🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да нахраниш изкуствения интелект

Infinite Lambda на Атанас Радев и Мартон Хубай предлага услуга, която помага на компаниите да организират данните си

Атанас Радев, съсобственикът и съосновател на Infinite Lambda, вижда истинския потенциал на сектора в бързоразвиващия се югоизточен регион в Азия
Атанас Радев, съсобственикът и съосновател на Infinite Lambda, вижда истинския потенциал на сектора в бързоразвиващия се югоизточен регион в Азия
Атанас Радев, съсобственикът и съосновател на Infinite Lambda, вижда истинския потенциал на сектора в бързоразвиващия се югоизточен регион в Азия    ©  Цветелина Белутова
Атанас Радев, съсобственикът и съосновател на Infinite Lambda, вижда истинския потенциал на сектора в бързоразвиващия се югоизточен регион в Азия    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Infinite Lambda използва собствено разработен софтуер, който подрежда данните на компаниите и ги прави удобни за използване.
  • Фирмата на Атанас Радев и Мартон Хубай е създадена в Лондон през 2019 г., но вече има дъщерни дружества в 7 държави.
  • Компанията разширява офиса си в Пловдив със споделено пространство, планира и в София.

Изкуственият интелект може да извършва магически за непрофесионалиста операции, но за целта той има нужда от храна. Основното му меню се състои от изключително много информация, която при това трябва да е събрана и организирана по леснодостъпен за системата начин. Това е задачата, която решава софтуерът на Infinite Lambda - той извлича и подрежда нужните данни и ги потвърждава за достоверност. Компанията на българина Атанас Радев и унгареца Мартон Хубай е базирана в Лондон, но отваря първите си офиси извън британската столица именно в Пловдив и Мишколц, Унгария. Създадена през април 2019 г., през миналата година Infinite Lambda успява да достигне осемцифрена сума на приходите в паунди от всичките си офиси, като главните клиенти са компании от Англия (80%), САЩ (15%) и Франция (5%). Българското дружество "Инфинит ламбда" също утроява оборота си до близо 2 млн. лв.

Стабилна основа

Радев още от малък има интерес към информационните технологии и числата. Той завършва Образцовата математическа гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив, след което започва да учи "Компютърни науки" в University of Manchester. Докато е още студент, заедно със свой колега разработват сайтове за по-малки местни бизнеси в региона на Манчестър. Пак по това време кара и стаж във фармацевтичния гигант AstraZeneca, където се сблъсква за пръв път с реорганизирането на големи бази данни и започва да навлиза в сферата на изкуствения интелект.

"Когато започна големият бум с изкуствения интелект и науката за данните преди десетина години, всички големи компании се хвърлиха някак си наивно към тях, но бързо разбраха, че за едно такова нещо ти трябват данни, и то правилните данни - добре изчистени и подготвени. И това, което се оказа, е, че повечето хора, които работеха върху изкуствен интелект, работеха върху това да събират данни. Тогава горе-долу ми хрумна тази идея да направим компания, която разработва системи за бизнес доклади и AI", коментира Радев.

Седем офиса за три години

Infinite Lambda започва изцяло самостоятелно, без външна инвестиция, през 2019 г. като консултантска компания. Тази дейност продължава да е и източник на приходи, който заедно с разработването на продуктовата им гама позволява и стабилното им разрастване - от само двамата основатели Радев и Хубай преди три години сега международният им екип включва 110 души, а целта е да се достигне възможно най-скоро до 150 души. Infinite Lambda вече има офиси и дъщерни фирми в България, Унгария, Словакия, Италия, Франция, Виетнам, а вече и в Сингапур. В Пловдив са около 35 души.

"Отворихме офисите не толкова за да намерим бизнес, а за да намерим хора. Това, което правим, изисква доста високи технологични познания и определен тип хора - които са любопитни и имат интерес да се занимават с по-напреднали неща. Трудно е да се борим за експерти с Google, Meta и др. технологични гиганти в Лондон. Затова и отидохме там, където имаме мрежа и познанства - първите офиси бяха в Пловдив и Мишколц", коментира Радев.

В самото начало компанията се фокусира главно върху работа с туристическия сектор, където най-голям техен клиент е уебсайтът за намиране на полети Skyscanner. Заради ковид пандемията това бързо се променя и се налага преориентация. За тепърва прохождащата Infinite Lambda това се оказва и скрита благословия, защото здравният сектор по това време разхлабва изключително стриктните си до онзи момент правила за това откъде и как техни подизпълнители могат да работят.

"Тази промяна ни помогна да направим по-хомогенни екипи и да работим с компании, които преди нямаше да ни позволят да имаме работещи извън техния офис или страната. Това съответно ни позволи да предложим и по-добри цени на нашите клиенти, да развиваме нашите продукти и да инвестираме в нашите служители.", коментира Радев.

