Злато отначало докрай: "Булминт уан" ще затвори производствения цикъл с рафинерия

Пловдивската компания за инвестиционни монети работи почти без отпадъци, а над половината заети са жени

"Булминт уан" произвежда крайни инвестиционни продукти и заготовки от благородни метали, но планира да разшири процесите с рафинерия
"Булминт уан" произвежда крайни инвестиционни продукти и заготовки от благородни метали, но планира да разшири процесите с рафинерия
"Булминт уан" произвежда крайни инвестиционни продукти и заготовки от благородни метали, но планира да разшири процесите с рафинерия    ©  Михаил Ванчев
"Булминт уан" произвежда крайни инвестиционни продукти и заготовки от благородни метали, но планира да разшири процесите с рафинерия    ©  Михаил Ванчев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

В поредица от статии представяме финалистите в конкурса "Фабрика на годината", който се организира за втора поредна година от "Капитал". От общо 14 участника през 2023 г. в късия списък попадат 7 компании от различни части на страната и различни сектори. Финалният победител ще бъде избран от компетентно жури, а името му ще стане известно на официална церемония на 7 декември. Домакин на събитието ще бъде миналогодишният победител в конкурса - Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

Пловдивската "Булминт уан", която работи като частен монетен двор и произвежда инвестиционни продукти от благородни метали, ще добави ново звено към процесите си. Освен да преработва готови суровини до монети и медали, предприятието ще започне само да произвежда злато и сребро от специална сплав, затваряйки по този начин цикъла. Това е целта на проекта за изграждане на собствена рафинерия, който компанията подготвя в момента.

Новости в стандартна технология

Проектът е на производственото дъщерно дружество "Булминт пръдъкшън", което предстои да се слее с шапката "Булминт уан". Той предвижда да бъде добавен нов процес - рафиниране на благородни метали до чистота 999.9, както и изграждане на аналитична лаборатория.

Като суровина ще се използва златно-сребърна сплав "Доре", която се доставя от външни фирми и идва под формата на блокове. Самото рафиниране протича на два етапа - разделяне на двата метала по химичен път и електрохимическа очистка на принципа на електролизата.

Макар че технологията като цяло е стандартна, от компанията уточняват, че проектът включва иновативни елементи, като например пречистването на водите от процеса. Избраната технология е ефективно и компактно решение, което позволява да се възстановят и използват всички ценни вещества, като се върнат в процеса. Остатъчните промивни води ще се предават на външна фирма за последващо третиране, като се предвижда на площадката временно да се съхраняват около 2 куб.м. Единствените други отпадъци, които предприятието произвежда, са от опаковки и палети, които също се предават за рециклиране.

Проектът се подготвя от 2021 г. и в момента е в процедура по ОВОС, като очакванията са да приключи догодина. Досега в оборудване на рафинерията и лабораторията са инвестирани над 450 хил. лв. В различните етапи досега в проекта са ангажирани специалисти с различна квалификация - химици, механици, търговски отдел и др., като към момента по него работят 10 души.

Машини и хора

В производството си компанията използва и други нови технологии. Изработката на инструменти за печат на медали например става с помощта на 3D принтери. Роботи пък полагат боя на някои от крайните изделия. Роботизирани са и машините за гравиране и поставяне на номера. Процесът обаче изисква и ръчен труд, като в двете компании - "Булминт уан" и "Булминт продъкшън", в момента са заети 122 души.

Независимо че предприятието е в сферата на металите, по-голямата част от работещите са жени. "При нас подборът се прави според квалификацията, която се изисква за позицията. Имаме хора от малцинствата, както и хора със специални потребности в администрацията", обясниха от компанията.

Самите процеси изискват по-висококвалифицирани кадри, като приблизително половината от работещите са висшисти. Компанията си партнира с пловдивския филиал на Техническия университет - София, като студентите имат възможност да посещават фабриката и да се запознават с процесите. През лятото се организират стажантски програми.

В плановете на "Булминт уан" са няколко екологични инициативи в подкрепа на биоразнообразието. Това включва облагородяване на паркове в Пловдив, както и засаждане на чувствителни растения на площадката на предприятието. "Те ще бъдат индикатор, че при нас няма замърсяване", коментираха от дружеството.

Компанията

"Булминт уан" е създадена през 2004 г. в Пловдив и е собственост на трима българи. Предприятието произвежда инвестиционно злато и сребро под формата на кюлчета и монети, както и заготовки, които продава на БНБ, монетни дворове и големи бизнес клиенти. Компанията има също продажби на дребно чрез шоурумовете си в Пловдив и София.

През 2022 г. приходите й нарастват с 65% до 224 млн. лв. Прогнозите за тази година са те да достигнат 1.5 млрд. лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар