🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

България зае второ място в света по жертви на COVID-19 на глава от населението; Урсула фон дер Лайен иска преговори на Скопие и Тирана с ЕС до края на годината; Целева мярка за подпомагане на транспорта ще разработи служебният кабинет

Дълги опашки се извиха пред бензиностанциите в Обединеното кралство заради криза с доставките на гориво, а до дни военните се включват в шофирането на цистерните
Дълги опашки се извиха пред бензиностанциите в Обединеното кралство заради криза с доставките на гориво, а до дни военните се включват в шофирането на цистерните
Дълги опашки се извиха пред бензиностанциите в Обединеното кралство заради криза с доставките на гориво, а до дни военните се включват в шофирането на цистерните    ©  Reuters
Дълги опашки се извиха пред бензиностанциите в Обединеното кралство заради криза с доставките на гориво, а до дни военните се включват в шофирането на цистерните    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България зае второ място в света по жертви на COVID-19 на глава от населението на 7-дневна база с 9.8 починали на милион. Най-висока е смъртността от ковид в Черна гора - 10.6 на милион. Приблизително на същото равнище като България са Босна и Херцеговина (9.7) и Грузия (9.6). Смъртността в България е около седем пъти по висока от средната за ЕС, която в момента е около 1.4 жертви на милион.

Служебният кабинет предложи на президента да прекрати правомощията на председателя на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов. Китов оглавява службата, която се занимава с подслушвания и проследявания, от създаването й през 2013 г. Предложението на МС се случва в контекста на растящия скандал за масово незаконно подслушване на протестиращите през лятото на миналата година.

Парламентът не може да налага мораториум върху изпълнението на конституционни правомощия на правителството и други държавни органи. Това прие Конституционният съд по искането на ГЕРБ срещу наложените от 45-ото Народно събрание ограничения върху някои действия на кабинета "Борисов 3". КС обаче отклони искането за отмяна на самото решение за мораториума, което вече не действа.

След като удължи срока на онлайн преброяването до 30 септември заради проблеми с достъпа до сайта в началото, правителството удължи и срока за обхода на преброителите, които ще могат да посещават сградите и домакинствата до 20 часа на 10 октомври.

Свят

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен иска преговори на Скопие и Тирана с ЕС до края на годината. По време на обиколка из Западните Балкани тя заяви, че двете страни са изпълнили изискванията за тази следваща стъпка. Това обаче на практика зависи от страните - членки на съюза (включително България), посредством Европейския съвет. На пресконференцията с председателя на ЕК албанският премиер Еди Рама заяви: "Отиваме от среща на среща и няма напредък." Тирана е в капана на задълбочаващия се спор между България и Северна Македония, в който София блокира започването на преговорите със Скопие, а оттам и индиректно на тези с Албания.

Европейската комисия одобри плана за възстановяване и устойчивост на Румъния на стойност 29.2 млрд. евро (14.2 млрд. грантове и 14.9 млрд. заеми). Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посети страната в понеделник, за да обяви официално новината.

И Goldman Sachs намали прогнозата си за икономическия ръст на Китай заради енергийната криза в страната. Очакванията сега са за растеж със 7.8% през 2021 г. спрямо предишните прогнози за 8.2%. Японският финансов гигант Nomura, инвестиционната банка Morgan Stanley и Китайската международна капиталова корпорация също понижиха икономическите си очаквания за азиатската държава заради нарушенията в енергозахранването, причинени от екологичните рестрикции, ограниченията в доставките и вдигащите се цени.

Икономика

20% ще поскъпне от 1 октомври природният газ за вътрешния пазар, стана ясно след заседание на КЕВР.

Служебният кабинет подготвя разчети за увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година, но все още не е ясно с колко. Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев пред "Нова тв". Той поясни, че повишението няма да е до 750 лв., каквото е предложението на КНСБ, тъй като скокът ще е много рязък. В момента минималната работна заплата в страната е 650 лв., като тя беше увеличавана във всяка от последните 4 години с по 40 - 50 лв.

