томов и Джон Брадфорд, разполага с капитал от 12 млн. евро за финансиране на млади компании, като основна част са предназначени за идеи на най-ранен етап (акселерация), а останалата - за малко по-напреднали проекти, или т.нар. фаза seed.

Повече за seed и по-малък дял за акселерация пък предвижда вторият фонд LAUNCHub с партньори предприемачите Любен Белов и Тодор Брешков. Общият капитал е 9 млн. евро. Неговият първи прозорец за апликации му донесе общо 300 проекта, и то основно в областта на информационните технологии и в частност в мобилните, геймърските, социалните и софтуерните услуги.

"Бяхме позитивно изненадани от кандидатури от всякакви екзотични дестинации, като например Чили, Индия и др. Най-силно застъпен обаче беше интересът от региона, което е и нашата основна цел", коментираха от LAUNCHub. "Държим да отбележим и факта, че имахме драматично кратък прозорец за кандидатстване (само 24 дни), както и много кратък период за отсяване на най-добрите апликации. Поради това сме повече от удовлетворени от интереса, както и от нивото на проектите, които са в напреднала фаза на разработване", допълниха още оттам.

Какво следва

Оттук нататък пътят за всеки от екипите ще се различава според това кой от двата фонда ще предпочете, защото те имат малко различен подход в процеса на работа. Eleven например ще съберат всички избрани екипи на едно място, за да си помагат взаимно. То вече е ясно: техният общ покрив ще се помещава в Телефонната палата на БТК в централната част на София. LAUNCHub пък ще остави екипите да работят самостоятелно. В момента обаче и двата фонда трескаво преглеждат кандидатурите и оценяват кого да пуснат по-напред.

Пътят на Eleven...

Екипът на Eleven ще прегледа и оцени всички подадени апликации до 10 юли и ще избере най-обещаващите 25 от тях. Те ще бъдат поканени на 17 юли да презентират пред инвестиционния комитет на фонда, който ще включва както неговите основатели, така и хора от екипа на Google - основен партньор на Eleven, както и ментори на програмата. На 18 юли същите екипи ще бъдат поканени на представяне на Google, на което ще се запознаят с най-новото, ставащо се в света на информационните технологии.

Избраните от тази цедка 10-15 екипа ще получат инвестиция от по 25 000 евро срещу 8% дял от новосъздадените български компании и от началото на септември ще могат да влязат в акселератора, където да развиват идеите си. Първоначалната инвестиция може да бъде последвана от допълнителни до 200 хил. евро, като през времето на програмата, а и след края ѝ компаниите ще имат възможността да представят готовите си продукти пред редица инвеститори от Европа и САЩ. Ако даден екип пък успее да си намери финансиране от някои от тези инвеститори, Eleven също ще добавят средства, допълниха от основателите на фонда.

Младите предприемачи, които сега не са одобрени, ще могат отново да кандидатстват тази есен и, разбира се, ще получат обратна връзка върху какво трябва да работят още. Следващият прозорец за кандидатстване ще бъде през октомври.  Програмата на Eleven е тримесечна и на всеки три месеца 10-15 екипа ще получават инвестиция. Така до края на 2015 г., до когато средствата по JEREMIE трябва да бъдат усвоени, Eleven планира да инвестира в около 200 екипа и идеи от региона.

...И на LAUNCHub

Заради по-краткия процес за кандидатстване и вече изминалите близо 10 дни от затварянето му екипът на LAUNCHub вече е успял в рамките на три кръга да отсее 16 екипа, които ще покани на последния кръг за оценка. Това е т.нар. LAUNCHub Long Weekend (12-15 юли, София), по време на който ще бъдат подбрани и финалните около 10 проекта, в които фондът ще направи първоначалната инвестиция от 30 000 евро и които ще станат част от акселераторската му програма, започваща през есента на тази година. Отделно от това LAUNCHub вече са селектирали и няколко кандидата в по-напреднала фаза, в които биха направили директно по-голяма инвестиция -т.нар. seed инвестиция, която е до 200 хил. евро. Следващият рунд за събиране на нови проекти за LAUNCHub ще е също наесен.

Така остават по-малко от две седмици да стане ясно кои ще са първите идеи с потенциал, които ще получат финансиране за реализацията на идеите си. Затова и е разбираемо нетърпението на младите хора, които в сряда чуха резултатите от Eleven на традиционната им седмична среща с екипа на фонда. Остава след нетърпението да проявят и нужната доза здрав труд, за да превърнат идеята в устойчив бизнес.

Дребни съвети да "продадете" идеята си по-добре

- За да спечелите бъдещите си инвеститори, ще ви са нужни много добри презентационни умения и, разбира се, добър английски език, какъвто ще говорят повечето от менторите ви от Google и др. Затова дори и да не говори добър английски, за представител изберете този човек от екипа, който е най-силно обвързан с идеята. Вашите бъдещи инвеститори искат да чуят и видят вас и вашия ентусиазъм.

- Ако бъдещите ви инвеститори искат да им подготвите кратко видео, в което екипът да представи идеята си, мислете най-вече какво искате да им каже, а не с какво искате да им го кажете, т.е. видеото може да е заснето дори с телефона. По-важно е посланието, което ще отправите в него, така че да бъдете поканени по-нататък в процеса на избор.

