🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Йордан Дъбов, който търси най-доброто кафе в света

В крак със световните тенденции в София интересът към специалното кафе се засилва, а брандът Dabov Specialty Coffee се разраства

"Специалното кафе е всичко, което изповядвам, защото смятам, че целият бизнес с кафе има смисъл само заради него", казва Йордан Дъбов, собственик на Dabov Speciality Coffee
"Специалното кафе е всичко, което изповядвам, защото смятам, че целият бизнес с кафе има смисъл само заради него", казва Йордан Дъбов, собственик на Dabov Speciality Coffee
"Специалното кафе е всичко, което изповядвам, защото смятам, че целият бизнес с кафе има смисъл само заради него", казва Йордан Дъбов, собственик на Dabov Speciality Coffee    ©  Надежда Чипева
"Специалното кафе е всичко, което изповядвам, защото смятам, че целият бизнес с кафе има смисъл само заради него", казва Йордан Дъбов, собственик на Dabov Speciality Coffee    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Интересът към специалните кафета расте и в България, а брандът Dabov Specialty Coffee става все по-разпознаваем.
  • Обектите на предприемача и експерт по кафе са вече общо шест - в София, Мадрид, Прага и Скопие.
  • Отличават ги безкомпромисното качество и стремежът да предложи най-доброто.

Йордан Дъбов е особена порода - в последните близо 15 години той е абсолютно и безкомпромисно посветен на един продукт - кафето. Но не на кое да е кафе, а на т.нар. specialty coffee - най-добрите и качествени в света. В последните години културата на специалните кафета - като противотежест на индустриалното производство, расте и добива все повече последователи. Тя е задвижвана от същите процеси, които стоят зад културата на "крафт" храните и напитките - желанието да се консумират изключителни продукти, създавани в малки обеми от посветени производители, които се отличават с най-високо качество и ясен произход на съставките.

България не е изключение от тази световна тенденция, а специално в София думите "специално кафе" се чуват все по-често. "Много дистрибутори, кафетерии и брандове днес твърдят, че предлагат "специално" кафе, но т.нар. specialty coffee не е нарицателно име за по-висок клас конвенционално кафе, нито е маркетингов термин, а е категория, която отговаря на определени стандарти", казва Йордан Дъбов.

В неговите магазини и кафетерии в София и в чужбина под марката Dabov Spеcialty Coffee има единствено и само специално кафе, а гаранцията за това е той самият. За партньорите и клиентите си Дъбов е познат като изключителен професионалист и експерт в нишата. От старта на бизнеса си през 2008 г. досега той не е спирал да обикаля света в търсене на най-добрите продукти. Купува ги директно от малки, семейни ферми, посветени на производството на специално кафе (виж карето).

От 2013 г. насам Дъбов е част и от международното жури на Cup of Excellence - най-престижното състезание за специално кафе в света, чиято цел е да стимулира производителите да отглеждат по-качествена продукция, за която да получат и по-справедлива цена. А в последните години в обектите на Dabov Spеcialty Coffee могат да се купят и опитат и някои от победителите в този конкурс. За феновете на доброто кафе достъпът до такива продукти наистина е привилегия - някои от тях се произвеждат в обеми от по едва няколко десетки килограма.

Голямата крачка нагоре

Йордан Дъбов определя 2016 г. като много важна за развитието на бизнеса си - тогава неговата компания успява да купи кафето, победител в състезанието Cup of Excellence в Гватемала - ферма "Калибус ла Сиера". "Това беше много скъпо и смело решение, но решихме, че трябва да го направим, за да докажем, че предлагаме наистина специално кафе, проследимо от фермата до чашата", казва Дъбов.

Оттогава досега компанията му продължава да го прави - през 2018 г. внася кафе №1 от Cup of Excellence в Бразилия, а през 2019 г. - победителите от Хондурас и Перу. Но в портфолиото на Dabov Spеcialty Coffee всяка година има по още няколко състезателни кафета. Дотук Йордан Дъбов е работил с близо 100 семейни ферми от всички кафе дестинации, като 30-ина от тях попадат в менюто му поне веднъж годишно, а десетина са постоянно присъствие. "Не спираме да пътуваме и да посещаваме семействата, с които работим. Съвсем наскоро например се върнах от Мексико и Коста Рика. Прекарваме повече време с фермерите и сме по-свързани с тях и ги мотивираме", казва експертът.

Какво е specialty coffee

За разлика от "премиум" или "първокласно" кафе, които са просто маркетингови термини, specialty coffee е категория кафе, за която има определени стандарти, разработени и поддържани от асоциации на произвеждащите и консумиращи кафе страни. За да се нарича "специално", кафето трябва да е оценено с над 80 точки по скала от 100 точки от сертифициран дегустатор. Един от най-известните подобни конкурси в света е Cup of Excellence - състезание за най-добро кафе от определен регион.

