🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата пловдивска фабрика на семейство Георгиеви

"Холдинг Кимкооп" откри завод за оптична техника за 7 млн. лв. Съоснователят на Telerik Светозар Георгиев съфинансира производствената компания на баща си и брат си

Създателят на бизнеса Георги Гергиев (в средата) със синовете си Светозар (вляво) и Калин
Създателят на бизнеса Георги Гергиев (в средата) със синовете си Светозар (вляво) и Калин
Създателят на бизнеса Георги Гергиев (в средата) със синовете си Светозар (вляво) и Калин    ©  Кимкооп
Създателят на бизнеса Георги Гергиев (в средата) със синовете си Светозар (вляво) и Калин    ©  Кимкооп
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Около 70% от семейните компании фалират или биват продавани още преди второто поколение да поеме активна роля в управлението. Малко са фирмите от този тип, които успяват да оцелеят и да се развият, като причина за провалите най-често е лошото планиране за приемственост в бизнеса. Създадената преди 30 години българска компания за производство на оптична техника "Холдинг Кимкооп" от дълго време работи по въпроса - в нея бащата Георги Георгиев и синът му Калин Георгиев са съизпълнителни директори. Другият син, Светозар Георгиев (известен като съосновател на софтуерната компания Telerik), също активно се включи в развитието на бизнеса, включително и като инвеститор. А планът е за растеж - през открития нов завод край Пловдив, който ще увеличи екипа и продажбите в пъти - от сегашния годишен оборот от 5-6 млн. лв.

С инвестицията от 7 млн. лв. "Холдинг Кимкооп" се мести от Панагюрище в пловдивската Тракия икономическа зона, а новият завод ще привлече още проекти в областта на прецизната оптика. Предприятието се намира в с. Царацово до това на козметичната "Био Фреш" (от която е придобита и земята) и се простира на площ 2500 кв.м. То е с опция да се разширява с още 1500 кв.м. В момента в завода работят около 50 специалисти, като плановете са броят им да бъде най-малко удвоен в близките три години, а общият екип може след време да достигне и 150 - 180 души. Фирмата има и офис в София, където са маркетингът, продажбите и счетоводството.

30-годишен растеж

Компанията е създадена преди над 30 години като кооперативна фирма от Георги Георгиев, който преди това ръководи държавната програма за оптични и лазерни технологии. След разпада на социалистическия блок българската оптична индустрия губи пазарите си и е в колапс. "Имахме работници и капацитет, но нямахме пазар. Решихме да съчетаем тези възможности с наличния капацитет, за да възстановим индустрията", заяви Георгиев. Първоначално компанията е в София и се занимава с различни проекти в областта на оптиката. Постепенно прави връзки със западни клиенти и започва да се развива, по-късно е открито и производството в Панагюрище, развиван по времето на социализма като център на българската оптична индустрия. Но възможностите и там са ограничени и така преди няколко години назрява идеята за разширяване. Години по-рано - през 2008 г., в България се завръща Калин Георгиев, който завършва университета McGill в Канада. Той решава да се включи в семейния бизнес и започва да въвежда и интегрира нови технологии, системи за контрол на производството и качеството и с течение на времето поема все по-голяма роля в оперативното управление на компанията.

"През 2016-2017 г. имахме сградата в Панагюрище, където нямаше място къде да поставим дори и една нова машина, имахме недостиг особено на квалифицирани кадри и така започнахме да анализираме варианти - първият беше да продължим в Панагюрище, вторият беше Пловдив и третият София. Спряхме се на втория по много причини - индустриален център, близко е до основни пътни артерии, заобиколени сме от много прогресивни международни и български производства, работната ръка и пазарът на труда са динамични, има експерти, които ще ни помогнат да гоним това високо качество, има и университети. Не на последно място и качеството на живот в Пловдив е високо и предлага добри възможности за създаване на семейство", заяви при откриването Калин Георгиев.

Новият завод

Решението е взето преди три години и започва подготовката за строеж. В проекта активно се включва и Светозар Георгиев, който освен инвеститор в него участва и в изготвянето на стратегията за растеж на компанията. Той има предимството да допринесе с външен за този бизнес поглед, а като съосновател на Telerik e участвал в разрастването на екипа и дейността на софтуерната компания, която през 2014 г. беше продадена на американската Progress за 262.5 млн. долара. Светозар Георгиев подкрепя и различни млади компании като инвеститор, бизнес ангел и ментор. "Холдинг Кимкооп" е собственост на дружеството "Кимкооп груп", в което мажоритарен акционер е Георги Георгиев, а дялове имат и дружеството на Светозар Георгиев "2625 Кепитъл", както и Калин Георгиев и Александър Ралев.

Както много подобни проекти, и този има своите немалко предизвикателства. Първото е да убедят изградения екип от специалисти да работи в Пловдив. Тук плюс е супермодерната сграда и добри условия, които правят общото пътуване от два часа на ден по-леко. Някои служители решават и да се преместят в Пловдив. В движение се изменя цялостно и концепцията на сградата, за да наподобява повече на подобни производства в западни държави. Взети са идеи и от заводите на Tesla. Немалка трудност е и настъпилата пандемия малко преди началото на строежа. "Пред нас стоеше въпросът дали да продължаваме, или да изчакаме. И решихме да рискуваме - преди това бяхме преживели още една криза през 2009 г., а нашата индустрия е сравнително стабилна и резистентна на такъв тип кризи. Гледайки назад, смятам, че взехме добро решение, цените на металите и услугите са нагоре. Сега този строеж щеше да ни излезе с 50% по-скъпо", заяви Калин Георгиев при откриването.

