🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на соларните панели и китайската икономика: неочаквано добра комбинация

Най-важните индикатори, които да следим в зеления преход, са суровините

Добивът на цветни и редки метали вече изпреварва търсенето, което също натиска цените надолу
Добивът на цветни и редки метали вече изпреварва търсенето, което също натиска цените надолу
Добивът на цветни и редки метали вече изпреварва търсенето, което също натиска цените надолу
Добивът на цветни и редки метали вече изпреварва търсенето, което също натиска цените надолу
Темата накратко
  • Зелените технологии имат нужда от суровини, а суровините - от Китай
  • Мед, полисилиции, кобалт, никел и цинк са с важност подобна на златото в днешни времена
  • Някои от цените на суровините се сриват сериозно, като това предупределя цените на соларните панели и вятърните перки

През 2023 г. светът ще инвестира 382 млрд. долара в соларни инсталации (4 пъти и половина БВП на България). Дали ще са малки, средно големи или обхващащи хиляди декари земя - няма особено значение, тъй като числото показва, че за пръв път соларните инвестиции ще са по-големи от петролните. Истината е, че инвестициите в зелена енергия като цяло надхвърлят тези във фосилни горива от поне 2015 г. насам, но бумът конкретно на соларите доказва по какъв начин се изменят световната икономика, веригите за доставки и потреблението на метали и суровини.

С толкова голямо внедряване на зелени технологии, в най-голяма степен соларни панели, се променят изцяло добивът, преработката и търсенето на основни суровини за тях, сред които мед, цинк, алуминий, литий, кобалт, никел и олово. Нормалната икономическа логика следва цените им да растат, поне в първите няколко години, докато добивът отговори на търсенето, но поради различни причини котировките на борсите показват обратното - цените се сриват в последната година. Причините са много, като главна роля имат войната в Украйна и локдауните, които в последните няколко години буквално преобърнаха играта на пазарите и накараха анализаторите да се хванат за главите.

За да разберем ситуацията в детайл, е редно да погледнем към азиатската търговия. Икономиката на Китай е един от основните двигатели на цените на металите - китайците са основните производители на почти всички елементи във ВЕИ сектора, а освен това контролират добива на повечето критични суровини в Африка.

Само че китайската икономика продължава да не може да се възстанови от тежките ковид мерки, които бяха наложени от комунистическата партия месеци след като корона истерията беше вече забравена в Европа. През миналата година почти всяка по-голяма световна медия излизаше с анализи какво ще се случи, когато китайската икономика и като цяло търсенето в Източна Азия се върнат на стандартните си нива - през тази година продължаваме да четем същите анализи, но те стават все по-песимистични.

С оглед на индикациите на вечно отлаганата рецесия китайската икономика сериозно буксува в сравнение с прогнозите за първата половина на 2023 г. Данните от април и май буквално шокираха всички анализатори със спада на икономическата активност и производството там, а няма как това да бъде подминато, когато говорим за цените на най-важните суровини за зеления преход и какво означава липсата на индустриално производство например в контекста на цената на лития.

На практика стойността на всеки соларен панел, който някой в България иска да купи, зависи от всичките тези икономически процеси на хиляди километри от тук. Затова и преди няколко месеца в "Капитал" отчетохме възможността цените на суровините да се стабилизират и спадът да спре през тази година. Колкото повече напредва годината обаче, вероятността дефлацията да надделее изглежда все по-голяма. В крайна сметка шоковото поскъпване през миналата година може би означава точно това - суровините ще поевтиняват, като не е ясно кога и как това ще спре.

Важните суровини

Фотоволтаичната индустрия зависи главно от две суровини - полисилиций и мед, което от своя страна дава добра предвидимост при планирането, защото при други ВЕИ-та нужните материали и суровини са много повече на брой. Ножът обаче е с две остриета, тъй като при покачването на цената на едната цената на панелите веднага скача респективно и ценообразуването е много по-зависимо от случайни волатилности.

Стойността на полисилиция буквално се срива от миналия август насам, като в началото на юни суровината се котира за 14 хил. долара/тон, което е с 60% по-ниско на годишна база. Най-сериозната причина за ниската цена, която вероятно ще се задържи, е, че добивът се увеличава с отварянето на нови съоръжения и по-голямата преработка в Китай. Така прогнозата от преди няколко месеца на специалисти от сектора, с които разговаря "Капитал", че цената може да стигне до 9-10 хил. долара/тон, което е самата реалност към края на юни. Това би означавало нов срив в цената на соларните панели или поне значително намаление в сравнение с миналогодишните цени, което със сигурност ще се усети в България.

Може да се очаква сривът на полисилиция да причини спад в цената на соларните панели с поне 15-20%, ако медта не се вдигне твърде много до края на годината.