Структурата на компанията се разделя на екипи, страници и племена. Главната единица са екипите, които са с максимален размер от 40-50 души, а при достигането на това число се отваря нов екип. Всеки от тях има ръководител и няколко мениджъри на инженерите и е организиран така, че да представлява "малка компания". Тези екипи не е нужно да са фокусирани върху една ниша - здравеопазване, туризъм или др. - или работещите в тях да са от една държава. Следващата единица са страниците, които представляват групи от експерти, които се специализират в изкуствен интелект, машинно обучение или др. Последната - племената - е събирателна за експерти в различните бизнес сектори. По този начин от компанията целят да хомогенизират познанията и опита, с които разполагат, и да са сигурни, че предлагат еднакво качество на услуга и знания във всичките си екипи.

Главна философия на компанията е и да дава повече свободни дни на своите инженери. "Няма по-лошо нещо от прегорелия инженер. В нашите компании работим 17 дена в месеца. Допълнителното време се дава за фокус върху хобито на инженерите или странични занимания, така че да могат да се презаредят", коментира Радев.

Чисто и подредено

Основната дейност на Infinite Lambda е организирането на данни, така че те да бъдат леснодостъпни и разбираеми за крайния им потребител. Те често се намират в различни формати и са нецентрализирани, което прави тяхното търсене и използване много времеемко. Информацията може да бъде във всякакъв формат, но най-често срещаният в момента са облачните данни, а "най-мръсни и трудни за ползване" - тези от екселски таблици, споделя Радев.

За различни индустрии обаче качеството на записаните данни е различно. Нашата работа е да се научим какви са особеностите им и как да ги обработим, така че впоследствие да може най-лесно да се покаже информацията

Атанас Радев
Атанас Радев

Съсобственик и съосновател на Infinity Lambda

Преди да се започне самото събиране и организиране на данните, от Infinite Lambda се договарят с крайния клиент за точните му нужди. Това невинаги е изграждането на модел за четене на информация, а понякога е само събирането на всичко в едно централно езеро с данни (data lake), като процесът изисква да се потвърдят истинността на данните и техният първоизточник.

При желание на клиента за повече организация и структуриране компанията прилага триходов метод на работа. Първата стъпка е събирането на всички данни и тяхното структуриране в едно централно хранилище (т.нар. data warehouse). Следва процесът по разчитане на събраната информация и разбиране в детайл какво точно "разказва тя". Последната стъпка е организирането и представянето на предишните два компонента на крайните клиенти, така че да могат да правят запитвания към събраната база данни и да правят заключения, с които да оптимизират своите процеси.

Един от най-големите успехи на Infinite Lambda е в модната индустрия, където успява да помогне на ритейл компаниите да оптимизират своите разходи, да следят колко са зелени техните доставчици и да увеличат приходите си. "Първите ни потребители вече дадоха позитивен отзив. Една от компаниите, с които работим, има 12% по-добър марж на печалбата, което означава, че вече сме им спестили над четвърт милион", споделя Радев.

Поглед на Изток

Следващата голяма стъпка в развитието на компанията е навлизането на пазара в Югоизточна Азия. Според Радев това ще е и най-бързо растящият регион, където ще се търсят услуги от компании като неговата. "Първо, Югоизточна Азия е 2-3 години назад в технологиите, които се ползват в момента в САЩ и ЕС. Нашият опит ни дава предимство, тъй като компаниите навлизат доста ударно и консултантските услуги ще бъдат начинът да изградим имиджа си там", коментира Радев.

Бързият растеж на сектора се забелязва и от изследване на пазара, което са направили от Infinite Lambda. Според него в момента има търсене за над 1500 експерти в сферата, а отговарящите като опит, познания и възможност за работа в региона са около 300.

Една по-близка инвестиция на компанията, която скоро ще бъде факт, е нов офис в Пловдив, който ще отвори на 18 октомври. "Решихме да затворим стария офис в града и да отворим нов, двуетажен, точно пред Стария град. Първият етаж ще бъде офисът на "Инфинит ламбда", а вторият ще бъде споделено офис пространство. По този начин се надяваме да можем да привлечем хора и експерти от града и региона и да разраснем нашата екосистема от експерти в бранша, така че да можем и ние, и те да се развиваме успешно заедно. В зависимост от това колко успешен е проектът в Пловдив ще отворим и подобен офис в София", споделя Радев.

Q&A:

За кои индустрии работите основно?

Предимно работим в няколко индустрии - здравеопазване, телекомуникации, банкиране и устойчивост. Разполагаме и с различни проекти в deep tech.

Какви продукти предлагате?

Имаме три отделни продукта. Първият се появи чрез работата ни с The Francis Crick Institute и позволява споделянето на лабораторни и научни данни чрез облака, като минимизира или изцяло елиминира предишните процеси, които обикновено биха отнели 5-6 месеца, докато тези данни могат да бъдат споделени. Вторият е в облака и сферата на данните. Създадохме една голяма база данни от различни източници на информация за устойчивост - кои производители отговарят на изискванията на ЕС, и предоставяме тази информация на нашите клиенти. А третият продукт позволява правилното наблюдение при закупуването на стоки, така че да се поръчат точно толкова, колкото могат да се продадат, и да няма финансови загуби покрай промоции и намаления. И също да не се случи така, че да останете без стока и да изпуснете печалбите.
Все още няма коментари
Нов коментар