"Делта соурс": Белгийската IT компания с български корени

С разработка на софтуер по поръчка за белгийски компании погледът на българската компания е към все по-големи предизвикателства

Александър Джонгаров е първият кадър на Делта Соурс, а от 2016 и съдружник
Александър Джонгаров е първият кадър на Делта Соурс, а от 2016 и съдружник
Александър Джонгаров е първият кадър на Делта Соурс, а от 2016 и съдружник    ©  Delta Source
Александър Джонгаров е първият кадър на Делта Соурс, а от 2016 и съдружник    ©  Delta Source
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • "Делта соурс" е белгийско-българска компания, разработваща софтуер по поръчка.
  • Компанията залага на плавен и качествен растеж на своите кадри и избягва наемане "на пожар".
  • Ковид пандемията представя нови възможности, но и проблеми.

Историята за неродената мома. Така на шега определя пътя на "Делта соурс" нейният управител и съдружник Александър Джонгаров. Започнала през 2012 г. като партньорство между двама белгийци и Джонгаров, който е и първият им служител, компанията разработва софтуерни решения за оптимизация и автоматизация на процеси и дейности в сферата на банкирането, телекомуникациите и т.н. Едва няколко години по-късно чуждестранните предприемачи създават белгийската Delta Source, която днес е основен собственик на българския бизнес. Със своите 24 служители компанията предлага и услугата Team as a Service, където се отдава под наем цял екип от експерти на клиенти. А това прави намирането на решения много по-бързо и ефективно. С годините приходите растат, като за 2021 г. са малко над 1 млн. лв.

Търсят се хора

Компанията е основана от Марк Нотен и Дан Кетс - белгийски програмисти, които се запознават покрай общ проект. Тогава те се сблъскват с реалността, че има прекалено много проекти, но недостатъчно кадри, и решават да потърсят и другаде. Връзката с България става чрез техен колега българин, който живее в Белгия. Той им помага да намерят контакти в страната и да се запознаят със състоянието на пазара, което допълнително улеснява избора им на локация.

"На първата ни среща, когато ме интервюираха за работа, ме попитаха: "Защо мислиш, че сме тук?" Моят отговор логично беше: "Защото е евтина работната ръка." Те признаха, че това е една от причините, но главната им мотивация е, че в Западна Европа няма достатъчно човешки ресурс и възможностите за растеж са ограничени, докато в България виждат голям потенциал за развитие", разказва Джонгаров.

Дъщерята преди майката

Така с офис до "Джумаята" в Пловдив започва историята на "Делта соурс", в която първоначално са наети само Джонгаров и още един българин. Стратегията на Нотен и Кетс е да продължат да работят като консултанти в Белгия и по този начин да генерират проекти, които после да се разработват в компанията в България. За кратко Джонгаров се присъединява към тях в Белгия, но решава, че животът там не е за него, и се връща в Пловдив, където започва да разширява екипа.

Три години по-късно двамата основатели създават белгийската Delta Source, която влиза като собственик в българската компания едва през септември 2022 г. Дотогава чуждите предприемачи участват като физически лица в дружеството.

"Това за мен е забавният факт - че в момента компанията майка е все още в етап на развитие и набиране на кадри. Процесът тече по-бавно отколкото при нас, което за мен доказва, че въпреки всичко България като пазар има още много поле за развитие и усвояване", коментира Джонгаров.

Стъпка по стъпка

Философията на "Делта соурс" е постепенно да набира и развива кадрите си. Една от причините за това е желанието за органичен и качествен растеж, но роля играе и ограниченият ресурс, с който първоначално разполагат.

"Ние си бяхме стартъп, който се финансираше изцяло от възнагражденията на двамата основатели за консултантски услуги. Те вкарваха своите спестявания и инвестираха в развитието на компанията, заради което наблегнахме на качеството и плавното разрастване - взимаме нов човек, обучаваме го 5-6 месеца и тогава взимаме следващия", коментира Джонгаров.

Този метод за набиране на кадри продължава да е в основата на "Делта соурс" и до днес. По думите на управителя компанията покрива изцяло сертифицирането на своите експерти. Така се избягва ситуация като в други IT фирми, където има един експерт с опит, който преразделя работата си на младши специалисти и играе ролята на надзор. Това от своя страна дава по-голяма гъвкавост на "Делта соурс" и улеснява комуникацията между отделните звена.

Според Джонгаров именно липсата на комуникация в големите корпорации ги забавя и прави неефективни. А тя е ключова за развитието на експертите и успеха на една фирма.

"Тук всеки, който научи нещо ново, прави презентация или уъркшоп и го споделя с останалите. А когато някой има проблем, не се притеснява да се обърне към по-опитен колега и заедно да намерят решение, вместо да се страхува да попита. Това прави разликата", коментира Джонгаров.

