🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли някой да спре кризата в Германия

Спорът за атомните централи продължава, а засега цените на енергията вървят само нагоре

Канцлерът Шолц яростно защити политиката на правителството си от нападките на опозицията и обвини ХДС, че именно тя е направила Германия зависима от руската енергия
Канцлерът Шолц яростно защити политиката на правителството си от нападките на опозицията и обвини ХДС, че именно тя е направила Германия зависима от руската енергия
Канцлерът Шолц яростно защити политиката на правителството си от нападките на опозицията и обвини ХДС, че именно тя е направила Германия зависима от руската енергия    ©  Shutterstock
Канцлерът Шолц яростно защити политиката на правителството си от нападките на опозицията и обвини ХДС, че именно тя е направила Германия зависима от руската енергия    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сабине Кинкарц в коментар за Deutsche Welle

Лидерът на опозиционния Християндемократически съюз в Германия Фридрих Мерц използва бюджетния дебат в Бундестага, за да нападне правителството. Неговата партия управляваше страната в продължение на 16 години - до загубата на изборите през 2021 г. След исторически слабото си представяне на тях консерваторите успяха донякъде да се възстановят.

Мерц, който е бивш главен изпълнителен директор на BlackRock, се прицели в министъра на икономиката Робърт Хабек от Зелените, който обяви, че последните атомни електроцентрали ще спрат да работят, но две ще останат в режим на готовност до април догодина. "Целият свят гледа към Германия и си казва: тези наистина ли са полудели да затворят три атомни централи, които биха могли да осигуряват електричеството за 10 милиона домакинства", възкликна Мерц. И добави, че това може да успокои електората на Зелените, но "вероятно ще увреди безвъзвратно Германия като място за бизнес". Решението по думите му има общо и с темпа на инфлацията, и с демонетизацията, и с веригите за доставки.

Мерц обвини правителството на канцлера Олаф Шолц в липса на "компас" и способност "да мислят стратегически". Той каза още, че Хабек е изглеждал "безпомощен" в телевизионното интервю, в което на въпрос дали очаква вълна от фалити в края на тази зима отговори: "Не, не очаквам. Мога да си представя, че някои индустрии просто ще спрат да произвеждат за известно време." При което интервюиращият посочи, че това със сигурност би означавало, че са изпаднали в неплатежоспособност.

Шолц няма как да е харесал неудачното представяне на министъра, но в Бундестага яростно защити политиката на своето правителство в необичайно пламенна реч, в която гласът му стана по-силен и дори стисна юмрук - нямаше нищо от обичайното му, понякога роботизирано поведение. Той обвини ХДС, че именно тя е направила Германия зависима от руската енергия. "Вие не пожелахте да разширите възобновяемите енергийни източници. Водехте битки срещу всяка вятърна турбина", каза Шолц и добави, че "безотговорната политика на ХДС ни доведе до сегашната ситуация".

Шолц има поглед отвътре върху решенията на последното правителство на Ангела Меркел, в което беше вицеканцлер и финансов министър. Но именно тя като канцлер и министърът на икономиката също от ХДС сложиха спирачки на разширяването на ВЕИ през 2018 г.

Сегашното правителство гарантира запълването отново на газовите хранилища и ще гарантира и намаляването на цените на енергията, посочи Шолц, позовавайки се на плановете на ЕС за таван на цените на електроенергията и на газа и за изграждане на LNG терминали. "Ще преживеем зимата", подчерта той, добавяйки, че страната "ще стане енергийно независима от руската енергия с голяма скорост".

С нарастваща скорост обаче и енергийната криза се превръща в икономическа, която заплашва да завлече страната в рецесия. Коалицията иска да похарчи 65 млрд. евро, за да смекчи най-големите трудности. Но дали това ще е достатъчно?

Различия има и в правителството за правилния път през кризата. Свободните демократи са за това да се удължи живота на германските атомни електроцентрали, които са сред най-безопасните в Европа. И тази позиция ги поставя редом до старите им съюзници от ХДС. Зелената партия обаче се противопоставя на такова решение.

Проучванията на общественото мнение са мрачни, особено за социалдемократите на Шолц. Те спечелиха общите избори миналата година с 25.7% , но сега отново паднаха до 17%. Свободните демократи също губят подкрепа - от 11.5% до 8%. Само Зелените печелят от деветте си месеца във властта: с 23% в момента са втората най-силна партия - след опозиционния ХДС/ХСС.

Погледите са насочени към изборите в Долна Саксония на 9 октомври и партийната конференция на Зелените същия месец. След тях спорът за атомните централи ще продължи, но нощите ще са станали осезаемо по-хладни. А засега цените на енергията вървят само нагоре.

Все още няма коментари
Нов коментар