🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Philips ще съкрати 5% от персонала след изтегляне на медицинско оборудване

Това е първото решение на новия главен изпълнителен директор Рой Якобс, който пое управлението през октомври

Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация е спаднала с 60% през третото тримесечие до 209 млн. евро
Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация е спаднала с 60% през третото тримесечие до 209 млн. евро
Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация е спаднала с 60% през третото тримесечие до 209 млн. евро    ©  Reuters
Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация е спаднала с 60% през третото тримесечие до 209 млн. евро    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Нидерландският производител на медицинско оборудване Philips обяви в понеделник, че очаква да съкрати около 4000 работни места, докато се опитва да промени организацията си след масово изтегляне на респиратори, което намали с около 70% пазарната му стойност през последната година.

Това е първото решение на новия главен изпълнителен директор Рой Якобс, който пое управлението по-рано този месец, докато компанията продължаваше да се бори с последиците от скъпото изтегляне на респираторни машини и с продължаващите проблеми във веригата за доставки, които доведоха до драстичен спад на печалбата.

"Моят непосредствен приоритет е да подобря изпълнението, така че да можем да започнем да възстановяваме доверието на пациентите, потребителите и клиентите", каза Якобс в изявление. "Това включва трудното, но необходимо решение незабавно да намалим нашата работна сила с около 4000 позиции в световен мащаб, което не приемаме леко."

Съкращенията представляват малко над 5% от работната сила на компанията, която е била 78 хил. миналата година. Компанията обяви още, че очаква реорганизацията да струва около 300 млн. евро през следващите тримесечия.

По-рано през октомври Philips обяви, че коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация (EBITA) е спаднала с 60% през третото тримесечие до 209 млн. евро. Сравнимите продажби са се понижили с 6% до 4.3 млрд. евро, тъй като проблемите с недостига на доставки са били много по-големи от очакваното и ще продължат да натежават върху продажбите до края на тази година. Philips загуби около 30 млрд. евро от пазарната си стойност, откакто шокира инвеститорите през юни миналата година, като изтегли 5.5 млн. респиратора, използвани за лечение на сънна апнея, поради опасения, че пяната, използвана в машините, може да стане токсична.

Все още няма коментари
Нов коментар