🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Купува ли си армията "лодки за разходки" за 1+1 млрд. лв.

Военноморските сили са маскирали допълнителни разходи за стотици милиони, поръчвайки два патрулни кораба без боеприпаси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през лятото на 2018 г. българският парламент гласува проекта за придобиване на два модулни патрулни кораба нуждите на бойния ни флот на стойност близо 1 млрд. лв. с ДДС, само един депутат обръща внимание на един "дребен" детайл. В изказването си народният представител от БСП Петър Витанов отбелязва, че при събирането на необвързващи оферти нито една от фирмите не е предложила доставка на боеприпаси за плавателните съдове. Последващ дебат по темата няма и модернизационната програма за флота бързо получава "зелена светлина". Близо три години по-късно стана ясно, че този "дребен" детайл вероятно ще струва на българските данъкоплатци още между 400 млн. и 1 млрд. лв.

"Сключен е договор с германската фирма Lurssen, част от парите са платени и дотук всичко е безпроблемно. Това, което аз лично като гражданин не знаех, е, че корабите са закупени, но без боеприпаси. Беше ми обяснено, че това е един много нормален процес и така се прави. И все пак мисля, че е важно да се знае, че предстои да се работи по проект за придобиването на боеприпаси", обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов първата си официална медийна изява преди седмица. Според него приблизителната цена на боекомплектите за патрулните плавателни съдове варира между 400-500 млн. и 1 млрд. лв. в зависимост от типа. "Това е една сделка с много сериозни финансови параметри", обобщи министърът.

Залагането на скрити разходи като липса на боеприпаси, последваща логистична поддръжка и нужда от инвестиции в инфрастуктура е стандартна практика на българските военни, когато искат да прокарат даден проект на политическо ниво, без да плашат обществото с твърде висока цена. Всъщност за това, че двата нови бойни кораба ще дойдат само с минимално въоръжение за основното им оръдие, но не и с торпеда и ракети - както зенитни, така и за морски/наземни цели, неофициално се говореше още в самото начало на тръжната процедура, но никой от военното ведомство не го обяви открито.

Един тип ракети за цялата армия?

За възможността за закупуването на ракетите тип "повърхност-повърхност" се заговори още миналата есен, като в Министерството на отбраната се е обсъждала опцията да се вземе един стандартизиран тип, с който да се въоръжат не само военноморските сили, но и бреговата охрана, авиацията и евентуално пехотата. В случая обаче германската корабостроителна компания Lurssen има потенциала да предреши този избор като инсталира определени тип ракети на двата нови плавателни съда - в случая RBS-15 Mk3, които се произвеждат от шведската фирма Saab Bofors Dynamics и немската Diehl Defence. Специфичният момент в случая е, че за разлика от корабните оръдия и торпедата, които са стандартизирани в НАТО, ракетите вървят ръка за ръка с точно определен тип пускови установки. Така че изборът, който скоро трябва да се направи при патрулните кораби, вероятно ще наклони везните за типа ракети, с който ще бъдат оборудвани и другите видове въоръжени сили в бъдеще. Защото няма логика да купуваш няколко различни вида, когато можеш да постигаш икономия от мащаба, поръчки на едро и по-ефективно логистично обслужване.

Затова през миналата есен предварителни совалки за евентуална доставка на ракети започнаха да провеждат и европейският отбранителен концерн MDBA с френските Exocet, както и норвежката Kongsberg с Naval Strike Missile (NSM). Настоящата активизация по темата идва в резултат на алтернативна оферта, направена именно от Kongsberg, които са успели да обърнат в своя полза подобен търг в съседна Румъния, влизайки в партньорство с голямата щатската отбранителна корпорация Raytheon Technologies. По време на разговори в нашето Министерство на отбраната представителите на компанията са предложили както нов вариант на NSM, така и по-стари боеприпаси от арсенала на норвежката армия, които имат 20 години остатъчен ресурс и могат да дойдат на по-конкурентна цена. Странното в случая с търга за патрулните кораби обаче е, че при подписването България де факто е делегирала избора на въоръжение на германската корабостроителница, която в случая е заложила на електроника и ракети RBS-15 Mk3 от Saab поради дългогодишното традиционно партньорство на шведската оръжейна фирма с германската Diehl Defence. По подобен начин Министерството на отбраната действаше и при проваления търг за бойните машини на сухопътни войски, където фирмите интегратори сами трябваше да изберат само един точно определен тип купол и бойни системи.

