🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Техническите влакна на "Тюркоаз текстайл" тръгват по света от "Тракия икономическа зона"

Преждите за тапицираните мебели на IKEA и платовете на Bekaert ще са Made in Bulgaria

Техническите влакна на "Тюркоаз текстайл" тръгват по света от "Тракия икономическа зона"
Техническите влакна на "Тюркоаз текстайл" тръгват по света от "Тракия икономическа зона"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Тюркоаз текстайл" ООД е най-новото попълнение в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). Най-голямата и устойчиво развиваща се индустриална зона в Югоизточна Европа вече е дом на повече от 200 компании. Строежът на високотехнологичния завод на "Тюркоаз текстайл" в зона "Марица", част от ТИЗ, е в напреднала фаза и в скоро време фирмата ще бъде един от ключовите износители в българската икономика.

Инвестицията

Българският клон на "Тюркоаз текстайл" е създаден от турските инвеститори Бурханеттин Ераслан и Дюндар Четин с цел улеснение на европейските им контрагенти, очакващи бързи и качествени доставки. И двамата партньори са отдадени на делото си работохолици, доказали качествата си в 20-годишното си съдружие в турската фирма с идентична дейност, която притежават.

Компанията планира в новата фабрика да произвежда полиестерни и полипропиленови влакна с многостранно приложение в текстила, транспорта и конфекцията. Основните им предимства са принадените качества на влакната като трудногоримост, продължително въздействие на механично търкане, удължен живот предвид атмосферни влияния като слънцеустойчивост и влагоустойчивост и не на последно място - използването на възстановими суровини, позволяващи до 10 пъти преработката на продукта.

Тези качества на влакната им ги превърнаха в предпочитан партньор на световния пазар. Продуктитена"Тюркоаз текстайл" се използват на 4 континента от 48 компании.

Кадрите

Фабриката в "Тракия икономическа зона" ще работи основно за европейския пазар. Дългоочакваният старт започва с доставката на първата машина през януари 2022 г., като дотогава трябва да бъдат финализирани строителните дейности.

"Ситуацията с пандемията от ковид-19 затрудни плановете ни, но въпреки спънките и бюрократичните забавяния (заявлението за ОВОС ни отне почти 9 месеца) работата по строежа напредва", обясни Бурханеттин Ераслан.

Той посочи и следващите стъпки. Предстои подбор на кадри и тяхното обучение. "Търсим основно хора със средно техническо образование. Планираме за първия етап от фабриката числеността на персонала да наброява 50 души, като една пета от тях да бъдат инженери."

Заплатите ще са над средните за региона, като екипът ще получи и редица социални придобивки. "Надяваме се да създадем една приятелска среда за работа. Във фабриката ни в Бурса нямаме текучество на кадрите", посочва Бурханеттин Ераслан един факт, който е добър атестат за работодателите. Турският инвеститор обяснява, че едновременно текат и преговорите за нови четири машини от "Оерликон" - Германия.

Иновационен център

Част от плана за развитие на компанията в "Тракия икономическа зона" е и откриването наиновационен център към фабриката. Това е необходимо, защото фирмата ежедневно тества и подобрява показателите на артикулите си, а всички те са нововъведения за пазара. "Винаги се стараем да направим ново и още по-атрактивно предложение на своите клиенти", говори за политиката на "Тюркоаз текстайл" Бурханеттин Ераслан.

"Лабораторията ни в Бурса, Турция, работи 24 часа за създаване на иновативни продукти. Надяваме се да намерим подходящите специалисти и добрия бизнес климат в България, за да развием тази дейност и тук", подчертава той.

При втория етап на своята инвестиция в България турските бизнесмени мислят да добавят производство на технически текстил, като с това ще затворят цикъла.

"Ако прогнозните ни данни се оправдаят, с втория етап на фабриката очакваме да нараснем до 100 души персонал. Общата инвестиция ще е до 100 млн. лева", конкретизира Бурханеттин Ераслан.

Компанията

  • Произведените в "Тюркоаз текстайл" влакна са в основата на текстила за тапицираните мебели на IKEA, най-голямата мебелна верига в света.
  • От преждите на "Тюркоаз текстайл" японска компания създава платове за облеклата на италианския моден бранд Gucci.
  • Световноизвестната белгийска фирма Bekaert е един от основните клиенти.
  • Голяма част от устойчивите на атмосферни влияния тъкани в Южна Америка, САЩ и Индонезия са изработени от местни клонове на белгийска фирма, ползваща влакната на турската компания.
  • В момента се водят преговори с компания, която произвежда текстила за седалките на самолети. "Тюркоаз текстайл" предлага специални олекотени влакна, което е от изключително значение за авиоиндустрията - така се намалява тонажът и се съкращават разходите за гориво.


    • Контакти на "Тюркоаз текстайл" за клиенти и партньори и за желаещи да станат част от екипа на фирмата: [email protected]