С новия завод "Холдинг Кимкооп" ще разшири проектите и доставките си за най-различни сектори: от отбранителната, през киноиндустрията до медицината. Компанията използва ултрапрецизни машини последно поколение с микропроцесорно управление, а голяма част от процесите са напълно автоматизирани и дигитализирани. С тях тя произвежда продукти и лещи, използвани в най-модерни технологии в различни сфери - машинно зрение, инфрачервена оптика (използвана за оглед на архитектура, далекопроводи и т.н., термовизия - за самолети, сателити) и др. На откриването на завода присъстваха представители на два от най-големите международни клиенти - френската Thales Group и британската CVI, част от IDEX UK Investment, които също ще разширяват партньорството си с фирмата. Според Калин Георгиев прогнозите за цялата индустрия сочат годишен растеж от средно 10%, което очертава и добрите перспективи пред "Холдинг Кимкооп".

Семейната компания очаква с новия завод продажбите да нараснат 3-4 пъти в близките години (за 2020 приходите на дружеството са 5 млн. лв.), а екипът да достигне 120 души до 2024 г. "Инвестицията в земята плюс сградата и всички свързани проекти без машините сумарно е 7 млн. лв. Целта ни е този бизнес да скалира няколко пъти като приходи. Има потенциал това оборудване да бъде допълнително натоварено и да се добавят допълнителни машини в рамките на този завод. А и един оператор може да обслужва повече машини спрямо сега", смята Светозар Георгиев.

С новия завод компанията иска да се позиционира още повече като доставчик на висококачествени решения от нивото на западноевропейските конкуренти с подобен размер. А след време според Калин Георгиев възможните пътища са два - развитие като семейна компания или продажба на някои от големите конгломерати в индустрията. Ако все пак остане първият вариант, основателят Георги Георгиев е спокоен. "Постепенно мога да се оттегля с удоволствието, че бизнесът се развива и преминава в млади ръце, които внедряват последните новости", заяви мениджърът при откриването на завода.

Q&A

Къде искате да позиционирате "Холдинг Кимкооп"?

Светозар Георгиев: Китай може да прави масово производство, но ние искаме да сме специализирани във върхови технологии и най-доброто обслужване на клиентите. Целта ни не е да имаме 5000 души производство, а то да е на върхово ниво. Няма причина това да не може да стане в България - машините са същите, инженерният кадър и ноу-хау може да се привнесе, Пловдив е чудесно място. Не искаме да се конкурираме на ниво евтина работна заплата и това да ни е предимството, а по-скоро стойност и обслужване и адекватно управление на бизнеса.

Калин Георгиев:Целта ни е да конкурираме фирми от САЩ, Германия, Швейцария, като предлагаме малко по-конкурентни цени от тях, но да не излизаме на радара за нещата, които те си купуват от Китай, т.е. да сме в лигата на фирмите от Западна Европа.

Ще обучавате ли новите хора, които наемате?

Георги Георгиев: По-голямата част ще обучаваме. Търсим активни хора, с добри познания по компютърни науки, машини с ЦПУ и да им дадем тези допълнителни познания по тънкостите на оптичното производство. Дори вече имаме списък от десет души, които сами са ни търсили.

К.Г.: Хора с опит в машиностроене и металообработка сравнително лесно могат да се научат на нашата специфика на работа. Имаме и план да привличаме професионалисти, които да прекарват месец, два, три, за да предадат знания по оборудването и определени технологии на екипа ни.

По въпроса за приемствеността изначално ли бяхте предвидил някой от синовете ви да ви наследи?

Г.Г.: Не, когато Калин се върна от Канада, си беше негов избор. Той активно се включи и по европейски проекти, които спечелихме за автоматизация на процесите.

К.Г.: Когато се върнах от Канада, брат ми и другите съоснователи на Telerik вече бяха разработили компанията достатъчно добре. И си казах, че ако се присъединя и аз към Telerik, ще оставя баща ми сам. Чувствах ангажимент да развием заедно този бизнес и морален ангажимент да се върна и да допринеса нещо.

А Светозар Георгиев кога реши да се включи?

С.Г.: Винаги съм помагал, но в интерес на истината не много. Когато назря моментът да правим този стратегически избор - какъв ще е следващият ход и накъде, беше и време повече глави да мислят заедно. Предимството ми беше, че не съм зает ежедневно с този бизнес и имам друга перспектива отстрани, която често е различна. Така решихме, че този ход е добър за нас, инвестирах и аз средства, защото тук се гради добавена стойност. Ще направим операциите на световно ниво в области като целеполагане, измерване на ефективността, дигитален контрол на производството и продажбите - събираме много данни, но не ги използваме достатъчно в момента. Искаме да имаме този поглед, който ни помага да управляваме бизнеса по изключително дигитален начин.

Това ми е интересно - от една страна, едно производство е доста по-различно от софтуерна компания, но пък от друга, много неща са същите - каквото сме научили, гледаме да го внедрим тук.

Къде искате да видите "Холдинг Кимкооп"?

Г.Г.: Сега произвеждаме елементи и оптични възли, а целта ни след време е да правим и да сме доставчик от Tier 1 на цялостни системи.
Все още няма коментари
Нов коментар