🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шведската Ewellix избра София за европейската си производствена столица

След раздялата с SKF новият собственик предпочита България пред Полша, Чехия и Румъния

Заводът в София произвежда електромеханични задвижвания, повдигащи колони и линейни задвижващи системи, които се използват като компоненти в производството на медицинска апаратура, камиони и др.
Заводът в София произвежда електромеханични задвижвания, повдигащи колони и линейни задвижващи системи, които се използват като компоненти в производството на медицинска апаратура, камиони и др.
Заводът в София произвежда електромеханични задвижвания, повдигащи колони и линейни задвижващи системи, които се използват като компоненти в производството на медицинска апаратура, камиони и др.    ©  Цветелина Белутова
Заводът в София произвежда електромеханични задвижвания, повдигащи колони и линейни задвижващи системи, които се използват като компоненти в производството на медицинска апаратура, камиони и др.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Производителят на задвижващи системи основава българска компания преди две години.
  • Досега в страната са прехвърлени повече от 10 линии от Швеция, Швейцария и Германия, а планът е допълнително разширение.
  • В компанията вече работят 160 души, има и развоен център.

Макар и рядко напоследък, България може да се окаже печеливша от пренасочването на производства към Източна Европа. Такъв е случаят с шведската Ewellix, избрала София като локация за основния си завод на континента. За около година и половина производителят на задвижващи системи е прехвърлил повече от 10 линии тук и е наел 160 души. А плановете са дейността да расте, както и персоналът.

Линия по линия

Компанията "Евеликс България" е регистрирана в края на 2019 г. и е собственост на шведската Ewellix, която допреди няколко години беше част от SKF (виж карето). Решението да се започне производство в България е резултат от преструктурирането на групата след придобиването й от инвестиционния фонд Triton, като целта е в Европа да се обособи един основен завод, както в Китай и Северна Америка. За локация на Стария континент е избрана София, където се прехвърля производството от Швеция и Швейцария (и част от това в Германия), а предприятията там стават сервизни и развойни центрове. През тази година ще бъде направен трансфер на продукти и от Франция.

За завода си в София компанията е наела 11.5 хил. кв.м площ на "Илиенско шосе" от "Некстън пропъртис". Проектът по реконструкция на сградите е изпълнен на пет етапа, като първото производство започва с една линия през юли 2020 г., а вече в България са пренесени повече от 10 линии. До момента инвестицията е от порядъка на 3 млн. евро, но това не е окончателната сума. "Тази част, която сме наели засега, е подходяща и достатъчна за съществуващата продуктова гама, но с идването на нови линии ще трябва разширение", каза управителят на дружеството Панайот Пасков.

Да избереш София

Цялата производствена дейност на Ewellix в Европа досега е била концентрирана в западната част на континента, но на практика много от операциите сега се изместват на изток. За новия си завод компанията е разглеждала също площадки в Полша, Чехия и Румъния. По думите на Пасков за избора на България е натежало мнението на един от членовете на борда на Triton, който познава местния пазар и е препоръчал страната.

Сред локациите в България пък София е предпочетена по няколко причини, макар че като опции са обмисляни също Пловдив и Стара Загора. От една страна, мястото е преценено като комуникативно, а и в столицата компанията е намерила подходящ парцел със сгради под наем, където да обособи производството. Като допълнителен аргумент от Ewellix са отчели и възможността по-бързо да се намерят кадри. "Това наистина се оказа печеливша стратегия, защото вече сме 160 души. Ако бяхме в провинцията, не знам дали щяхме да сме толкова успешни", коментира Пасков.

Продукти и клиенти

Заводът в София произвежда електромеханични задвижвания, повдигащи колони и линейни задвижващи системи, които се използват като компоненти в различни индустрии. Това включва например производството на медицинска апаратура, където продуктите влизат в оборудване за образна диагностика, а клиенти са компании като Philips, GE и Draeger. Компонентите имат приложение също в машиностроенето, а два продукта са за автомобилостроенето - за производителите на камиони Scania и на земеделска техника New Holland. Според Пасков електромеханичните задвижвания ще се използват все по-масово, измествайки хидравликата и пневматиката. Подобен проект тече в момента на групово ниво за производителя на строителни вишки JLG. Цялата дистрибуция се прави централно през търговските дружества на групата. Самата продукция на софийския завод е предназначена за Европа, а част от нея и за САЩ, тъй като предприятието там не произвежда някои от изделията.

