Забавянето на икономиката извежда "Алкомет" на загуба през 2023 г.

Продажбите на завода за алуминиеви изделия са намалели с близо 39%

Най-много са спаднали продажбите на валцови продукти
Най-много са спаднали продажбите на валцови продукти
Най-много са спаднали продажбите на валцови продукти    ©  Алкомет
Най-много са спаднали продажбите на валцови продукти    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Забавянето на икономиката и намаленото търсене стоят зад по-слабите резултати на шуменския производител на алуминиеви изделия "Алкомет". През 2023 г. продажбите са спаднали с близо 39% и компанията отчита загуба, показва предварителният отчет. Най-значително е понижението при валцовите изделия, докато картината при пресови продукти е по-пъстра.

Трудна среда

По-слабият икономически растеж, инфлацията, военните конфликти, икономическите войни и нестабилната политическа среда са се отразили на целия сектор, включително на "Алкомет", става ясно от доклада за дейността на ръководството. Това е довело до занижено търсене, високи складови наличности и намален обем нови поръчки. В резултат на това продажбите на компанията, чиито основни пазари са Германия, Полша и Италия, са се свили до малко над 437 млн. лв. (виж таблицата). Част от понижението се дължи на по-ниската (-18%) средна цена на алуминия на Лондонската метална борса, но намаление има и в обемите. Произведеното количество продукция е спаднало с 19%.

По-ниските цени на алуминия са понижили и разходите за материали на дружеството. Нараснали са обаче разходите за заплати и осигуровки (7%), както и тези за лихви (59%). Всичко това е причина компанията да излезе на загуба.

Сегменти

Двуцифрен спад (28%) има при продажбите на валцови продукти, което е резултат от свиването на дейността на сектори като опаковъчната индустрия и производството на климатична и вентилационна техника. По-слаби са продажбите и на домакинско фолио, което е основният валцов продукт на завода.

При основните пресови продукти - стандартни и специални профили, също има спад, но той е доста по-малък (около 1%). В същото време от "Алкомет" посочват, че стартиралата през 2023 г. обновена линия за елоксация е увеличила възможностите за производство на елоксирани профили, което е вдигнало продажбите с 11% и е отворило нови пазарни ниши. На фона на застоя в индустрии като соларната и строителната от дружеството виждат потенциал в автомобилостроенето и по-специално в проектите, свързани с разработката на електромобили. Според ръководството на "Алкомет" перспективата за възстановяване на пазара остава несигурна въпреки положителните сигнали за първото тримесечие на 2024 г.