🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бърза "зелена" писта за АЕЦ, кариери и магистрали предлагат от ГЕРБ и ДПС

Съкратени процедури, мълчаливо съгласие и удължаване на оценките за околна среда в интерес на инвеститорите предизвикаха вълна от недоволство сред граждански и екологични организации

На 300 м от последната къща в с. Шишманци има завод за преработка на боклук, сметище, фотоволтаичен парк и кариера
На 300 м от последната къща в с. Шишманци има завод за преработка на боклук, сметище, фотоволтаичен парк и кариера
На 300 м от последната къща в с. Шишманци има завод за преработка на боклук, сметище, фотоволтаичен парк и кариера
На 300 м от последната къща в с. Шишманци има завод за преработка на боклук, сметище, фотоволтаичен парк и кариера
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С промени в Закона за насърчаване на инвестициите се правят реформи в законите за опазване на околната среда и за устройство на територията.
  • Съкращават се сроковете за издаване на екологични оценки и ОВОС за значими и големи проекти, а действието на стари решения се удължава с 10 години.
  • Въвежда се "мълчаливо" съгласие за произнасяне по казуси, което ще даде възможност в срок от 14 дни инвестиция с национално значение да получава зелена светлина.

Бърза писта за екологична оценка на проекти като АЕЦ, язовири, мостове, горивни инсталации, кариери и магистрали се готвят да осигурят депутати от ГЕРБ и ДПС. Народните представители Делян Добрев (ГЕРБ), Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ), Хамид Хамид (ДПС) и Жечо Станков (ГЕРБ) предлагат с промени между първо и второ четене в Закона за насърчаване на инвестициите да се направят изменения в други два закона - за опазване на околната среда и за устройство на територията.

Практиката е спорна, но позволява бързи промени в законодателството, като целта очевидно е измененията да станат факт преди разпускането на парламента. А мотивите са да се ограничат възможностите за административно забавяне конкретно на важните за държавата проекти, които са обявени от правителството като стратегически регионални или национални.

Тези предложения обаче предизвикаха вълна от недоволство на редица граждански и екологични организации, включително и на бившия заместник-министър на околната среда и водите Тома Белев, който обяви поправките за противоконституционни. "Липсата на възможност институциите, които имат пряко отношение към промените, да изразят своето мнение е най-безумното", подчерта активистката Руслана Бояджиева от село Горнослав в Западните Родопи. През един закон се променят други два, които засягат компетенциите на други институции и живота на стотици хора, допълни тя.

Какво точно се предлага

На първо място се предвижда скъсяване наполовина на сроковете за административно обслужване, становища и произнасяне по екологични процедури, както и въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, ако съответното становище не е дадено в срок. Така например за големи инвестиции като АЕЦ, язовири, горивни инсталации, магистрали органите по екологичните процедури ще имат наполовина по-малко време за произнасяне и ако съответното ведомство не излезе с решение, ще се счете, че се е съгласило мълчаливо.

По думите на Тома Белев така може да се одобри за две седмици нов язовир на Дунав, който би могъл да залее 40 населени места. В мотивите за промени обаче ясно е записано, че съкратените срокове се отнасят само за административните процедури и не засягат обществените обсъждания и консултации със заинтересованите страни. Освен това след преминаването на всички стъпки - подаване на инвестиционно намерение, обсъждане, консултации, прегледи и изискване на допълнителна информация и т.н., финалният срок за произнасяне за ОВОС е 45 дни, което означава, че сега той се съкращава наполовина и ако не се спази, ще се приема за мълчаливо съгласие.

Наред с това се предлага и да се удължават сроковете на валидност на влезлите в сила решения по ОВОС от 5 на 15 години. Според коалицията "За да остане природа в България" това може да възстанови действието на всички изтекли решения по ОВОС от 2009 г. насам. Само че подобно тълкувание е доста спорно, тъй като всички доклади по ОВОС, по които не са започнали дейности в сега действащия срок от 5 години, губят правната си сила и няма как да се "възкресят". Според юристи, с които "Капитал" разговаря, в случая удължаването на сроковете може да засегне само действащи към момента екологични оценки - издадени след април 2019 г. Сред причините за това може да е изтичащият срок на площадката на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй", което би изисквало нова процедура по ОВОС, ако строителните дейности не започнат скоро. Подобен казус има и с магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Според екоактивистите обаче предложението за удължаване решенията на ОВОС от 5 на 15 години е нелогично, защото условията на околната среда може да са се променили дотолкова, че реализацията на дадено инвестиционно предложение да доведе до необратими последици. Типичен пример е разрастването на жилищната среда и разрешителните за търсене и добив на подземни богатства на метри от домовете на хората. Все още 82 общини от всичките 265 в страната са без приети общи устройствени планове и е масова практика да няма стратегическо планиране.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Хинков преди месец в отговор на парламентарен въпрос посочи, че въпросите по околната среда са пряко свързани със здравето на хората. Той признава, че РЗИ в България не са оценявали здравния риск и са преценявали на база на информацията от инвеститора. Това означава, че една цяла институция абдикира от отговорността си към населението, посочи Руслана Бояджиева.