Иначе специалните кафета се отличават с изключително високо качество - те често идват от редки сортове, от най-добрите тероари, брани са ръчно в точния момент, селектирани са най-добрите плодове. Специалното кафе е продукт на семеен бизнес, а не на големи корпорации. То е рядкост, като продукцията му е едва около 5% от общото производство на кафе в света. Произведеното количество в повечето случаи в една ферма е не повече от 500 кг, а има дори и микропартиди от по 20 - 40 кг.

Микросвят

Йордан Дъбов е кафеен експерт с непогрешимо небце, но признава, че бизнес талантът е съпругата му Весела, която управлява семейната фирма "Мира Мар 08". За шест години след вноса на първото шампионско кафе досега компанията порасна не само качествено, но и количествено. Пекарната им тази година ще обработи около 60 т кафе - или 4 пъти повече от 2016 г. Тогава Dabov Spеcialty Coffee имаше само един обект в София и планове за стъпване на чужди пазари. Днес софийските кофишопове са три, а още три обекта работят по франчайз модел в Мадрид, Прага и Скопие. Заетите са близо 30 души в България и 12 в чужбина. Приходите на компанията през епидемичната 2020 г. достигат 2 млн. лв., а печалбата е 336 хил. лв.

"България е малък пазар. Ако бяхме във Великобритания или Германия, можехме да сме пораснали не 5-6, а 100 пъти за това време", казва Дъбов. За да илюстрира колко малък всъщност е бизнесът му в огромния свят на кафето, посочва няколко числа - 60 тона е консумацията на кафе в България за около 14 часа. И още: "Ние реално ще предлагаме по 164 кг специално кафе на ден. Това приблизително е консумацията за деня само на една-единствена кафетерия Starbucks. А само тази верига има 30 хил. заведения. Можете да си представите за какви микромащаби говорим", казва Йордан Дъбов.

И въпреки всичко Dabov Spеcialty Coffee е фактор за почитателите на наистина качественото кафе, такова, каквото - по думите на собственика на бранда, може да преобърне нечий ден, настроение, а понякога дори и живота му, както реално е и в неговия случай. Преди да потъне изцяло в света на кафето, Дъбов всъщност е бил джазов музикант и е свирил на тромпет.

Пазар на прага на промяната

Специалното кафе е не повече от 5% от световното производство. Съответно това е и приблизителният максимум за всеки пазар. В България все още този дял е много, много по-малък. Тук потреблението все още е напълно доминирано от индустриалните брандове, а потребителите са силно повлияни от маркетинговите им стратегии. Реално има известни разлики в класа на тези кафета, но всички те са в комерсиалната категория, а цената зависи основно от това къде ги пием.

По думите на Йордан Дъбов и в България доста потребители вече са чували и подозират, че една чаша специално кафе може да бъде много повече от всичко, което са опитвали. "Но все още не са го изживели и не са осъзнали факта, че кафето всъщност е един суперлуксозен продукт на цена, която всеки може да си позволи. Те могат да пият комерсиално кафе за 4 лв. в по-скъпо заведение или могат да пият прекрасно спешълти кофи за същата цена, което ще промени деня им тотално", казва той. И добавя, че трябва да мине малко време, за да могат и потребителите, а и младите предприемачи, които опитват да навлизат в нишата, да научат каква е разликата. А с това постепенно ще се отпуши и пазарът.

За хората и природата

Спешълти кофи е суперселекция - най-доброто от най-доброто. То е нов продукт - от последните 22-23 години, а само около 5% от фермерите го правят. Производството му е трудоемко, скъпо, а и по-рисково, защото то често се прави например от по-специални сортове, които са и по-уязвими. Но фермерите получават и по-висока цена за него, понякога в пъти над борсовата. Доколкото кафето се гледа предимно в развиващи се страни и бедни региони, това се отразява бързо и на стандарта на берачите и техните семейства - освен че дава смисъл на фермерите от работата им.

Важен елемент са и предприемачите като Йордан Дъбов, които купуват зелено кафе директно от фермерите и тази по-пряка верига също допринася за по-справедливата цена за производителите. Самият той се старае също да допринася за по-ниския въглероден отпечатък на индустрията - работи например с "най-зелената" машина за печене на кафе, която има на пазара.

Климатичните промени обаче застрашават индустрията и нишата на специалното кафе - покачващите се температури, твърде изобилните или пък твърде оскъдни валежи променят условия за производството на качествено кафе в най-подходящите тероари. Фермерите опитват да се адаптират, но прогнозите са, че към края на века качественото кафе ще е оскъдно и много скъпо. "Затова по-добре да го пием, докато го има", казва Йордан Дъбов.

Неговият бизнес план занапред е сравнително простичък - да намира все по-комплексни, по-интересни, по-добри кафета за клиентите си.