Code from home, или работа от вкъщи

Като всяка компания и "Делта соурс" преминава през ковид кризата, но според нейния управител от финансова гледна точка тя се е отразила положително. За IT сектора тя като цяло носи много повече проекти и по-широк достъп до клиенти, които до този момент са предпочитали разработчиците да присъстват на място. С работата от вкъщи ситуацията се променя. Но това идва и с нови трудности.

"Някои от колегите предпочитат този метод на работа и даже са много по-продуктивни от преди. Проблем обаче е с набирането на нови хора, защото те още не са били в офиса и не са изградили комуникацията и взаимоотношения с колегите. Идва и притеснението на много работодатели за това как да се изгражда доверие с тези нови попълнения или че те ще се "скатават" от вкъщи. Според мен обаче, ако човек иска да се скатава, може да го прави и в офиса", коментира Джонгаров.

Най-важното за изграждането на доверие в такава ситуация според управителя е мотивацията на хората за работа и подборът на кадри. Две неща, които за него са свързани, защото при липса на вътрешна мотивация човек трудно може да бъде накаран да бъде по-деен. Разграничение тук Джонгаров прави и в мотивацията на хората да станат IT специалисти - опитът му сочи, че тези, които влизат в професията само заради големите заплати, не остават задълго или не успяват да се наложат.

"Реално имаме възможност да се разраснем двойно, но не го правим. Защото тогава се губи контрол над качеството. Показателно според мен е, че за 10 години са ни напуснали само двама човека. Причината и при двамата беше еднаква - че партньорите им се местят в София и те имат интерес в други продуктови пазари", коментира Джонгаров.

Друг проблем, който дойде с ковид, беше навлизането на големи американски и международни компании в страната, които започнаха да предлагат много по-високи и в някои ситуации неконкурентни заплати. Това според управителя на "Делта соурс" обаче има и добра страна, тъй като предизвиква работодателите да предоставят най-добрите условия за своите експерти. Решение, което от пловдивската компания са намерили в по-добър баланс между работно време и личен живот за служителите си.

"Да, има офиси, които плащат главоломни заплати - по 10-15 хил. лв. на месец, но това, което се изпуска да се спомене, е, че тези цифри си идват с цена. Става въпрос за работно време от 9 до 22 часа и после работни срещи, които могат да продължат до 2-3 часа сутринта. Така се влиза в един цикъл на работа - сън - работа и въпреки че правиш много пари, прегаряш и нямаш личен живот. При нас е изключително рядко някой да работи след 17 часа, а ако го прави, е изключение, а не норма", коментира Джонгаров.

Бъдещето е по-голямо

Визията на "Делта соурс" за бъдещето е да разшири екипа си и да успее да привлече по-големи и дългосрочни проекти, които според нейния управител са най-добрите от финансова гледна точка, а и откъм възможност за развитие на техническите познания на техните кадри. До този момент пловдивската фирма е работила с големи компании като Cisco, Monster, а от миналата година KBC и др.

"Това, че работим с такива големи фирим, за мен е доказателство, че сме качествени. Нашата философия е, че качеството не може да се компрометира за сметка на скоростта. Понякога клиент иска да направим нещо по-бързо, но с пропуски, и нашите колеги отказват да работят по проект по този начин. Защото е важно работата да се свърши качествено, за да няма проблем клиентът след няколко години", коментира Джонгаров.

Q&A:

Успяват ли университетите да предоставят качествено образование във вашата сфера?

До голяма степен има липса в образованието и това се дължи най-вече на държавата. Проблемът е и с раждаемостта - тези, родени през 1994-1999 г. са малобройни, поради което се затварят училища и градини, но в университетите гледат да запълнят бройка. Там заплащането не е на брой реализирани студенти, а на глава, което води до проблема, че всеки може да завърши. Университетите си затварят очите за отсъствия, а преди имаше контрол. Има университети, които се справят добре, и такива, които не се справят. Съществува и разбирането, че всички трябва да станем висшисти. Ами не всички трябва да станем висшисти, по-добре човек да си работи това, което го радва.

Друг проблем е, че в университетите няма експерти от сферата, които да преподават. България се превърна в своеобразен хъб за IT, но хората си остават в частния сектор и не искат да преподават, защото заплащането е несъотносимо. В момента бизнесът страда от това. Ние имаме близки взаимоотношения с Техническия университет. Има и много добри примери, които липсваха по мое време - университетите канят експерти от фирми да обясняват на студентите за индустрията, за която учат, и да им помагат да правят избор за своето бъдеще. Но това далеч не е достатъчно.

Как решавате вие този проблем?

Предлагаме стажантска програма и сме забелязали, че най-лоялните колеги са тези, които са започнали от стажанти. Реално голяма част от нашите експерти са започнали с нас и са се изградили. Много от тях искат и да станат ментори, за да видят как е от другата страна. А това им помага и да се развиват, да откриват по-добри и ефикасни начини да изпълняват задълженията си, които досега не са забелязали.
Все още няма коментари
Нов коментар