🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отопление и охлаждане от земята предлага българската "Ре Енерджи Инженеринг"

Компанията има клиенти от предимно битовия, административния и хотелиерския сектор, но вече навлизат и в индустриалния

Управителят на "Ре енерджи инженеринг" Георги Петров вижда безкраен потенциал за геотермалната енергия в България
Управителят на "Ре енерджи инженеринг" Георги Петров вижда безкраен потенциал за геотермалната енергия в България
Управителят на "Ре енерджи инженеринг" Георги Петров вижда безкраен потенциал за геотермалната енергия в България    ©  Надежда Чипева
Управителят на "Ре енерджи инженеринг" Георги Петров вижда безкраен потенциал за геотермалната енергия в България    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Ре енерджи инженеринг" започва да прави системи за геотермална енергия още когато технологията е непозната в България
  • Постепенно дейността се разраства, като екипът достига 30 души, а приходите - 2.5 млн. лв.
  • Компанията вече има център за сглобяване в София, планира още един в Стара Загора и разширяване на бизнеса

Отопление през зимата и охлаждане през лятото почти без пари с енергия директно под вашите крака. Макар да звучи учудващо, именно това предлага софийската "Ре енерджи инженеринг", която изгражда геотермални инсталации. Компанията е създадена през 2009 г. от трима инженери - Георги Петров, Любен Александров и Еким Бойчинов, а в момента за нея работят над 30 души, включително в свързаните компании. За 2021 г. приходите достигат 2.5 млн. лв., а печалбата е 200 хил. лв.

Бизнес в куфар

"Ре енерджи инженеринг" започва като идея на Петров, Александров и Бойчинов, които по това време разполагат само със своите познания, опит и едно куфарче с оборудване. Развитието от там управителят на компанията Петров определя като бавно и трудно заради липсата на популярност на технологията по онова време в България.

"Тогава с инж. Александров и инж. Бойчинов, без които компанията нямаше да съществува, осъзнахме нуждата от дейността. Бяхме пълни ентусиасти, което намирам за изключително романтично от днешния ми поглед. Заедно реализирахме тази идея и създадохме работещо към днешна дата предприятие в проектирането и изграждането на геотермални системи", коментира Петров.

Те успяват да спечелят два проекта, като използват печалбата, за да купят ново и модерно оборудване от Германия, чрез което да се докаже ефективността на услугата и продукта. Това според Петров бележи и действителното начало на компанията, тъй като те вече не трябва да се борят със скептицизма към технологията, а само с цените на пазара.

Успехите вече са на лице, тъй като финансовите показатели на "Ре енерджи инженеринг" следват стабилен и устойчив тренд на растеж, а през тази година компанията бе избрана за изпълнител на новия проект на умната фабрика "Шнайдер електрик" за изграждането на тяхната геотермална отоплителна инсталация - първата такава индустриална инсталация в такъв размер в страната.

"За системата за "Шнайдер електрик" сме предвидили 80 броя сондажа на дълбочина до 100 метра, което смятаме да изпълним в рамките на 60 работни дни. Времето за изпълнение на една такава система варира в зависимост от размерите на производствените мощности на съответната сондажна компания", коментира Петров.

Самата система представлява инсталация от геотермални сондажи, термопомпа и оборудването към нея, както и вътрешната инсталация (подово, стенно, таванно и вентилаторни конвектори). Топлообменниците (геосонди), пълни с ниско замръзваща течност (воден разтвор със соли или химикали), са положени вертикално на 100-150 м. в геотермален сондаж, който след полагането им се циментира с термоцимент, за да се осигури оптимален топлообмен между земните недра и циркулиращият разтвор. Тази течност се загрява от земята през зимата и топлината се отдава в термопомпата (хладилна машина). Посредством работата на хладилната машина, топлината се трансформира до високо температурна, за да затопли сградата. През лятото процесът е обратен - топлината се изземва от сградата чрез термопомпа, а след това се отдава под земята.

За пример на ефективността в офиса на компанията, който е и действаща лаборатория, където се правят изнесени лекции на университетите, има инсталирана такава система, с която поддържа постоянна целогодишна температура на комфорт.

Енергия от земята

Според управителя на "Ре енерджи инженеринг" в момента на пазара се разпознават два вида геотермални системи - дълбочинна и повърхностна. Освен цената, разликите между двете са дълбочината на сондиране в земята и енергията, която се достига. Дълбочинната геотермална енергия е обвързана по-скоро с големи инсталации от типа на геотермални централи, като там се сондира до 2-5 хил. метра надолу и се достига до топлина от около 100 градуса. Повърхностната геотермална енергия пък е тази, която е фокусът на "Ре енерджи инженеринг". Тя се използва за отопление на фабрики, жилища и други единични сгради. При нея се сондира средно до 100 - 150 метра, а температурата е около 15 градуса - достатъчна за охлаждане и отопление за битови и индустриални нужди.

"Ние разчитаме на постоянния температурен градиент, който е от порядъка на 15 градуса. В някой области като София температурата е изключително подходяща и достига 18 - 20 градуса. Мястото, където се намираме - в "София тех парк", има реално работеща система със сондаж и ние получаваме от земята 19 градуса в началото на всеки отоплителен сезон", коментира Петров.

Геотермалната енергия не е ограничена от локацията, нито от наличието на подземни гейзери или близост до активни или неактивни вулкани. Управителят на "Ре енерджи инженеринг" споделя, че такава близост определено прави самия процес много по-ефективен, но не е задължителен елемент. Според него енергийният потенциал от повърхността на земята до 150 м дълбочина в България дава безгранични възможности за обособяването на геотермална инсталация към всяка сграда.

