🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Parker Hannifin купува отбранителната компания Meggitt за 7.1 млрд. паунда

Това е поредна сделка между американска и британска фирма във военнопромишления комплекс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската корпорация Parker Hannifin ще придобие британската Meggitt в сделка за 7.1 млрд. паунда. Английският производител, който е специализиран в авиационната и военна промишленост, заяви, че са избрали офертата на Parker, защото са сигурни в управленския модел на американската корпорация. "Бордът е сигурен, че Parker ще са отговорни собственици и единодушно препоръчваме тяхната оферта", казва изпълнителният директор на компанията сър Найджъл Ръд.

Това е поредна сделка, сключена между американски и английски фирми от сектора. Миналата седмица беше обявено постигането на договорка между експерта в сферата на отбраната Ultra Electronics и частната Cobham, като цената на придобиването е 2.6 млрд. паунда. Правителството на Острова обаче заяви готовност да се намеси в сделката, след като я оценява като "критична" за сферата. По-рано пропаднаха преговорите между машиностроителния холдинг Senior и американската инвестиционна компания Lone Star.

Ангажименти пред правителството в Лондон

За да отговори на тези притеснения, от Parker са поели куп ангажименти пред британското правителство. Изпълнението на вече подписани договори, запазване на мнозинство от британци в борда, запазване на по- голямата част от над двете хиляди работни места и увеличаване на инвестициите в научна и развойна дейност са мерките, за които е било постигнато съгласие. Пред Financial Times изпълнителният директор на американската компания Том Уилямс заяви, че преговорите с официални правителствени лица се водят в момента и е сигурен, че те ще завършат позитивно. Причина за увереността му е, че американската компания е "стратегически купувач, който вече снабдява армията на Обединеното кралство". Parker развива дейност на Острова от 50 години, като е работила с Министерството на отбраната, Rolls Royce и Airbus UK. Досега е вложила 970 млн. долара за придобиването на различни английски фирми от сектора.

Според Уилямс разширяването на портфолиото на компанията е бил основният мотив за покупката. Системи за спиране, за сигурност, сензори от следващо поколение, както и електрически клапани са конкретните неща от каталога на Meggitt, които са я привлекли най-много. "Заедно може да сме по-полезни на нашите клиенти чрез иновация, ускорен процес по развитие и допълващо се портфолио от авиационни и отбранителни технологии", добавя Уилямс. От интеграцията на двете компании ще бъдат спестени разходи за 300 млн. долара.

Сделката идва няколко дни след като британският производител отчете печалба от 49 млн. паунда за полугодието, с което заличи загубите от слабата за сектора 2020 г.