- Възрастта ви не е от ключово значение, но опитът ви е, затова наблягайте на това какво сте направили досега.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivaylo.simeonov2 avatar :-|
    Ивайло Симеонов
    • - 4
    • + 3

    Ако човек не познаваше проектите в дълбочина, ще си помисли, че това са някакви програми за стартиращ бизнес. Не е така, а напротив: Важна е стартиращата идея, в развиващ се бизнес (развиващ се с тренд над 30% увеличаване на печалбата на година). Фондовете Джерами, правят проучване на това колко пъти се е умножил персонала за последните години.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 70

    Новините наистина са добри. Гложди ме само едно нещо. Всичко е насочено към ИТ-приложения, победителите даже отиват на среща с Гугъл и т.н. Ами ако дойде някой машиностроител, няма ли да е добре дошъл? Авиатор? Химик? Ами от развлекателната индустрия? Новата стопанска история е пълна със случаи на пазарни извън света на компютрите. Новозеландското вино - историята почва от една прашна долина, в която никой не вярвал, че ще порастне нещо. Почвата обаче се оказва трепач за няколко винени сорта. Ами японското судоку? Ами калта от Мъртво море по 5 евро килото? Все идеи, за които и 30 хил. евро е много, за да се развият...

    Ако погледнем към балона с "новата икономика" от 2001, там грешките на инвеститорите бяха същите. Само германците се измъкнаха що-годе сухи и междувременно са европейски локомотив. Защото докато другите говореха за "пост-инстустриална ера" и "икономика на услугите", те "задръстените" продължиха да си дялат зъбните колелета, коляновите валове и епруветките с химикали. След 10 години разликата се вижда, кой задръстен - кой не.

    Нередност?
  • 3
    phuncky avatar :-|
    phuncky
    • - 6
    • + 22

    Много любопитно. Аз кандидатствах по тези програми и никой от Eleven не е споменал абсолютно нищо за седмични срещи. Прекрасна комуникация, няма що!

    Нередност?
  • 4
    tyrion avatar :-|
    Dilyan Dimitrov
    • - 8
    • + 5

    До коментар [#3] от "phuncky":
    Ти лично ли очакваше да те поканят? https://www.facebook.com/elevenbg/events ей тук цъкни на past events пък после си чеши езика.

    Нередност?
  • 5
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 6

    [quote#2:"cinik"]Всичко е насочено към ИТ-приложения, победителите даже отиват на среща с Гугъл и т.н. Ами ако дойде някой машиностроител, няма ли да е добре дошъл? Авиатор? Химик? Ами от развлекателната индустрия?[/quote]

    Ами след като Гугъл е от инвеститорите какво да очакваш? Търси се нещо бързо за реализация/продажба/препродажба и толкова, каквато е целта на всеки инвестиционен фонд.

    Нередност?
  • 6
    skiorsky avatar :-(
    Скиорски
    • - 4
    • + 8

    проведоха първия си прозорец за кандидатстване
    490 апликации
    Early Bird
    фаза seed
    отсяване на най-добрите апликации
    техният общ покрив ще се помещава в Телефонната палата
    ментори на програмата
    Избраните от тази цедка
    ще получат инвестиция от по 25 000 евро срещу 8% дял от новосъздадените български компании и от 1 септември ще могат да влязат в акселератора
    вече са селектирали и няколко кандидата в по-напреднала фаза


    Аз само това селектирах, за повече обяснения не намерих прозорец и доакато съм във фаза сийд искам да се хвърля от петия етаж като ърли бърд с прилична акселерация направо от терасата за да не чета повече подобни статии, дори и за това да бях получил инвестиция от по 25 000 евро и може би при по-добра цедка още изрази щях да извадя тогава....

    Нередност?
  • 7
    skiorsky avatar :-|
    Скиорски
    • - 3
    • + 1

    Терасата ми се намира над общия покрив, който се помещава в палатата на моите ментори.
    Съжалявам за пропуска - това го оставете за следващия прозорец...

    Нередност?
  • 8
    stonedridah1 avatar :-|
    stonedridah1
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#2] от "cinik":

    Взе ми думите от устата. Честно вече ми писна, когато се каже иновации, млади предприемачи, нови технологии винаги да става въпрос за 2 ма некъпани компютърни "спеца", чиято цел е да направят нов "енгри бърдс".

    Демек игра-залъгалка дет кокошки-камикадзета трепат свине.......!?!?!?!?!?!

    Или социална мрежа за девича поезия.....!?!?!?!?

    Все едно всичко останало е "старо", "консервативно", "стандартно", итн.

    Аман...

    Нередност?
  • 9
    marfi avatar :-|
    Marfi
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#3] от "phuncky":

    Dude, следи и им страницата във фейса. Тези срещи не са да гайдват кандидатсвалите, а да дават идея как да се кандидатства.

    Нередност?
  • 10
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 2
    • + 8

    Абе какъв Гугъл какви инвеститори? Тия пари по Джереми не са ли едни наши държавни пари, които даваме на Европа, тя си удържа един голям процент и ни ги връща срещу проектчетата за които тук пише. Някой може ли да поразясни схемата, ама ако може да не е пиараджия свързан с нея.

    Нередност?
Нов коментар