"Заради липсата на наредба за отстоянията, която беше отменена през 2011 г., нови инсинератори, заводи за горене се изграждат вътре в населени места без никакви отстояния от къщите на хората, какъвто е примерът в Горно Сахране. За последните 10 години кариерите в страната са нараснали двойно и вече има 555 (Карта с действащи концесии) действащи и още 168 за проучвания (Карта с разрешения за проучвания). В Златуша е дадено разрешение за проучване на злато, като единият сондаж е точно до къщата на човек. Всеки инвеститор посочва, че проектът му няма да навреди на живота и здравето на хората, и се оказва, че здравните власти разчитат на него да прецени, което е страшно", посочи Бояджиева.

Още изменения

От предложенията за промени става ясно, че комплексните разрешителни на големите замърсители ще може да се актуализират и преразглеждат от директора на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда (ИАОС), а не директно от министъра на околната среда и водите, както е в момента. Самият факт дали това точно се променя и различните тълкувания водят до правни абсурди, коментира председателят на гражданското сдружение "Ти решаваш", юристът Димитър Палов. Това се случва винаги, когато се прокарват лобистки закони без предварително обсъждане, което ще доведе до проблеми при изпълнението им, ако бъдат приети, допълни Палов пред "Капитал".

Също така се предвижда едноинстанционен съдебен контрол на най-големите проекти в България, докато малките проекти на гражданите остават на двуинстанционен съдебен контрол. Впрочем това е така и към момента, но важи само за жалби, които са подадени до 1 юли 2024 година.

Другата промяна е, че общите устройствени планове на общините ще могат да се променят със заповеди на министър или областен управител. Сега това е в компетенциите на самите общини. И ако една община иска да се развива по екологосъобразен начин, министърът или областният управител ще може да промени Подробния устройствен план без знанието на кмета и населението на това място, опасяват се организациите.

Възражение по промените вече са внесени от гражданското сдружение "Ти решаваш". Внасянето на тези текстове, засягащи цялото общество и цялата икономика, без обществено обсъждане е нарушение не само на правилника за дейността на НС, но и на принципа на правовата държава, защитен от Конституцията на България. Това са основните възражения на гражданския сектор.

"Обявяваме се против опита да се правят ключови промени в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите през Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, защото по този начин засегнатите министерства, граждани и организации няма да имат време да се запознаят и да могат да изразят позиция", коментират от сдружението "Ти решаваш".

Съкращаването на сроковете за произнасяне по инвестиционни проекти за обекти от регионално и национално значение е недопустимо, те са са свързани с голям обем информация и предвид важността им е важно да има достатъчно време за оценка както от администрация, така и запознаване на заинтересованите страни, пишат още те. По този начин компетентните органи ще имат два пъти повече време да обсъждат екологичните последици от една сграда или хотел в сравнение с една магистрала или АЕЦ.

Екологичните организации настояват да не се променя възможността за двуинстанционно обжалване на решенията по ОВОС, тъй като въпросът вече е решен еднозначно в първичното право на Европейския съюз. Мотивите, с които през 2017 г. е приета регресивната поправка на ЗООС - опасения за прекомерно забавяне на големи и сложни проекти, загуба на европейско финансиране и прочие, са неприемливи от конституционноправна гледна точка и с оглед правото на ЕС, посочват от "Ти решаваш". От друга страна обаче, ключови проекти от национално или регионално значение могат да се забавят с години заради обжалвания, които понякога могат да имат не само екологичен интерес.

"Капитал" потърси за коментар вносителят и автор на предложенията Станислав Анастасов от ДПС, но той отказа да разговаря. От ГЕРБ твърдят, че просто са се подписали като съвносители на законопроекта.

А екологични организации като коалиция "За да остане природа в България" и "Зелени закони" подготвят своите становища до парламента. По думите на Бояджиева инициативни комитети пък ще организират протестни шествия в различни части на страната, за да покажат своето недоволство.

Предложенията ще засегнат стотици хора в България

Това решение ще повлияе на стотици хора в България в населените места, където има инвеститорски интерес за заводи за горене, инсинератори, кариери само на метри от домовете им, посочи Руслана Бояджиева от село Горнослав в Западните Родопи. Там има инвестиционно намерение за добив на подземни богатства - мраморна баластра вътре в биосферен парк "Червената стена" и две защитени зони и само на 750 метра от последната къща на селото. Решението за нея е обжалвано през 2015 г. и става валидно през 2018 година. Съдът постановява, че обжалването спира сроковете по Закона за опазване на околната среда и водите. Според Бояджиева със скандалните изменения се цели всъщност да важат и за стари проекти, които са в съда.

Хората се опасяват, че интересите на населението не се взимат под внимание. В Горнослав има четири кариери и намерения за проучвания в рамките само на два километра, като по никакъв начин не е оценен кумулативният ефект, който ще имат всички тези инвестиционни намерения. Подобни проблеми има и в други села като Върбовка край Плевен, Шишманци край Пловдив, Горно Сахране и т.н.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 1

    Златодобива, протестите в общ. Божурище и поредните безобразия на Дънди около с. Златуша получават НУЛА внимание от Капитал и Дневник - каква е причината?

    Нередност?
  • 5
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Не бива с промени в един закон, да се променят други закони, като правен похват за законодателни промени. Гербаджиите го въведоха това нещо. И няма изгледи да го изоставят.
    Иначе приципно трябва да се ограничат еко-безобразията и еко-изнудванията, като с години се бавят иначе разумни проекти, както е Тунелът под ШИПКА, който еколозите обжалват, а толкова има нужда от него.

    Нередност?
Нов коментар