🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на AI криптовалутите

Изкуственият интелект навлиза и в блокчейн пространството, като помага за взимане на инвестиционни решения

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • AI крипто има потенциала да революционизира пространството на криптовалутите, подобрявайки потребителското изживяване, скалируемостта и сигурността на блокчейн мрежите.
  • Преглед на проектите SingularityNET, Fetch.ai и Ocean Protocol, техните екосистеми и начин на работа.
  • Инвестирането в AI крипто идва с присъщи рискове, включително сложността на тези проекти, регулаторната несигурност и нестабилността на пазара.

Изкуственият интелект (AI) е може би най-бързо развиващата се област, която има потенциала да революционизира начина, по който работим, взаимодействаме и живеем. През последните няколко месеца AI и по специфично ChatGPT привлече значително внимание и милиони потребители за отрицателно време заради способността му да генерира текстове, да отговаря на заявки и да обработва информация. AI също се представя и като обещаваща технология в криптопространството с появата на AI монети, които са криптовалути, които по някакъв начин използват AI за подобряване на потребителското изживяване, мащабируемостта и сигурността на блокчейн мрежите си.

Захранвани от AI токени поддържат различни AI проекти за децентрализирана търговия и пазари, автономни задачи, пазарни прогнози и портфолио мениджмънт. Тези токени също позволяват търговия и се използват за транзакции. С подходящите данни AI може да бъде обучен да забелязва незаконни дейности, пазарни тенденции и инвестиционни възможности наред с други негови приложения, което го прави ценен инструмент в света на криптовалутите. Потенциалът на AI за подобряване на сигурността, скалируемостта, потребителското изживяване и пазарното прогнозиране на много блокчейн проекти предостави нова и иновативна рамка за разработчиците за създаване на ефективни, прозрачни приложения и услуги.

Тъй като светът на изкуствения интелект расте и напредва, не е изненада, че мнозина в криптопространството се стремят да го използват и за печалба. Има много AI криптовалути, които да наблюдавате, докато манията около този сектор се засилва, защото подобно на ръста на гейминг проектите от края на по-миналата година, експоненциалният растеж в това пространство е изключително привлекателен.

Използвайки Google trends, може да проследим интереса на търсения на AI crypto за последните 30 дни. Те са намалели от връхната си точка, когато AI crypto e било основно търсене на 7 февруари до едва по-малко от една пета от интереса днес. Според данните за търсения по региони България е на 5 място по търсене на AI crypto след Катар, Кипър, Ливан и Литва. Пазарната капитализация на AI койните според данни от Coingecko e 1.835 млрд. долара.

Скорошният спад в трафика от търсене корелира с пазарното представяне на сектора, тъй като като водещите проекти като SingularityNET, Fetch и Ocean Protocol отбелязаха значителни печалби през изминалите седмици, но стойността им намаля след спада на биткойн и етър, след което се възстановява. Според данни от Coinmarketcap секторът на изкуствения интелект превъзхожда по-голямата част от криптоиндустрията по възвращаемост от началото на годината досега. Задвижваните от AI проекти има своите уникални приложения за решаване на проблеми в криптопространството, като се започне от облачни изчислителни услуги до позволяване на сигурно споделяне на данни.

SingularityNET (AGIX)

AGIX е най-голямата AI монета по пазарна капитализация, на 94-то място сред всички останали криптовалути с 502 млн. долара и е токенът на платформата SingularityNET. Тя предоставя децентрализирани блокчейн услуги и пазари с отворен код, за да може нейните потребителите да купуват или продават множество AI продукти, както и позволява търговията с данни, модели и други инструменти за подобряване на AI чрез обучение. Към момента циркулиращото количество AGIX e 1.2 млрд. монети, а цената на монета е 38 цента.

Fetch.ai (FET)

Fetch.ai е децентрализирана платформа с отворен код, която има за цел да създаде инфраструктура за изграждане на цифрова икономика. Тази платформа използва AI, за да позволи на потребителите да създават автономни икономически агенти. Тези агенти взаимодействат помежду си, за да извършват действия като вземане на решения, анализ на данни и прогнози.

FET токенът, естественият дигитален актив на екосистемата Fetch.ai, претърпя значителен скок от 56% през последния месец до пик от 57 цента. В момента FET e втората по големина AI криптовалута с пазарна капитализация от 458 млрд. долара, 1 млрд. циркулиращи монети и цена на 1 монета от 44 цента. Платформата разполага с колекция от приложения за автономни икономически агенти (AEA), които могат да функционират независимо и да комуникират помежду си, както е описано на уебсайта Fetch.ai.

Продавайки приблизително 6.4% от общото предлагане на FET в частна продажба през февруари 2019 г., компанията събира над 69 млн. долара с помощта на Binance Launchpad. В началото на 2021 г. Fetch.ai представя своята основна мрежа v2, която включва 30 валидатора и потребителите й значително нарастват. Скорошният скок в интереса към AI криптовалутите очевидно помага на Fetch да се разграничи от много от останали AI проект

"Силата на изкуствения интелект е, че може да бъде използван за намирането на качествени решения, основани на данни и принципи, вместо да разчита на човешките реакции, основани на емоция. Можем да разберем кога е оптималният момент да инвестираме в каквото и да било, какъв е оптималният момент да купим, да продадем или да задържим, защото, използвайки AI, гарантираме комплексно решение", коментира по време на последното издание на Sofia Crypto Meetup Николай Димитров, който е разработчик и представител на общността на Fetch.ai.

Ocean Protocol (OCEAN)

Ocean Protocol е общност, ориентирана към блокчейн, която позволява на хората и организациите бързо да разгърнат потенциала на своите данни и да правят пари от тях, като използват токени за данни, базирани на ERC-20 на ethereum.

Личните данни са изключително ценни за бизнес приложения. Данните обаче са трудни за достъп поради проблеми с поверителността и контрола. Механизмът за изчисление към данни на протокола Ocean решава този проблем, като позволява достъп до лични данни, вместо да ги споделя директно. По този начин потребителите могат да имат достъп до данни, без да компрометират поверителността или контрола. Собствениците на данни могат да използват AI алгоритми за обучение на AI модели за различни приложения, като например подобряване на точността на прогнозиране.

Интегрирането на AI с блокчейн създаде много AI криптопроекти. Te имат за цел да интегрират AI и да осигурят сигурен и ефективен начин за използване на потенциала на AI в блокчейн протоколите, които се пишат и развиват всекидневно. Инвестирането в AI крипто също може да бъде рисковано поради няколко причини. Първо, технологията все още е в начален етап и няма гаранция, че токените, задвижвани от AI, ще бъдат широко възприети в бъдеще. Освен това сложността на тези проекти може да затрудни инвеститорите да ги разберат напълно, което води до повишен риск от финансови загуби поради непредвидени обстоятелства. Регулаторната несигурност също представлява предизвикателство, тъй като няма ясна рамка за регулиране на тези проекти. Търговията с малко от тях става на централизирани борси.

Пазарът на AI крипто е изключително нестабилен и стойността на AI токените може да варира бързо, което да доведе до значителни загуби за инвеститорите, които не наблюдават внимателно пазара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 4
    • + 2

    Как не ви домързя да пишете толкова дълга статия за едни обикновенни шиткоини, които днес ги има утре ги няма и накрая винаги пишман инвеститорите го духат

    То ако е нещо много хубаво няма да се налага да го рекламират на балъците

    Нередност?
  • 2
    balada avatar :-P
    balada
    • + 1

    Крипто валута с AI -Дали могат да се "учат" да се самоувеличават 😊?

    Нередност?
Нов коментар