🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Норвегия е открито най-голямото находище на фосфати

То може да се окаже достатъчно да задоволи световното търсене на торове, соларни и панели и батерии за електрически коли за 100 години

До момента най-големите залежи на фосфатни скали в света, възлизащи на около 50 млрд. тона, се намират в района на Западна Сахара в Мароко.
До момента най-големите залежи на фосфатни скали в света, възлизащи на около 50 млрд. тона, се намират в района на Западна Сахара в Мароко.
До момента най-големите залежи на фосфатни скали в света, възлизащи на около 50 млрд. тона, се намират в района на Западна Сахара в Мароко.    ©  Reuters
До момента най-големите залежи на фосфатни скали в света, възлизащи на около 50 млрд. тона, се намират в района на Западна Сахара в Мароко.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В Норвегия е открито находище на фосфати, което според разработващата го компания е най-голямото в света и е достатъчно, за да задоволи световното търсене на торове, соларни панели и батерии за електрически автомобили през следващите 100 години. Според Norge Mining находището съдържа поне 70 млрд. тона фосфат - малко под 71 млрд. тона доказани световни резерви, изчислени от US Geological Survey през 2021 г., съобщава EURACTIV.

До момента най-големите залежи на фосфатни скали в света, възлизащи на около 50 млрд. тона, се намират в района на Западна Сахара в Мароко. Според оценките на САЩ следващите по големина находища се намират в Китай - 3.2 млрд. тона, Египет - 2.8 млрд. тона, и Алжир - 2.2 млрд. тона.

Фосфатната скала е основен елемент, използван при производството на фосфор за торовата промишленост, и е включена в предложението на Европейската комисия от март за Закон за критичните суровини.

Norge Mining първо прави откритието през 2018 г. въз основа на информация, предоставена от Норвежката геоложка служба. По първоначална оценка находището е било с дълбочина 300 метра под повърхността, но компанията установява, че дълбочината му достига 4500 м. Понастоящем е невъзможно да се правят сондажи на тази дълбочина, затова геолозите, работещи по проекта, оценяват само една трета от обема, до километър и половина от повърхността.

"Когато открихме това, проведохме две програми за сондиране в две зони. И в тези две зони, на дълбочина до 400 метра, установихме два първокласни ресурса, което позволява на всяка от зоните да доставя суровини в продължение на поне 50 години", казва Михаел Вурмсер, основател на Norge Mining. Общо "това са поне 70 млрд. тона минерализирани фосфатни скали", заявява Вурмсер пред изданието.

Освен фосфати находището също съдържа ванадий и титан, които са класифицирани от ЕС като критични суровини.

В имейл изявление до EURACTIV Европейската комисия приветства потвърждението за огромното норвежко находище на фосфатни скали. "Откритието е наистина чудесна новина, която ще допринесе за постигане на целите на предложението на комисията относно Закона за критичните суровини", заяви говорител на ЕК.

Критични, но не и стратегически

Според Вурмсер норвежкото правителство "оказва голяма подкрепа", като през декември обявява, че всички проекти за суровини от критично значение в Норвегия ще бъдат одобрени по ускорена процедура. Основните условия за получаване на разрешителни за добив са изпълнени, включително проучванията за икономическа рентабилност, твърди компанията.

В предложението си от март за Закон за критичните суровини Европейската комисия класифицира фосфора и фосфатните скали като "критични", но не и като "стратегически" минерали, за които се прилагат правила за ускорено издаване на разрешителни. "Това е много по-важно от паричните средства. Защото ако имате пари и не получите одобрение, това не ви помага. Но ако имате одобрение за добив, може лесно да наберете капитал", казва Вурмсер.

Европейската комисия потвърждава, че фосфорът е "изключително важен материал за химията за батериите и цифровизацията". Въпреки това тя твърди, че запасите от фосфатни скали са "изобилни" и следователно не е необходимо да бъдат класифицирани като стратегически.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t_kalpakchiev avatar :-|
    Teodor Kalpakchiev
    • + 2

    Окей, но дали не е просто вик за инвестиции в експлорацията на мината? Работя в изследователска мрежа занимаваща се с фосфора. Колегата от Китай, който разработва извличането на фосфорно-желязни полимери от отпадъци сподели по въпроса, “I read some reports from the Norway mining . This is a vanadium-titanium magnetite mine with phosphate as an associated ore, it does have huge 70bt reserves, but the quality is low, with 1.5-2% P2O5. Rock phosphate needs 30% P2O5, the phosphate here may be treated as tailings or residue after vanadium and titanium metals mining“.

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 1

    Подземен добив на фосфати от 400м дълбочина е някаква химера, която никога няма да се избие като себестойност.

    Нередност?
Нов коментар