С една трета падат обявите за работа в IT сектора през февруари

Спрямо януари тази година спадът е 6%, показват данните на JobTiger

Търсенето на IT специалисти намалява основно заради връщането към "нормалното" ниво от преди войната в Украйна и пандемията от ковид-19.
Търсенето на IT специалисти намалява основно заради връщането към "нормалното" ниво от преди войната в Украйна и пандемията от ковид-19.
Търсенето на IT специалисти намалява основно заради връщането към "нормалното" ниво от преди войната в Украйна и пандемията от ковид-19.    ©  Надежда Чипева
Търсенето на IT специалисти намалява основно заради връщането към "нормалното" ниво от преди войната в Украйна и пандемията от ковид-19.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обявите за работа в IT сектора са намалели с 34% през този февруари спрямо същия месец на предходната година, показват данни на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. Така тенденцията за спад се запазва - през януари тази година понижението на годишна база беше 30%.

През февруари спрямо януари тази година отворените позиции в тех индустрията са надолу с 6% (320) и достигат над 5300 обяви от общо 46 хил. за всички сектори. Спадът в отворените позиции в България се случва на фона на масовите съкращения в технологичния сектор в световен мащаб. По данни на Statista от началото на 2022 г. до края на февруари тази година са освободени над 283 хиляди души. Около 68% от тях са в САЩ, като Amazon (18 хил.), Alphabet - Google (12 хил.) и Meta - Facebook (11 хил.) са гигантите с най-много освободени служители.

Българският IT сектор все още не е повлиян от глобалните тенденции. През цялата 2022 г., както и до момента на тази година не се наблюдават сериозни съкращения на работната ръка. Очакванията за 2023 г. са единствено за спад на разкриването на нови работни места, но не и намаляване на служителите.

Според данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в IT сектора специалистите са над 50 хил. души, а през следващите години ще са необходими още 34 хил. Те ще са трудни за откриване според годишния доклад за 2022 г. на асоциацията поради факта, че държавните университети и академиите не произвеждат достатъчно кадри. А след като от години търсенето на такива специалисти надвишава предлагането, намаляването на новите отворени позиции не би било проблем.

Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и изпълнителен директор на "Империя онлайн", още през януари сподели пред "Капитал", че българската тех индустрия едва ли ще бъде сполетяна от случващото се на големите пазари. Тогава той посочи, че 2022 г. е била силна до голяма степен благодарение на войната в Украйна, която принуди много софтуерни компании от там и Русия да се пренасочат към България.

"Спадът в разкриването на нови работни места е по-скоро връщане към "нормалните" години от преди войната, но и преди пандемията, по време на която също имаше бум на търсенето на специалисти", коментира отново Доброслав Димитров пред "Капитал" след излизането на данните на JobTiger. Според него намаленото търсене на хора "няма да е краят на света", както е и в Силициевата долина в САЩ.

Общ спад

Освен в IT сектора спад на годишна база през февруари се наблюдава и в общия брой на обявите. Той е 6% или около 2500 обяви по-малко спрямо февруари 2022 г. Следващите сектори с голямо намаление са "Маркетинг и реклама" (14%), "Административни и обслужващи дейности" (6%) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (4%).

В същото време индустриите "Логистика и транспорт" (10%), "Търговия и продажби"(8%) и "Строителство" (7%) са с ръст спрямо същия период на миналата година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atanas_danailov avatar :-@
    Атанас Данаилов
    • - 15
    • + 2

    Гарантирано от новото БКП - БСП-ДБ-ПП!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 20
    • + 4

    Точно тези млади полезни идиоти дошли от селата в големите градове и станали "програмисти" подкрепят така наречената Промяна. Те подкрепят и външната политика на демократите в САЩ, политика на конфронтации, санкции, миграция, на цветни и кървави революции, военни преврати, заплахи, изнудване, тероризъм, разпалване на войни и т.н. Е виждаме тази политики до какво довежда тези млади "технологични" полезни идиоти в тяхната сфера. Хиляди работни места в ИТ сектора се освобождават ежедневно в световен мащаб. Но тези млади хора ще усетят какво са направили с Промяната на явни измамници и шарлатани когато мутрите започнат пак да ги бият по улиците, а вече са започнали и да им изчезват и колите пред блоковете.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#2] от "scuby":

    Много поздрави на Буци да пратиш :)

    Нередност?
Нов коментар