Сладка мед

Медта, критична суровина за буквално всяка технология от зеления преход - от електромобили до офшорен вятър - също преживява значим спад в цената. Данни от най-ликвидната борса на метали (LME) показват, че цената на медта е спаднала с 15% в последната година. Като това не хваща суперголямото поскъпване веднага след избухването на войната в Украйна в началото на 2022 г.

Според FT най-сериозната причина за поевтиняването, което въобще не отговаря на прогнозите, идващи от сектора, е бавното икономическо възстановяване на Китай след локдауните миналата година. По-ниското търсене, което не може да настигне увеличения добив на китайски мини в Конго, също е фактор. Медта остава една от най-трудно прогнозируемите суровини и доказателство за това е, че финансови институции като Bank of America и Goldman Sachs прогнозират в абсолютно противоречие - едните индикират за поскъпване в края на година, а другите, че суровината е в дъно, от което може и да не излезе.

По повод цената на медта експертът по суровини и метали Боян Рашев заяви следното за "Капитал": "Цената отново падна на около 8000 долара на тон - основно заради по-бавното ускорение на Китай и липсата на сигурност около сделката за дълга на САЩ. Колкото по-дълго остане на такива нива, толкова по-силно ще трябва да скочи с възстановяването на световната икономика. Много инвестиционни решения за добив ще се отложат, а търсенето за енергийния преход неминуемо ще дойде."

В края на месец юни стана ясно, че заради голямото търсене в последните месеци складовите количества на мед са стигнали абсолютен минимум и вероятно това ще е причина цената да започне да расте в следващите месеци.

Литий

Петролът на зеления преход - литият, който е основен материал в системите за съхранение на енергия (батериите), винаги е обект на сериозен интерес от инвеститори. Очакванията са през 2050 г. 90% от всички зелени технологии да изискват поне до някаква степен участието на литий, което носи и някои рискове относно волатилността на стоката. Справка от търгуването на литий в Азия показва, че от най-търсените материали на зеления преход именно той е най-волатилният, с най-големи скокове и спадове в цената през 2021 и 2022 г. Текущите данни показват, че в рамките на година цената на китайската борса буквално се срива от 70 хил. на 41 хил. долара/тон.

Безспорно ключов момент за цената на лития, а и като цяло за зелената транспортна индустрия е какво се случва в Чили, която е държавата с най-големите литиеви ресурси в света. Въпреки че не е най-големият производител, в страната има огромни брожения относно пълно национализиране на сектора, в който оперират сериозни американски интереси. Твърде вероятно е цената на лития да продължи да е ниска в следващите месеци, тъй като проблемите в Южна Америка означават, че се използва моментът за по-голям добив в Китай и подбиване на ролята на Чили.

Една от причините за спада на суровините като цяло е американският долар и тя противоречи донякъде на тезата, че основният двигател на ниските котировки е слабото търсене в Китай. Валутата отбеляза връх през миналата година, изравнявайки се с еврото, но след това бързо започна да пада надолу. Поради по-високата стойност на валутата Китай беше принуден да купува по-малки количества, а тъй като в последните месеци доларът спада, Китай е способен да купува малко повече, което сваля цената. Ролята на долара в търговията на суровини винаги е ключова, но валутата среща своите препятствия с покачването на цената на златото, фалитите на американски банки и вдигането на лихвите.

Кобалт, никел, цинк и зеленият преход на раздора

Много съществен спад има в цената на три основни суровини - кобалт, никел и цинк - всяка от които играе важна роля в зеления преход. Кобалтът - при батериите, цинкът - за вятърната индустрия, а никелът - нужен за всичко.

Кобалтът буквално се срива, като неговата цена на лондонската борса спада с над 60%. Добивът на метала зависи почти изцяло от Китай, като китайските мини в основния суровинен африкански център Конго ще продължават да увеличават добива, за да могат да отговорят на ниската цена, която помага на автомобилната индустрия на Китай да се движи напред.

Голям фактор във вятърната индустрия е цинкът, който се използва за защита на турбините от корозия и най-вече играе роля при офшорните централи заради тяхното разположение във вода. Неговата цена през последната година е спаднала с 41% на годишна база, но по-същественият проблем е наличността на суровината и липсата на цинкови заводи в Европа, които да го рафинират. Според данни от сектора резервите на цинк в момента са 10 пъти по-малко, отколкото преди 10 години, като една от причините е именно в липсата на подобаваща индустрия в Европа. Въпреки това суровината, за която се прогнозираше, че ще покачи цената си през тази година, ще се задържи на ниски нива през цялата година според фючърсите.

Подобна е ситуацията и с важния за абсолютно всички сегменти от зеления преход никел, който през последната година бива добиван все повече и цената му пада. Една от причините е, че Китай използва различни разновидности на суровината, като често разчита на по-ниско качество, което сваля цените на борсата. Според данни от добива в Индонезия, откъдето главно идва никелът, през следващите месеци Китай ще натисне допълнително цената надолу с повече предлагане.