🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Към 2050 г. кафето може да е оскъдно, скъпо и по-некачествено заради промените в климата

Според ново изследване кафето, авокадото и кашуто най-вероятно ще сменят основните си местообитания, заплашвайки прехраната на милиони в бедни райони на света

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

В следващите три десетилетия някои от най-любимите продукти на човечеството - като кафе, кашу и авокадо, вероятно ще сменят местообитанията си заради климатичните промени, а това ще доведе до значителни трусове и за фермерите, които ги отглеждат, и за икономиките на големите производителки, а и за потребителите. Кафето може да стане по-оскъдна и значително по-скъпа стока.

Ключовите кафеени региони ще се изместват по-далече от тропиците и така най-подходящите площи в сегашните големи производителки - Бразилия, Индонезия, Виетнам и Колумбия, ще намалеят "драстично" - средно с 55-60% до 2050 г. При кашуто и авокадото трендът е друг - дългосрочно площите с тях дори могат да се увеличат, тъй като по-обширни зони ще станат подходящи за отглеждането им. Настоящите ферми обаче ще изпитват сериозни трудности и може и да не оцелеят.

Това са част от изводите в ново проучване на учени от Цюрих, публикувано в изследователския журнал PLOS One, което моделира как условията за отглеждане на тези три популярни култури ще се променят през следващите 30 години. Изследването разкрива сложен пейзаж от победители и губещи. И посочва, че трябва да се положат усилия, за да се помогне на фермерите да се адаптират, тъй като голямата част от тези насаждения са в региони със сериозни социо-икономически проблеми и са важни за прехраната на милиони.

Светът вече e с 1.1°C по-топъл от прединдустриалните нива, а към края на века затоплянето може да достигне и 4°C. Изследователите прогнозират как глобалните условия ще се променят при три различни климатични сценария: драстично намаляване на емисиите на парникови газове, което щe ограничи затоплянето до 1.6°C; умерено затопляне до 2.4°C; и най-лошия сценарий, при който затоплянето надхвърля 4°C. И трите сценария носят лоши новини за отглеждането на тези три култури - в различна степен.

Кафе от Китай?

Към 2050 г. глобалният земеделски пейзаж вероятно ще изглежда много по-различно, отколкото сега. Населението на земята ще достигне 10 милиарда, т.е. ще има допълнителни 2 млрд. души за изхранване, а изменението на климата ще промени географски източниците на храна. Вече покачващите се температури позволяват на типично тропически храни да процъфтяват във все по-северни региони, където не са виреели досега - цитруси например вече се отглеждат и в Грузия, а авокадо - на остров Сицилия.

Кафето, една от най-продаваните напитки в цял свят, която тази година се очаква да генерира годишни приходи 460 млрд. долара, е и една от най-уязвимите от повишаващите се температури култури. Моделът на изследването предвижда общ спад в броя на регионите, където то може да расте в следващите 30 години. Някои ключови области, където сега се отглежда най-качественото кафе, ще бъдат дори по-силно засегнати от средното.

Даже при консервативния сценарий за покачването на температурите най-подходящите райони на Бразилия за отглеждане на кафе ще се свият със 76%, в Колумбия - с 63%, а във Виетнам - 47%. Най-лошият климатичен сценарий пък би декласирал почти изцяло най-добрите кафеени райони в Бразилия, както и три четвърти от тези в Колумбия и 85% от тези във Виетнам. Между 20 и 50% от кафеените зони в Индонезия са заплашени в различните климатични сценарии.

Колко от подходящите за отглеждане на кафе площи сега ще загубят големите производителки

Това е сериозен проблем, защото с отглеждане на кафе се прехранват семействата на милиони дребни фермери в икономически изостанали и бедни региони на света. За световните потребители пък тези данни означават, че кафето ще поскъпне - особено доброто кафе, тъй като количеството на продукта като цяло ще се свие, а и ще е с по-лошо качество.