Освен производство българската компания има и развойно звено от 7 души софтуерни и машинни инженери. Екипът работи самостоятелно върху отделни проекти и рапортува директно на директора на развойната дейност в Швейцария, като разработките се правят за самата група. "Концепцията ни е такава, че в момента, в който имаме готов продукт, който да излезе на пазара и да бъде внедрен в редовно производство, се решава къде ще бъде самата линия", уточни Пасков. И добави: "Общо взето, вървим в посока все повече от нашите продукти да се управляват дистанционно, така че клиентът да има мониторинг, на практика говорим за интернет на нещата." Компанията в България предоставя също и споделени финансови услуги за цялата група.

Повече доставчици

Засега компанията разчита на мрежата от доставчици, изградена от заводите, от които са трансферирани линии към България. Това й е помогнало да се запаси с достатъчно материали, така че да изпълнява поръчките без съществени проблеми, въпреки нарушените вериги, като по-големи затруднения е имало най-вече с електронните компоненти от Далечния изток. На глобално ниво обаче групата планира да консолидира мрежата си от доставчици, така че заводите да не трябва сами да си осигуряват материалите. Друга цел е да се разработят местни доставчици. "Виждаме, че не е достатъчно да се разчита само на един доставчик, трябва да има поне един алтернативен. Идеята ни е да започнем да работим с фирми от България и региона, дори чисто логистично това е по-добре за нас", уточни Пасков. За производството си компанията има нужда от доставчици на механична обработка, отливки, електромотори, пластмасови компоненти и др.

Обучение на място

Всички служители на "Евеликс" са преминали обучение в съответния завод, от който са трансферирани линиите. "Общо взето, през целия ковид период (през 2020 г. - бел. авт.) имахме наши хора навън - първо в Швейцария, после в Швеция, след това в Германия. Не сме спирали да изпращаме персонал", каза Пасков. За най-голямата линия от Швейцария например служителите са останали там общо над 3 месеца, като са били на ротационен принцип за по две седмици.

Въпреки свития пазар на труда в столицата по думите на Пасков компанията като цяло се справя с привличането на кадри. Първите наети са били намерени с лични контакти, а след това са използвани услугите на агенции за подбор. "С навлизането на повече персонал, общо взето, популярността ни започна да расте и към момента не срещаме особени затруднения с намирането на работници", каза той. Компанията търси предимно хора с практически опит и познания по механика и електроника, но дипломата от техническо училище не е задължителна. "Всеки по време на интервю при нас преминава елементарен тест, свързан със сглобяване на определен възел от изделие. Ако издържи, впоследствие минава вътрешно обучение", обясни Пасков. Очакванията са през тази година служителите да продължат да се увеличават и да достигнат около 200 души.

Търсене в пандемията

Пандемията не е оказала съществен ефект върху работата на компанията, като по думите на Пасков повече притеснения е имало при първите локдауни в началото, когато всички са се опитвали да се ориентират в ситуацията. За шестте месеца на 2020 г., през които компанията е работила и постепенно увеличавала капацитета си, са отчетени продажби за малко над 2 млн. лв. За 2021 г. със сигурност ще има ръст, най-малко заради по-големите обеми на производство, но според Пасков е трудно да се прецени дали има и раздвижване на пазара. "Вижда се някакво увеличаване на поръчките от страна на клиентите, но статистиката е изкривена и не можем ясно да отсеем кое е реален ръст и кое е презапасяване поради кризата с доставките. Всеки е изплашен и гледа да се обезпечи", коментира той. Видимо обаче има увеличение при поръчките за медицинската индустрия, където покрай ковид расте търсенето на компоненти за образна диагностика.

