Германия отново отваря мини в опит да увеличи добива на полезни изкопаеми

Липсата на подходящи доставки на критични материали като литий, мед и редкоземни елементи представлява "значителен риск" за постигането на глобалните цели на страната в областта на климата

Германия се опитва да стане по-малко суровинно зависима.
Германия се опитва да стане по-малко суровинно зависима.
Германия се опитва да стане по-малко суровинно зависима.    ©  Reuters
Германия се опитва да стане по-малко суровинно зависима.    ©  Reuters

Мината Käfersteige в германската провинция Баден-Вюртемберг, за която се смята, че се намира над най-голямото находище на флуорит в Европа, е била закрита през 1996 г., след като през същото десетилетие пазарът за минерала е бил пренаситен с китайски флуорит, който понижава цената му под 100 евро за тон. Оттогава цените на минерала са се повишили значително, достигайки до исторически пик от 700 евро през изминалото лято, след което тя спада до около 560 евро.

През 2022 г. германската компания Deutsche Flussspat GmbH (DFG) придобива правата за добив на флуорит от Käfersteige, като заявява, че планира до 2025 г. да приведе мината в състоянието, в което е била при нейното затваряне преди близо три десетилетия.

"Ако наистина искаме революция в транспорта и необходимите за това ресурси, няма как да избегнем този проект", казва Симон Боденщайнер, главен изпълнителен директор на DFG, цитиран от Financial Times. "И ние сме почти готови да започнем".

Повишена самодостатъчност

Според данни на германската агенция за суровини Dera, на които се позовава изданието, Германия и ЕС са прекалено зависими от малко на брой доставчици на суровини. През 2021 г. ЕС е получавал 96% от необходимия фелдшпат от Турция, 98% от никеловия оксид от Русия и 83% от галия и германия от Китай. ЕС също така е зависим от Китай за доставките на 72% от необходимите му редкоземни метали.

След пандемията от ковид-19 все повече западни правителства се опитват да предпазят икономиките си от смущения посредством различни мерки - от преместване на веригите за доставки в доверени държави до пълно отделяне от Китай. Според бизнеси лидери в страната Германия трябва да действа бързо, за да не се повторят миналогодишните сътресения, след като Русия спря износа на природен газ за Европа.

"Вече сме по-зависими от Китай за някои метали, отколкото от Русия за газ", казва Матиас Вахтер от германското промишлено лоби BDI. "И това е огромен риск".

Германия и ЕС са прекалено зависими от малко на брой доставчици на суровини.

Според Боденщайнер пазарът на флуорит също е силно концентриран, като само малък брой държави го изнасят, а вътрешното производство в Европа покрива едва една трета от търсенето на минерала. "През последните 20 години цените постоянно се повишават, тъй като Китай намалява износа, съществуващите мини се изчерпват и се откриват малко нови мини", обяснява той.

Прогнозите на DFG сочат, че търсенето на флуоритов концентрат в ЕС може да нарасне от 755 хил. тона годишно през 2020 г. до около 1.1 млн. тона до края на десетилетието, ако производителите на автомобили в блока използват компоненти за акумулатори, произведени в Европа, за да постигнат целите си за въглеродни емисии. Според Боденщайнер Мината Käfersteige, за която се съобщава, че съдържа около 2 млн. тона необработен флуорит, може да произвежда 100 хил. тона годишно след 2029 г., като по този начин ще задоволи 40% от търсенето в Германия и 13% от това в ЕС.

Освен Käfersteige се разработват и други проекти за добив на полезни изкопаеми. Листната на лондонската борса Zinnwald Lithium планира да разработва литиево находище на германско-чешката граница в Саксония, а Vulcan Energy Resources има за цел да произвежда литий от термични извори в близост до Карлсруе в Югозападна Германия.

Някои експерти обаче смятат, че фокусът върху добива на суровини е твърде ограничен. "Само добивът не е достатъчен", смята Сияменд Ал Барази от Dera. "Трябва отново да започнем да мислим в цялостни вериги за създаване на стойност, а това означава не само добив, но и преработка". Той обаче добавя, че условията за бизнес в Германия, особено високата цена на електроенергията, не са благоприятни за мащабни инвестиции. "Ако не можем да предложим конкурентни цени на енергията за преработката на минерали, която е много енергоемка, тогава на Европа ще ѝ бъде трудно".