Енергийната криза застрашава производителите на стомана

Много от тях са принудени да забавят дейността си заради високи енергийни разходи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Покачващите се енергийни разходи принуждават производителите на стомана в цяла Европа да намалят производството. С това се очаква масово затваряне на заводи в сектор, в който работят над 300 хил. кадри и който допринася с десетки милиарди евро за регионалната икономика.

Прекъсване на производството

Въпреки че разполага с четири вятърни турбини и над 50 хил. слънчеви панела в Източна Белгия, производителят на неръждаема стомана Aperam е принуден да спре производството си заради нарастващите енергийни разходи. Компанията в момента плаща за енергия за един месец толкова, колкото за една година преди. За да намали разхода си е затворила съоръжение, в което работят около 300 работници.

1200-те служители в завода на Aperam са застрашени от временна безработица, като заплатите са намалени с поне една пета точно когато инфлацията достигнa 10%. Заводът е претърпявал временни спирания и преди, особено по време на световната финансова криза от 2008-2009 г.

В интервю за Reuters европейският директор на компанията Бърнард Халеманс обяснява решението: "Имаме временни решения за преодоляване на определен период, но това не може да продължи с години. Ако продължи, ще станем свидетели на деиндустриализация на сектори като нашия и Европа ще стане зависима от вноса", предупреждава той. Производството на Aperam е ограничено до около 50% от края на юни, след като Русия рязко намали доставките на газ за Европа, изпращайки вече завишените цени до нови рекордни нива.

Вносът в Европа, предимно от Азия, където цените на енергията са много по-ниски, но въглеродният отпечатък по-висок, се е повишил от 20-25% през 2020 г. и 2021 г., а през 2022 г. достигна 40%, и рекордните 50% през последните седмици. Според доклад на McKinsey от миналата година секторът на стоманата допринася за около 83 млрд. евро пряка добавена стойност към икономиката на региона, като пряко дава работа на 330 хил. души.

Зимата на деиндустриализацията в Европа

В Германия, която до голяма степен разчита на руски газ за захранване на икономиката си, стоманодобивната промишленост е изправена пред допълнителни енергийни разходи от 10 млрд. евро, около една четвърт от средния годишен оборот на сектора.

"Ако не натиснем спусъка сега, в Германия ни заплашва зима на деиндустриализация", предупреди президентът на германската стоманодобивна федерация WV Stahl Ханс Юрген Керкхоф.

Водещи германски производители, включително ThyssenKrupp Steel Europe и ArcelorMittal, временно спират пещите си, заедно с други компании от Франция, Полша и Испания. Заместник-директорът на Европейската стоманодобивна федерация Eurofer, съобщи, че ако енергийната криза не бъде решена в краткосрочен план, временните затваряния могат да се окажат постоянни.

Все още няма коментари
Нов коментар