Целева мярка за подпомагане на транспорта ще разработи служебното правителство, обяви социалният министър Гълъб Донев на среща с представители на превозвачите и таксиметровите шофьори. В подкрепа на заетостта в бранша до края на 2021 г. ще продължи да действа и мярката 60/40 във варианта, в който се прилагаше през юни и юли. Новият механизъм за подпомагане на сектора ще бъде подготвен в следващите две седмици.

НАП започва проверки и на по-малките тържища за плодове и зеленчуци. Освен това инспекторите на агенцията заедно с МВР започват е контролират и санкционират нелегалната търговия и извън границата на стоковите борси. Причината е, че част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на проверяваните от агенцията тържища. Към списъка с 13-те най-големи тържища в страната ще бъдат добавени и нови, като НАП започна денонощни наблюдения на обектите преди няколко седмици.

Бизнес

Банковите лихви остават рекордно ниски. При жилищните заеми в левове отчетеното от БНБ средно ниво на пазара през август е 2.7%, което е най-ниско ниво, откакто се поддържа статистика. Спадът е едва 3 базисни пункта спрямо юли, ако обаче се гледа годишният процент на разходите, който включва и такси по кредитите, показателят е 2.98%, което е малко над рекордно ниското ниво от април.

Икономическите нагласи на фирмите в страната се понижават леко през септември, показват данните на НСИ. Общият показател за бизнес климата е с 2.4 пункта надолу спрямо август и достига 18.1 пункта. Спрямо септември миналата година, когато ограниченията срещу пандемията все още бяха по-стриктни, а страховете - по-големи, индикаторът бележи ръст с 8.8 пункта. Влошаването на оценката за бизнес средата идва основно от строителния сектор, но лек спад има и при промишлеността и търговията на дребно.

Сделки и проекти

Топ длъжникът на ББР е получил лихвена ваканция от старото ръководство на банката. Свързаното с Румен Гайтански-Вълка дружество "Роудуей кънстракшън", което е със 150 млн. лв. заем от ББР, е получило разсрочване от предходното ръководство на държавната банка малко преди назначаването на служебното правителство. Това става ясно от годишния отчет на компанията за 2020 г., който освен това показва 8.9 млн. лв. загуба за предходната кризисна година. Тя е генерирана основно от над 6 млн. лв. разходи за лихви по огромния заем.

"Еврохолд България", новият мажоритарен собственик на "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро", подобри офертата си за изкупуване на дяловете на останалите акционери в двете публични дружества. Първоначалните търгови предложения бяха блокирани от КФН с временни забрани с детайлни забележки към обосновката и методиката на формиране на справедливата цена. В коригираните предложения цената на акция и за двете компании се покачва: при "ЧЕЗ разпределение" от 276.88 лв. на 291 лв., а при "ЧЕЗ електро" - от 26 070 лв. на 26 904 лв.

"Кимкооп холдинг" открива фабрика за 7 млн. лв. край Пловдив. В новия завод ще се произвеждат технологии за обработка на инфрачервена оптика. Осигурените работни места за висококвалифицирани специалисти в момента са 50, като плановете са в следващите няколко години те да надхвърлят 120. "Кимкооп" е изцяло експортно ориентирана и е създадена от семейството на Светозар Георгиев, създател и на софтуерната компания Telerik и на Telerik Academy.

Основаната в Сингапур софтуерна компания Acronis откри нов офис в София, който се намира в NV Tower на бул. "Г. М. Димитров". Първоначално заетите етажи са три, като през шест месеца ще бъде добавян по един етаж, докато достигнат общо шест на обща площ 10 000 кв.м. В българския R&D център на специализираната в киберсигурност и съхранение и управление на данни компания вече работят над 500 специалисти, като в момента има отворени още 270 позиции, обяви Пламен Тошев, управляващ директор на българския бизнес. Целта е броят на заетите тук да надхвърли 1000.