Чили планира да национализира добива на литий

Президентът Габриел Борич ще поиска одобрение от Конгреса на плана си през втората половина на годината

Правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява, че компаниите ще бъдат отворени за държавно участие, преди те да изтекат.
Правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява, че компаниите ще бъдат отворени за държавно участие, преди те да изтекат.
Правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява, че компаниите ще бъдат отворени за държавно участие, преди те да изтекат.    ©  Reuters
Правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява, че компаниите ще бъдат отворени за държавно участие, преди те да изтекат.    ©  Reuters

Чили, вторият по големина производител на литий в света, планира да национализира литиевата промишленост в страната, за да стимулира икономиката и да опази околната среда. Това обяви президентът Габриел Борич, който ще поиска от Конгреса да одобри плана през втората половина на годината. Това е поредното предизвикателство пред производителите на електромобили, опитващи се да си подсигурят материали за батерии, след като миналата година Мексико национализира своите литиеви находища, а през 2020 г. Индонезия забрани износа на никелова руда, друг важен елемент, използван за производството на батерии, съобщава Reuters.

Борич заяви, че държавната Codelco, най-големият производител на мед в света, ще бъде упълномощена да определи най-добрия начин за създаване на държавна компания за добив на литий. Codelco и еквадорската Enami ще получат концесии за проучване и добив в райони, където сега има частни проекти, преди да бъде създадена националната литиева компания.

Действащите договори няма да се прекратяват

Борич заяви, че бъдещите договори за добив на литий ще се сключват само под формата на публично-частни партньорства с държавен контрол. Той добави, че правителството няма да прекрати настоящите договори, но се надява, че компаниите ще бъдат отворени за държавно участие, преди те да изтекат. Добивът на литий в страната се извършва от две от най-големите компании за добив на метала в света - американската Albermarle и чилийската Sociedad Quimica Y Minera de Chile (SQM). Договорът на Albermarle изтича през 2043 г., а този на SQM - през 2030 г.

От Albermarle заявяват, че изявлението на Борич няма да има "съществено въздействие върху бизнеса ни" и че ще продължат обсъжданията за по-нататъшни инвестиции в растеж и прилагане на нови технологии в Чили. Южнокорейският производител на батерии SK On, който има дългосрочен договор за доставки с SQM, заяви, че ще следи развитието на ситуацията и ще реагира с дългосрочна перспектива. SQM не е била открита за коментар, добавя Reuters.

Национализация на мексиканските литиеви залежи

Миналия април Сенатът на Мексико прие внесения от президента на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор законопроект, предвиждащ национализацията на добива на литий в страната. Така държавна компания ще има изключителни права за добива на важния за електрическите автомобили метал. Държавната компания Litio para Mexico (LitioMx) е основана през август 2022 г. с президентски указ. През февруари 2023 г. Андрес Обрадор подписа нов указ, с който предостави отговорността за запасите от литий на страната на енергийното министерство.

В края на март Андрес Обрадор внесе предложение за реформа на минното законодателство на Мексико, което предвижда съкращаване на срока на концесиите и въвеждане на по-строги правила за издаване на разрешителни. Според предложените промени срокът на добивните концесии в Мексико ще бъде съкратен от 50 години на 15 години, ще се въведат нови изисквания за получаване на разрешителни за добив, ще има ново задължение за оповестяване на въздействията от добива и минните компании ще са задължени да дават поне 10% от печалбата си на общините. В петък предложението на президента беше одобрено от долната камара на мексиканския парламент с 251 гласа "за" и предстои да бъде внесено пред Сената, съобщи агенцията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Давайте фабриките, ако не - в Белене. На остров Персин.

    Нередност?
Нов коментар