Флотът ще търси "друг подход" при боеприпасите

"Не сме си купили лодки за разходки. Ние се вместихме в определената сума от Народното събрание и по съществото си цената за придобиване на два модулни патрулни кораба, които по друга класификация са между голяма корвета и малка фрегата, е безпрецедентна при този тип сделки. За по-малко от 500 млн. евро с ДДС ние придобихме два наистина качествени военноморски съда", коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по повод сделката за патрулните кораби. Според него не може да се планира закупуването на боеприпасите, преди да е ясна конфигурацията на кораба, а фирмата-победител в търга, е спечелила "с определена конфигурация" на въоръжението. Той твърди, че доставката на боеприпаси няма да е еднократен процес и той може да върви паралелно до получаване на първия кораб през 2025 г.

Адмирал Ефтимов смята също така, че доставката на ракети може и да не става под формата на проект за инвестиционен разход, който да се одобрява от парламента, а като процес в рамките на бюджета на военното министерство. Той допуска, че одобрение на депутатите може да се даде само при първоначалното придобиване на ракетите. На аргумента, че всички сделки над 100 млн. лв. трябва да минават през парламента, началникът на отбраната отговори, че "има и друг подход", защото няма нужда първоначално да придобиваме няколко боекомплекта. "Ние ще се съобразим с финансовите възможности. Няма заложени параметри, които да казват, че на кораба трябва да има N броя ракети. Можем да си позволим да бъдем гъвкави, но да осигурим достатъчен отбранителен потенциал.", убеден е адмиралът.

"Трябва да се знае, че е приключила сделката за закупуването на корабите, но предстои задължително и сделка за закупуване на боеприпаси и тя е на сериозна цена", допълни по този повод министър Георги Панайотов. Според него не корабостроителницата, а страната ни в крайна сметка ще води преговорите и ще направи избора какви да са боеприпасите за новите патрулни плавателни съдове. "Корабът е с определена конфигурация и ще избираме боеприпасите на базата на конфигурацията. Да, Lurssen спечели с ракети RBS-15 Mk3", уточни след това адмирал Ефтимов. Според него сделката за корабите в момента действително е обект на голям интерес дали някои от оръжейните системи и сензорите могат да бъдат заменени. Ефтимов обаче се опасява, че възможните промени може да подложат на риск проекта като срокове и финансови параметри. "Фирмите, които сега предлагат, трябваше да бъдат активни, когато България поиска оферти за двата кораба от няколко компании. Работата на поддоставчиците беше да работят с корабопроизводителите", смята адмиралът. По неофициална информация има шанс Saab, които са доставчик на електрониката за корабите, да поискат много по-висока цена за интеграция, в случай че бъде избрана различна от тяхната ракета.

"Дали ще предпочетем други оръжейни системи - в компетенциите на военноморските сили е да кажат какво им е необходимо. Естествено, има и други елементи при взимането на това решение, но те ще бъдат преценени внимателно и спокойно. Няма да е само наше решение в Министерството на отбраната. Трябва да преценим на нас какво ни е нужно, какво ще бъде най-добре, кое ще е най-съвместимо и т.н.", обобщи военният министър.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Aaa и за риболов стават ...

    Нередност?
  • 2
    maxsimus avatar :-|
    Iliqn Stoqnov
    • - 5
    • + 1

    Много са прости тия комуняги много е ясно защо няма ракети,кои ще ти построи 2 корвети за 500 милиона евро,че и въоражение искат.

    Нередност?
  • 3
    maxsimus avatar :-P
    Iliqn Stoqnov
    • - 2
    • + 1

    Въпроса е дали rbs15-mk3 е най добрият избор при положение NSM е по добрата ракета! До колкото знам има и rbs15-mk4

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    До коментар [#] от "":

    За турските гемии бракониерстващи калкан стават ...

    Нередност?
  • 5
    neptun avatar :-|
    neptun

    До коментар [#] от "":

    Доколкото разбирам, нямате понятие колко струва да се построи кораб.

    Нередност?
Нов коментар