Групата

Ewellix AB е производител на решения за линейно движение и задвижващи механизми, които се използват в автоматизацията, автомобилостроенето, медицинско оборудване и машиностроенето. Първоначално част от шведската SKF Group, през 2018 г. компанията е придобита от инвестиционната група Triton, а година по-късно името й е променено на Ewellix. Самата SKF също има бизнес в България, след като преди години купи завода за лагери на ВМЗ в Сопот. По света Ewellix има 8 фабрики и 16 търговски дружества. Годишните продажби са около 230 млн. евро, а заетите са 1400 души. Централата се намира в Гьотеборг, Швеция.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cose avatar :-P
    cose
    • - 7
    • + 5

    Е, това звучи леко нагличко:
    "Първите наети са били намерени с лични контакти, а след това са използвани услугите на агенции за подбор."

    Тоест някакви приятелчета на Панайот Пасков на шефски места и на високите заплатки само да висят по колове и срещи, пък вероятно по-умни и кадърни кадри на бюджетните позиции през агенциите, на които познатите на Пасков ще им раздават команди и обвиняват при несполуки.

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1
    • + 7

    Кефя се на подобни новини! Щом успяват да намират хора в прегрелия трудов пазар на София, особено пък за технически кадри, значи най-вероятно предлагат добри условия на труд!

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "cose":

    Не звучи нагло. Това е най-естественият начин за случване на нещата. Започваш с шепа познати и надежни хора през лични връзки за най-кричтичните етапи в началото и след като е изграден скелета на организация, започваш да търсиш кадри по общия ред.

    Нередност?
  • 4
    cose avatar :-|
    cose
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#3] от "crusible":
    Това, че някой ти е познат, не значи, че е умен и, че може да свърши работа или поне би я свършил на такова ниво, на каквото би я свършил някой избран безпристрастно от самото начало.

    И с какво познатият е "надежден"? Щото си си пил бирата в кръчмата с него/нея някога или просто защото си му/ѝ предложил голяма заплата за лесна работа и така ти е пристанал/а в новата фирма?
    Тоест по същество надеждността е осигурена чрез един вид законен подкуп и осигурената добра далавера. :)

    Нередност?
  • 5
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "cose":

    Ти когато си караш колата на сервиз или отиваш на лекар или зъболекар как си избираш при кой да отидеш? При някой за който знаеш от познати че е надежден(тоест съвестен и специалист) или на случаен принцип? Не си мисли че в чуждите фирми в България е шуробаджанащина. Търсят се компетентни и отговорни хора на всички нива.

    Нередност?
  • 6
    cose avatar :-|
    cose
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#5] от "ftx17700757":
    Хайде моля ти се.
    Пълно е с Калинки и в тях - посредствени, неинициативни, но вероятно послушни и даващи. :)

    Нередност?
  • 7
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "cose":

    Това, че някой е познат значи много. Може да значи много неща, не винаги добри, но значи много. Важно е на кого е познат, как се познават, в какви отношения са.
    Жената на първия ми братовчед със сигурност ще ми е по-добра счетоводителка от случаен човек от jobsbg. Жената на другия ми братовчед, обаче, не бих я наел и тоалетни да чисти.
    Много зависи.
    Тези от статията изглежда се развиват, явно за сега правят оравилните неща.

    Нередност?
  • 8
    cose avatar :-P
    cose
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "realismisthename":
    То случайният човек от джобса може да е имал далеч по-добра кариера от бълдъзата счетоводителка. :)
    Този принцип е проблемен. На нашите си познати им даваме хубавите места по подразбиране, а на случайните им даваме остатъците и ги цакаме с парите.
    С този принцип всякакви организации, компании, ако щеш и партии се пълнят с посредственяци.

    Иначе заводът си е ишлеме за момента като местят за по-евтино от Швейцария определено производство, като обученията, машините и планиранията се правят изцяло от чужбина.
    Представи си като един произведствен аутсорс, което още повече улеснява по-горе споменатите няколко добре платени секретарки, чиято работа просто се свежда до координиране на процеса по назначенията и препредаване на задачите от чужбина до местния завод.

    Нередност?
  • 9
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "cose":

    Не го разбирате явно. Балдъзата е всичко което може да искаш от счетоводител - и няма причина да търсиш в джобса. Така и за добре платените секретарки - нормално е да наемеш доведената си дъщеря… трупа 2-3 години опит, след това отива в някоя голяма фирма и след врме - 2 години майчинство. Естествени процеси са това.

    Нередност?
Нов коментар