Q&A

Колко време в годината пътувате?

Около 100 дни. Интересно е, но, разбира се, уморително. Последно бях в Мексико, преди това в Коста Рика. Преди това бях в Кения, близо до границата със Судан.

Какво интересно открихте там?

Скоро ще имаме 4 специални кафета от Кения, като това е рядкост, защото там има много фермери, но тяхната продукция обикновено отива в кооперативи и се смесва. Ще имаме и етиопски кафета, които ще продаваме под бранда Ethiopia by Dabov.

Как освобождавате напрежението?

Ами с кафе. Аз не го приемам като работа, никога не съм имал миг съмнение, че си е струвало. Съпругата и трите ми деца също са добър отдушник и мотиватор.

А кое е любимото ви кафе?

Всичките ги обичам страшно много. Зависи от деня. Вчера бях например на кенийска вълна.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    snowbo avatar :-|
    snowbo
    • + 2

    Мога с две ръце да се подпиша,че Дъбов предлага най-доброто кафе в България.Вкусът няма нищо общо с което и да било друго,особено това,което се сервира в масовите заведения! Българинът много обича кафе,но за съжаление не пие хубаво кафе! Привилегирована съм да имам кафене Дъбов наблизо и често да си позволявам тази глезотия за сетивата (без преувеличение)!

    Нередност?
  • 3
    pxi16583950481132477 avatar :-|
    Катрин Богданова

    Към ценителите на истинското кафе.
    България предлага само едно място в което можете да усетите истинският вкус, а именно кафето на Еspresso Cultura.

    Нередност?
  • 4
    hah16583973221132488 avatar :-|
    George Yanev

    Добре е да се посети и едно друго култово място за ценителите на истинското и хубаво кафе
    Еспресо Култура което се намира Съборна N7
    Там пътя на кафето е проследено от плантацията ,през специалист бариста който го изпича и подбира сортовете,след това идва тук.Смила се пред вас и се приготвя на специална машина която предварително се настройва за грамаж,сорт,бленда ,температура и време.Ако искате всичко това да видите с очите си и опитате ,минете и от там.Лично може да чуете историята и причината за този процес и защо има лично отношение към детайлите.Живял съм и пил кафета по цял свят .Включително и копи лувак което се нарежда в топ 5
    И да ви кажа ,на една ми ръка се броят местата където имат такива сортове и да се прави кафето по този начин
    Това е наистина едно специално място
    Има и статия във Forbes за него,мисля ,че беше от миналата година
    Така и научих за това вълшебно място

    Нередност?
  • 5
    dilqna_agova avatar :-|
    Dilqna Agova

    За много хора кафето е свещен ритуал, с чаша добро кафе някак естествено се поставя и началото на усмихнат и удивителен ден. Съвсем нормално е да не доверяваме кафето си на който и да е, в София ви очаква още едно място, там кафето е способно да усмихне деня - Espresso Cultura 😊

    Нередност?
  • 6
    dwe16584055901132502 avatar :-|
    Mina Nacheva

    С кафе започва денят ни и от него зависи настроението ни, затова е толкова важно какво е то.
    За ценителите на истинското кафе и прекрасното настроение, горещо препоръчвам уникалният вкус и разнообразията на Espresso Cultura на улица Съборна N7.
    Ще ви посрещнат винаги усмихнати хора и ще направят денят ви прекрасен!!!

    Нередност?
  • 7
    yhy16584071781132507 avatar :-|
    Мия Божанова

    За всички, които са наистина ценители на кафето мястото е Espresso Cultura улица Съборна 7

    Нередност?
  • 8
    flw421072038 avatar :-|
    flw421072038

    Пия кафе от Dabov от 2016 година и обожавам сортовете от Кения.

    Нередност?
  • 9
    velimira_m avatar :-|
    velimira_m

    Г-н Дъбов е икона в света на специалното кафе и едва ли някой може да го стигне скоро. Кафетата му имат признание за едни от най-добрите не само в България, но и в Европа. Пила съм почти всички негови кафета от 2015 г. насам. Нищо не може да се сравни с вкуса им.
    Господата, които рекламират Еспресо Култура - трябва да се замислят - има ли смисъл да платиш 50 лв. за 1 чаша, която струва не повече от 2 лв. Пила съм кафе и там - посредствен вкус, просто защото кафето не етолкова добро. Затова препоръчвам магазините на Дъбов - хем качеството е specialty, хем цената е разумна.

    Нередност?
  • 10
    velimira_m avatar :-|
    velimira_m

    До коментар [#4] от "George Yanev":

    за съжаление погрешно сте разбрал всичко и под какъв предлог са ви взели 50 лв. за нещо, което е посредствено и струва 2 лв?

    Нередност?
Нов коментар