Teva премества производството на Sudocrem от Дъблин в Троян от 2023 г.

В българския завод ще бъдат разкрити 50 - 70 нови работни места

Заводът в Троян ще започне да произвежда крема от 2023 г.
Заводът в Троян ще започне да произвежда крема от 2023 г.
Заводът в Троян ще започне да произвежда крема от 2023 г.    ©  "Тева"
Заводът в Троян ще започне да произвежда крема от 2023 г.    ©  "Тева"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Израелската група Teva Pharmaceutical, която преди пет години придоби фармацевтичните заводи в Троян и Дупница като част от сделката за Actavis, ще премести производството на емблематичния ирландски крем Sudocrem от Дъблин в България. Компанията е съобщила на служителите в дъблинското предградие Балдойл, че планира до края на 2022 г. да затвори предприятието, което ще доведе до съкращаването на 110 работници там, съобщиха ирландските медии. Информацията беше потвърдена за "Капитал" от българската "Тева фарма", откъдето уточниха, че производството ще бъде поето от завода в Троян, което ще създаде 50 - 70 нови работни места.

Съкращаване на разходите

В съобщение на компанията, цитирано от ирландските медии, се посочва, че решението за закриването на предприятието е част от по-мащабна програма на Teva за оптимизиране на глобалната производствена мрежа. Старшият директор по корпоративните въпроси в Teva - Обединено кралство и Ирландия, Пол Уилямс е коментирал пред RTE, че конкуренцията на пазара е "убийствена" и компанията трябва да съкрати разходите. Групата ще запази завода си в Уотърфорд, където се произвеждат инхалатори и други респираторни продукти и където работят около 500 души, както и търговската си дейност в Ирландия.

90 години история

Новината за прекратяването на производството на знаковия ирландски бранд беше широко отразена в местните медии. Sudocrem е създаден от дъблинския аптекар Томас Смит през 1931 г. и тъй като бързо набира популярност, производството му е преместено в отделна фабрика през 1940 г. Кремът се използва за лечение и профилактика на подсичане при бебета, екземи, обриви и други кожни проблеми. Първоначалното му име е "Кремът на Смит", което по-късно е променено на Soothing Cream (успокояващ крем), което пък ирландците променят на Sudocrem.

Днес кремът се продава в повече от 40 държави. Продуктът наскоро влезе в новините, след като Мадона публикува своя снимка в Twitter, на която отзад се виждаше бурканче Sudocrem.

Teva придоби Sudocrem като част от сделката за Actavis през 2016 г. Две години по-рано Actavis плати 25 млрд. долара на Forest Laboratories, която тогава произвеждаше крема.

В България - след две години

От "Тева" коментираха за "Капитал", че са обявили постепенното преустановяване на работа и затварянето на завода в Балдойл като част от програмата си за оптимизация и подобряване на ефективността на производствената мрежа. В резултат на това производството на продукта Sudocrem ще бъде преместено в завода на "Тева" в Троян от януари 2023 г.

"Производството на Sudocrem ще продължи както обикновено в Балдойл през следващите 19 месеца, докато заводът в Троян се подготвя за тази стратегическа стъпка. Очаква се в завода на "Тева" в Троян да бъдат разкрити между 50 и 70 нови работни места, в зависимост от годишните увеличения на обемите", съобщават от компанията.

Заводът в Троян е по-малката българска производствена мощност на израелския концерн, като в него се произвеждат предимно течни лекарствени форми - сиропи, гелове, кремове и др. Продукцията се изнася в над 40 пазара по света, главно Русия, Украйна, Казахстан, Германия, Холандия и други. Групата притежава и завода в Дупница. Тя ги придоби като част от сделката за Actavis, като запази името до края на миналата година, когато бизнесът беше ребрандиран.

Централата на Teva се намира в Израел, а основните й пазари са САЩ, Европа и др. Групата има 46 завода в 22 държави и над 40 хил. служители. Приходите й за 2020 г. са в размер на 16.7 млрд. долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donvanios avatar :-|
    donvanios
    • - 1

    Не плащат дивиденти, хиляди акционери на заводите в България нищо не получават. Крият истинската печалба от дейността, експлоатират местните работници. Капитал, можете това да разследвате, а не да пишете пиар статии.

    Нередност?
  • 2
    daniboy avatar :-|
    Daniboy

    До коментар [#] от "":

    Мда, от предприятието в Ирландия ще съкратят 110 човека, за да назначат 50-70 в България.
    Накрая ще се окаже, че ще са 30-40.

    Нередност?
Нов коментар