"Потенциалът на геотермалната енергия е толкова голям, че тя би могла да покрие цялото енергийно потребление на Земята. Моите партньори и аз имаме конкретни идеи как бихме могли да реализираме геотермални енергийни централи и на българския пазар. Но за тях трябва инвеститор и подкрепа от институциите", споделя Петров.

Как се прави

Изграждането на една геотермална инсталация е в три отделни етапа. Първият е анализ на геофизичните параметри на земята, от който зависят броят и дълбочината на последователните сондажи. Следващият е изграждането на "сърцето на инсталацията" или самият енергиен център, който контролира целия процес и разпределя температурата из цялата сграда. Последната крачка е свързването на централата с топлопреносната мрежа. Според Петров няма разлика в процеса на изграждане на една инсталация за нуждите на фабрика или на жилищна сграда.

"Разликата между цената на конвенционалната инсталация - тип котли, радиатори, климатици и др., и геотермалната система, преди инфлацията беше от порядъка на 30 евро на кв.м застроена площ. Това означава, че геотермалните системи са абсолютно конкурентоспособни в ценово отношение на стандартните системи за комфорт", коментира Петров.

Да стоплиш квартала

Идеята за използването на геотермална инсталация за битови нужди на голяма част от населението изглежда примамлива, но това, което може би разубеждава масовия потребител, е представата за безкрайно дълбаене и слагане на тръби до всяка къща. Това обаче не е необходимо, като според Петров е възможно да се изгради една система, която да задоволи нуждите на цял квартал. За пример той дава германската система Kalte Netzwärme. Тя работи с едно централизирано поле от сондажи, към което се свързва топлопреносна мрежа за всяка една от желаещите да се включат сгради в квартала, където се добавя термопомпа, която повишава градуса на доставената енергия. Тоест от централата се взима енергия с нисък температурен потенциал, която се пренася чрез топлопреносната мрежа и накрая се сгрява допълнително от термопомпа в съответните сгради, покачвайки температурата до търсената според нуждите.

Това според мен е един много ефективен и евтин начин за отопление на административни сгради или публични такива като училища, детски градини и т.н.

Георги Петров
Георги Петров

Управител

Използването на геотермална система има своите предимства пред термопомпите. Геотермалните системи, които включват термална помпа в себе си за топлообмена, имат цикъл на живот от 25 години и нагоре, докато самостоятелните термопомпи са годни до 10-15 години. Разлика има и в потреблението на електричество - геотермалните системи потребяват около 50% по-малко електричество за отопление и охлаждане. По този начин докато геотермалната система може да бъде по-скъпа като първоначална инвестиция, само след няколко години тя вече е в печалба.

Все по-силно търсене

Състоянието на пазара за геотермална енергия Петров определя като доста изкривен, защото в момента търсенето изпреварва в пъти предлагането. Причината за това е поскъпването на енергийните ресурси заради войната в Украйна. Германия например смята да инсталира 10 млн. термопомпи до 2027 г. - нещо, което според управителя на "Ре енерджи инженеринг" ще създаде истински бум в индустрията.

"Според официален доклад на германското правителство в следващите десет години ще има недостиг на над 2 хил. сондажни машини и над 50 хил. експерта. И това е само в Германия", коментира Петров.

На фона на това се задава и един друг проблем - с техниката. "Ще се окажем в една лоша ситуация, в която ще искаме, но няма да можем да изградим такива съоръжения. Няма да има достъп до пазара, който вече е пренаситен със заявки от Западна Европа", коментира Петров.

Решение на този проблем чрез производство в страната според него не е възможно заради липсата на технологична експертиза и ноу-хау за качествено производство на критично важните компресори и топлообменници, които регулират температурния потенциал и капацитет на енергията, която се добива от земята. Друга причина на този етап е и слабият интерес и липсата на достатъчно търсене на пазара в страната и региона.

С идеи за развитие

Досегашните проекти и ситуацията на пазара са причината "Ре енерджи инженеринг" да погледне и в друга посока за развитие на бизнеса. Производствените термопомпени центрове традиционно се изграждат от екип експерти на място, което според Петров е сложен, трудоемък и скъп процес. "Трябва да пристигне оборудването, да се осигурят хора на място. При изграждането на подобни системи, колкото и да е добър проектът, човек не може да предвиди 100% от компонентите, които са необходими", коментира той.

Решението на "Ре енерджи инженеринг" е създаването на център в София, където да се сглобяват енергийните системи и да се транспортират готови до клиента. Първите такива вече са в процес на производство, а с тях от компанията виждат в бъдеще възможност за отваряне и на второ производство в Стара Загора. На този етап пазарът на продуктите на компанията е Западна Европа.

Друга част от идеите за развитие на "Ре енерджи инженеринг" е увеличаването на екипите за сондажи и самите машини, което би позволило на компанията да прави около 1000 сондажа на година или по 15 проекта като този на "Шнайдер електрик".

Q&A

Проектът за "Шнайдер електрик" първият такъв ли е за компанията?

- Може да се каже, че е първият индустриален, като колегите от Франция се спряха на нас именно, защото сме специализирана компания с един предмет на дейност - геотермия. През годините сме проектирали и реализирали стотици инсталации в училища, детски градини, жилищни апартаменти, реконструкции на хотели и др.

След като стана ясно, че ще го изпълнявате, получихте ли запитвания от други компании в района?

- Има интерес, да, водим разговори с още един индустриалец. "Шнайдер електрик" е първият на този етап, но само месец по-рано изградихме система в по-малък мащаб за друг индустриалец в Пловдив, която даже вече е в експлоатация.

Имате ли проекти извън България?

- Да. Имахме проекти в Германия, Гърция. В момента сме в процес на регистриране на германско дружество и с нашите колеги там планираме както краткосрочни, така и дългосрочни инициативи в страната.
Все още няма коментари
Нов коментар