От друга страна, други региони в северния и южния край на днешните зони на растеж на кафето ще станат по-подходящи - най-вече Аржентина, Южна Африка, Китай и Нова Зеландия, наред с други, включително части на Флорида в САЩ. Но според авторите на доклада това не означава, че тези нови региони могат лесно да заменят сегашните плантации. "Промените в климата вече отварят нови зони, където отглеждането на кафе е почти възможно с някои модерни технологични опции за управление, и тези области може в бъдеще да се разширят, но това не означава, че ще получим перфектни региони за отглеждане на качествено кафе в рамките на идните десетилетия. Ключовото послание на изследването всъщност е, че земеделските системи в основните производствени региони на тези продукти трябва да се адаптират към променящите се условия", казва водещият автор на проучването Роман Грютер от Университета по приложни науки в Цюрих, цитиран от BBC.

Повече авокадо = повече екощети

Изследването е и първият глобален поглед върху това как изменението на климата ще се отрази на регионите, отглеждащи авокадо и кашу - с очаквани приходи за 2022 г. съответно 13 млрд. долара и 6 млрд. долара в глобален мащаб.

В Мексико, най-големият производител на авокадо в света, подходящите земи за отглеждане ще се увеличат значително - с над 80%. Перу пък - друг основен производител, ще загуби около половината от своите подходящи площи при същия средния климатичен модел до 2050 г. Една от възможностите за настоящите авокадо фермери е да преминат към друг вариант на културата. Тя всъщност има три "раси" с различен географски произход, което я прави адаптивна към различни климатични условия. Могат да помогнат и нови научни решения като биостимуланти и базирани на нанотехнологии продукти за намаляване на стреса от екстремните метеорологични условия. Но проучването предупреждава, че това може да не е достатъчно.

Авторите на доклада в случая са загрижени, че голяма промяна при отглеждането на авокадо в нови региони може да доведе до изсичане на нови гори за освобождаване на земеделска земя. Тази култура освен това е консуматор на много големи количества вода, а също така има солиден въглероден отпечатък, тъй като консумацията на авокадо като "модерен" продукт е главно в САЩ и Европа, докъдето плодовете се транспортират с кораби.

При кашуто картината е малко по-различна. Като цяло площите по света, които са много подходящи за отглеждане на културата, ще се увеличат глобално със 17% благодарение на все по-топлите зими в райони на САЩ, Аржентина и Австралия. Въпреки това в някои от страните, които в момента разчитат на кашуто като ключов източник на приходи, новините не са добри. Индия например ще загуби значителни области, а Бенин - половината от своите подходящи зони, и то при най-щадящото повишаване на температурата според модела.

Адаптиране на храните за бъдещето

Проучванията, моделиращи въздействието на изменението на климата върху селското стопанство, по-често разглеждат най-ключовите и доходоносни култури като соя, царевица и пшеница, докато култури, отглеждани в по-малки ферми, са по-малко проучвани, въпреки че те ще бъдат решаваща част от пъзела при подготовката на хранителните вериги за изменението на климата. Според Организацията по храните и земеделието към ООН (FAO) малките ферми произвеждат една трета от храната в света.

Култури като анализираните в този доклад са важни, защото за разлика от царевицата или пшеницата те са с дълъг цикъл - засаждат се години преди да дадат реколта. Това означава, че решенията за тяхното отглеждане трябва да се взимат на база модели и предположения за бъдещите климатични условия - за кафето например ключова роля има покачването на температурите, докато за авокадото ключови са промените във валежите.

Към тези фактори на промяната се добавят и други - например изменението на климата увеличава количеството и вида на вредителите по културите. Но самите вредителите също имат своите "хищници", които могат да се увеличат.

Така едни региони за отглеждане на храни ще се разширяват, докато други се свиват и е предизвикателство да се предскаже съдбата на конкретни хранителни продукти. Едно обаче е ясно - в много краища на света спадът на определена реколта може да има опустошително въздействие върху местното ниво, "все едно гигантска фабрика да се изнесе от града". Затова и авторите на проучването апелират да се помогне на общностите да се адаптират към новите условия по всякакви начини - от използване на покривни култури, за да поддържат почвата здрава, до отглеждането на по-устойчиви на климата сортове.

Това има своите ограничения: адаптацията може да отнеме години и културите пак да не са в състояние да се справят с темповете на изменението на климата. Все пак прогнозите за няколко десетилетия напред са шанс за фермерите и политиците да осъзнаят какво да очакват и да опитат да противодействат.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    За беднюхите винаги ще има "ИНКА" , в краен случай ръж ...

    Нередност?
Нов коментар